
Η απουσία του από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Τώρα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επέλεξε να ταξιδέψει στη Μόσχα για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ακριβώς την ημέρα που στην Ουάσινγκτον προσγειώνονταν ο ένας μετά τον άλλο οι αρχηγοί των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ για το μεγάλο «πάρτι» των 75ων γενεθλίων της Συμμαχίας.
Ο Ινδός ισορροπιστής
Η κίνηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες της Δύσης για την προσέγγιση των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια παρά την προσπάθεια της Ινδίας να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τη Δύση, κάτι που χαρακτηρίζεται πάντως ως μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Ουάσινγκτον ήρθε αμέσως η προειδοποίηση προς το Νέο Δελχί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει στον Πούτιν ότι «οποιαδήποτε λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να σέβεται τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ινδία: Γιατί η οικονομία του Μόντι είναι η εναλλακτική λύση στην Κίνα
Αν συνυπολογίσει κανείς και την τελευταία «ειρηνευτική» εξόρμηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν σε Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο χωρίς προσυνεννόηση ή έστω ενημέρωση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καταλαβαίνει τη δυσθυμία που προκαλεί κάθε φορά η ευκαιρία που δίνεται στον Ρώσο πρόεδρο να αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου απομονωμένος διεθνώς, όπως επιδιώκουν εδώ και μια διετία οι Δυτικοί.
Όπλα και πετρέλαια
Στην περίπτωση της Ινδίας, όπως άλλωστε και της Κίνας, η οποία επίσης έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα μιλάμε για μια τεράστια χώρα επίσης αυταρχικά διοικούμενη από τον Μόντι, που έχει συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει μια οικονομική ή εμπορική ασφυξία. Το Νέο Δελχί και το Κρεμλίνο διατηρούν στενή σχέση από την εποχή ακόμα του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία ήταν παραδοσιακά ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας, αν και εξαιτίας του πολέμου οι εξαγωγικές δυνατότητες της Μόσχας έχουν περιοριστεί, αναγκάζοντας τους Ινδούς να απευθυνθούν και σε άλλους προμηθευτές.
Όμως η Ινδία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πελάτη για το ρωσικό πετρέλαιο, σε εξαιρετικά «συμφέρουσες» τιμές, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» στη Μόσχα μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, αλλά και την ευκαιρία στο Νέο Δελχί να εξοικονομεί αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ινδία έχει αποφύγει να στηρίξει καταδικαστικά ψηφίσματα εναντίον της Ρωσίας στον ΟΗΕ, από την άλλη όμως είναι μέλος της ομάδας Quad μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία, η οποία έχει σαν κεντρικό άξονά της την αντιμετώπιση βλέψεων ή κινήσεων της Κίνας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Η αντιπαλότητα Κίνας-Ινδίας
Η παραδοσιακή αντιπαλότητα και διαχρονική καχυποψία μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι κάτι στο οποίο ελπίζουν πολύ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην προσπάθεια να αποφύγουν τη δημιουργία ενός άτυπου «εχθρικού μπλοκ». Υπάρχουν άλλωστε και άλλες εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών στο Νεπάλ ή σε σχέση με το Μπανγκλαντές.
Προς το παρόν Μόντι και Πούτιν εξέφρασαν την αμοιβαία χαρά τους για τη συνάντηση, με τον Ρώσο πρόεδρο μάλιστα να ανοίγει και την κατοικία του για τον υψηλό επισκέπτη. Οι δύο αυταρχικά κυβερνώντες θαύμασαν τους στάβλους του Ρώσου ηγεμόνα και το γήπεδο του γκολφ, την ώρα που στην Ουάσινγκτον οι ξένοι προσκεκλημένοι περίμεναν να συναντήσουν τον Τζο Μπάιντεν για να σχηματίσουν ιδία γνώμη για την διανοητική του διαύγεια και τη σωματική του αντοχή.
Deutsche Welle
Κώστας Αργυρός


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια