Τι σχέση θα μπορούσε να έχει μία εταιρεία τροφίμων με την κυβερνοασφάλεια και γιατί μία τέτοια εταιρεία θα έστηνε ένα Cybersecurity Hub στην Αθήνα; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Κώστας Γεωργακόπουλος, Chief Technology & Information Security Officer της Mondelez International, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε σε εκπροσώπους του Τύπου τις στρατηγικές και τις πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με 3,5 χρόνια στην εταιρεία και προϋπηρεσία σε μεγάλες τράπεζες (όπως οι Group City και Deutsche Bank) αλλά και εταιρείες κολοσσούς όπως η Procter & Gable, πάντα στον τομέα της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας, είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έστησε» το Global Cybersecurity Hub της Mondelez με έδρα την Ελλάδα. Ο ίδιος, με καταγωγή από Καλάβρυτα και Κρήτη, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1978 στην ηλικία των 11 ετών.
Πώς με deepfake βίντεο μπορούν να σας «αδειάσουν» τον τραπεζικό σας λογαριασμό
Το Hub της Αθήνας απαρτίζεται από 31 συνολικά άτομα, με τους 13 να ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια και τους υπόλοιπους 18 να είναι μηχανικοί, με τον σχεδιασμό της εταιρείας να προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη του τμήματος στα 50 άτομα, σε ένα βάθος διετίας. Αυτή την περίοδο τα 31 άτομα κρίνονται αρκετά, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος ενώ τόνισε ότι στόχος στην παρούσα φάση είναι η πλήρης ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ομάδας στον μηχανισμό λειτουργίας της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ελληνικού Hub της Mondelez βρίσκεται κυρίως στην Αθήνα, αλλά οι 6 βρίσκονται σε ισάριθμες πόλεις στην ελληνική περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί του τμήματος ασχολούνται και με την ανάπτυξη νέων συστημάτων για λογαριασμό της εταιρείας, ενώ υπάρχει επαφή και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για την προσέλκυση μελλοντικών εργαζομένων.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο προσωπικό παρακολουθεί προγράμματα εκπαίδευσης σε τεχνολογίες, που αλλάζουν ταχύτατα όπως είπε και ο κ. Γεωργακόπουλος, και ειδικότερα σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Σε ότι αφορά το λογισμικό που χρησιμοποιείται, τονίστηκε ότι υπάρχει συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του χώρου (AWS, Microsoft, Salesforce, SAP) ενώ υπάρχει συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας με έδρα στις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο δεν κατονομάστηκε.
Το «αθηναϊκό» Global Cybersecurity Hub της Mondelez ουσιαστικά προστατεύει τα 140 εργοστάσια της εταιρείας σε 78 χώρες, επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί αντίστοιχα hub σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία (Βομβάη, Ινδία), με την Αθήνα να λειτουργεί σαν συντονιστικός κόμβος λόγω γεωγραφικής θέσης και ζώνης ώρας. Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, λίγο κάτω από το 50% του συνόλου του τμήματος (δηλαδή και των τριών hub) βρίσκεται στην Ελλάδα.
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας ως έδρα του Cybersecurity Hub έπαιξε και η ποιότητα του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού. Όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, η μεταφορά του Global Cybersecurity Hub της Mondelez στην Ελλάδα αποτέλεσε «προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο.
Οι απειλές για τη Mondelez
Σχετικά με τις απειλές κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζει μία εταιρεία τροφίμων όπως η Mondelez, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται δύο πόλεμοι: ένας στην Ευρώπη και ένας στη Μέση Ανατολή, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους.
Οι απειλές, σε ότι αφορά το είδος τους, είναι κυρίως της κατηγορίας του ransomware, δηλαδή χτυπήματα που μπλοκάρουν την παραγωγή ή την πρόσβαση σε συστήματα μέχρι την καταβολή «λύτρων». Μάλιστα, ο Chief Technology & Information Security Officer της Mondelez International σημείωσε την πρόσφατη πραγματοποίηση επίθεσης αυτού του τύπου στις ΗΠΑ που «έκλεισε» μια βιομηχανία για περίπου ένα μήνα, με το συγκεκριμένο χτύπημα να θεωρείται ότι επηρέασε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1-3%.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, μία πολύ πρόσφατη εξέλιξη αφορά τη χρήση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για κυβερνοεπιθέσεις με τη μορφή fake διευθυντών επιχειρήσεων. Μία άλλη απειλ είναι το phishing, δηλαδή το «ψάρεμα» ηλεκτρονικών στοιχείων του θύματος, με την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά.
Όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, κάθε μήνα η εταιρεία λαμβάνει 10 εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα, με πάνω από τα μισά από αυτά να χαρακτηρίζονται ως spam και πάνω από 40.000 να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Πάντως, διευκρίνισε ότι κυβερνοεπιθέσεις στην υποδομή παραγωγής της Mondelez είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω δυσκολίας πρόσβασης στα εν λόγω συστήματα.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, πραγματοποιείται συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού της Mondelez ώστε να αναγνωρίζει τα ύποπτα e-mail.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Mondelez διατηρεί στην Ελλάδα 3 εργοστάσια: ο πρώην Παυλίδης στην Πειραιώς, ένα εργοστάσιο για ζύμες στη Λαμία και ένα εργοστάσιο παραγωγής μαρμελάδας στη Λάρισα. Απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους και πέρα από το Global Cybersecurity Hub στην Αθήνα, υπάρχει ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Λαμία. Το 2021 η πολυεθνική με έδρα το Σικάγο, συμφώνησε να εξαγοράσει την Chipita Global έναντι 2 δισ. δολαρίων, που ολοκληρώθηκε το 2022.
Latest News
Τι φέρνει ο «γάμος» Entersoft με SoftOne – Στα σχέδια νέες εξαγορές
Όπως είπε ο κ. Κοτζαμανίδης μέχρι πρότινος Entersoft και Softone ήταν ανταγωνιστές μεν αλλά με αμοιβαίο μεταξύ τους σεβασμό, ενώ χαρακτήρισε τις δύο εταιρείες «διαμάντια του κλάδου»
«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη
Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία
Στη Newsphone το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά μετά από πλειστηριασμό
Ο σημερινός πλειστηριασμός για το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, είχε μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000 ευρώ
Πράσινο φως από την Κομισιόν για παράταση του «Ηρακλή» - Στα 3 δισ. ο προϋπολογισμός
Η Κομισιόν ενέκρινε νέα παράταση του προγράμματος έως το τέλος του Ιουνίου
«Πράσινο φως» στην Ικτίνος για υπόγειο λατομείο στη Δράμα - Η ανακοίνωση
Η νέα αυτή εκμετάλλευση του υπόγειου λατομείου από την Ικτίνος θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγή δολομίτικου Μαρμάρου του Βώλακα
Σε επαφή με τράπεζα η Μουζάκης για το ομολογιακό έως 5 εκατ. ευρώ
Τη σχετική απόφαση ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Μουζάκης
Βραβεία «Κούρος 2024»: Ποιες επιχειρήσεις τιμήθηκαν για τις επιδόσεις τους
Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας τίμησε για 27η χρονιά την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας απονέμοντας τα βραβεία Κούρος 2024
«Ένωση» των Entersoft- Softone υπό ενιαίο οργανισμό
Η ένωση των Entersoft-Softone θα περιλαμβάνει ένα διευρυμένο portfolio λύσεων, περισσότερους από 90.000 πελάτες, πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών και θα απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του
Globalsat: Πρωτοπόρος στον Ψηφιακό και Ενεργειακό Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων
H Globalsat ανέδειξε την ηγετική της θέση στο κορυφαίο αυτό Συνέδριο της Οικονομίας με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο – Ελλάδα 2030»