Απώλειες έφερε στο χρηματιστήριο Αθηνών η αβεβαιότητα για τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης στο μέτωπο της χονδρεμπορικής αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς οι ανησυχίες για την επίδραση που θα έχουν στα αποτελέσματα του κλάδου πυροδότησαν το χέρι των πωλητών μέχρι να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 1.449,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.446,05 μονάδων (-0,85%) και 1.454,83 μονάδων (-0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 102,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 26 εκατ. ευρώ.

«Αγοραστής» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS – Προτιμά Εθνική, Πειραιώς

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,74% στις 3.530,70 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.305,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 1.288,22 μονάδες.

Μάχη για τις 1.450 μονάδες

Η αγορά έδωσε πραγματική μάχη να κρατήσει τις 1.450 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές, καθώς αναμένονται τα μέτρα στη χονδρεμπορική αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο, 17 Ιουλίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και την επιβολή ανώτατων τιμών αποζημίωσης στη χονδρεμπορική αγορά.

Αυτό που μεταφέρουν πηγές του ΟΤ πάντως από την αγορά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι δεν μπορεί να αιφνιδιάζει τον επιχειρηματικό κόσμο με έκτακτες φορολογίες ή εισφορές ή όπως αλλιώς μπορεί να «βαπτίζει» τα μέτρα. «Οι αγορές αποστρέφονται τα έκτακτα γεγονότα, ειδικά εκείνα που μπορεί να επηρεάζουν την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Έτσι, η αγορά έκανε και πάλι ένα βήμα πίσω, καθώς δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει άλλους τίτλους που ενδεχομένως να μην έχουν τον παραπάνω κίνδυνο. Παρόλα αυτά, δεν απειλήθηκε η ήπια ανοδική τροχιά στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, με αρκετούς τίτλους του να καταγράφουν ικανοποιητικά κέρδη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Βέβαια, αυτή η κίνηση συντηρεί την επιφυλακτικότητα, όπως αποτυπώνεται και στις ημερήσιες συναλλαγές, με αρκετά χαρτοφυλάκια να μένουν με αυξημένα ποσοστά ρευστότητας περιμένοντας έναν καταλύτη.

Τεχνικά ωστόσο, τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο δεν έχει «διαταραχθεί» η ανοδικότητα της αγοράς. Όπως αναφέρει και η Hellasfin, μεσοπρόθεσμα, το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί τις 1.715 μονάδες περιοχή. Βραχυπρόθεσμα, κατά την Hellasfin, η επιστροφή του δείκτη σε τιμές υψηλότερες των 1.435 μονάδων απομακρύνει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης μέχρι τις 1.360 μονάδες και επαναφέρει τον δείκτη στην ζώνη διακυμάνσεων των 1.435-1.500 μονάδων. Εμπόδια πλέον, μικρής όμως σημασίας, στις ανοδικές διαθέσεις του δείκτη αποτελούν τα επίπεδα 1.450 (ΜΟ 50 ημερών), 1.460 και 1.480 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Cenergy και Coca COLA, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΑΑ, Autohellas, Εθνική, Πειραιώς και Aegean, με τη ΓΕΚ Τέρνα να καταγράφει κέρδη 1,37%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%