Έχοντας ως επί το πλείστον ανοδική τάση εδώ και χρόνια, η δέσμευση στο χώρο εργασίας έχει πλέον ισοπεδωθεί σαν καρδιογράφημα αποθανόντος. Τώρα, μόνο το ένα τρίτο των εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης ασχολείται με την εργασία και τον χώρο εργασίας τους, ενώ περίπου το 50% δεν ασχολείται, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην εξέλιξη της «ήσυχης παραίτησης», και το υπόλοιπο, άλλο 16%, έχει απεμπλακεί ενεργά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2023 της Gallup που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος.
Τηλεργασία: Από τον έλεγχο στην εμπιστοσύνη
Βεβαίως, η ήσυχη παραίτηση έχει γίνει σημάδι της εποχής μετά την πανδημία, λένε ορισμένοι ειδικοί, με περισσότερους υπαλλήλους να προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα χωρίς να τραβήξουν την προσοχή ενός προϊσταμένου ή διευθυντή, ανέφερε το CNBC.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της αποκόλλησης είναι το αποκαλούμενο “coffee badging”.
Τι είναι το coffee badging;
Το coffee badging είναι η πρακτική του να πηγαίνεις στο γραφείο για λίγες ώρες για να «δείξεις παρουσία», κάτι που θα μπορούσε να συνεπάγεται καφέ με συναδέλφους ή να κάθεσαι σε μια συνάντηση εργασίας — αλλά μετά να φύγεις για να εργαστείς εξ αποστάσεως.
Περισσότεροι από τους μισούς , το 58%, των υβριδικών υπαλλήλων παραδέχθηκαν ότι έκαναν check-in στο γραφείο και στη συνέχεια έκαναν αμέσως check out, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από την Owl Labs, μια εταιρεία που κατασκευάζει συσκευές τηλεδιάσκεψης.
«Οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει στην ευελιξία της εργασίας από το σπίτι και μπορούν να έρχονται στο γραφείο μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο», δήλωσε στο CNBC ο Ντέιβιντ Σάτεργουάιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Chronus, μιας εταιρείας λογισμικού που επικεντρώνεται στη βελτίωση της αφοσίωσης των εργαζομένων. «Είναι πολύ δύσκολο να ξαναβάλεις αυτό το τζίνι στο μπουκάλι».
Ο Ρότζερ Χολ, επιχειρησιακός ψυχολόγος με έδρα το Boise του Αϊντάχο, λέει ότι αυτή η τελευταία τάση δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πόσο πιο εύκολο έχει γίνει η εικονική εργασία και πόσοι εργαζόμενοι αισθάνονται αποδεσμευμένοι.
«Οποτεδήποτε υπάρχει μια μέθοδος λογοδοσίας που είναι εύκολο να παρακαμφθεί, τα ανθρώπινα όντα θα παρακάμψουν τη λογοδοσία», είπε.
Οι εργαζόμενοι είναι πολύ αποσπασμένοι για να εργαστούν
Εν μέρει, υπάρχει μια κούραση που έχει επιταχυνθεί μετά την πανδημία από το να συνδέεται όλο και περισσότερο με την εργασία, είπε επίσης ο Χολ. «Κάθε φορά που έρχεται ένα email ή ένα μήνυμα, χτυπάει ένα καμπανάκι».
Σχεδόν το 50% των εργαζομένων αποσπάται τουλάχιστον μία φορά κάθε μισή ώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Unily, και σχεδόν στο ένα τρίτο αποσπάται η προσοχή τουλάχιστον μία φορά κάθε 15 λεπτά.
«Για κάθε διακοπή, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να φτάσουμε ξανά σε βαθύ επίπεδο συγκέντρωσης», είπε ο Χολ. «Αν κάνετε τα μαθηματικά, εάν οι διακοπές τους είναι κάθε 15 λεπτά, τότε ποτέ, στη διάρκεια μιας ημέρας, ποτέ [κάποιος] δεν βρίσκεται σε βαθύ επίπεδο συγκέντρωσης».
«Στο τέλος της ημέρας, ο εγκέφαλός μας εξαντλείται», είπε ο Χολ. Το αποτέλεσμα είναι ότι «είμαστε λιγότερο παραγωγικοί».
Οι μη δεσμευμένοι ή ενεργά αποδεσμευμένοι υπάλληλοι αντιπροσωπεύουν περίπου 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα σε εθνικό επίπεδο, διαπίστωσε η Gallup.
Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο
«Το θέμα δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους που μπαίνουν και βγαίνουν, αλλά τι οδηγεί σε αυτήν την έλλειψη κινήτρων και ενδιαφέροντος», είπε ο Σατεργουάιτ.
Η έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο αφοσιωμένοι όταν έχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, μάθηση, καθοδήγηση και επαγγελματική πορεία, σημείωσε. «Χωρίς αυτά, το coffee badging είναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος».
Ενώ το 56% των εργαζομένων θεωρεί ότι είναι φιλόδοξοι, το 47% δεν επικεντρώνεται καθόλου στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας, σύμφωνα με το Workmonitor 2024 της Randstad, το οποίο εξέτασε 27.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.
Αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να θεωρούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τα ευέλικτα ωράρια και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας ως πιο σημαντικά, σύμφωνα με την έκθεση. Και λιγότεροι θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο από όσο ήδη περνούν.
«Είδαμε μια τεράστια επιτάχυνση της στροφής στην υβριδική εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι άνθρωποι δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν», δήλωσε στο CNBC ο Σάντερ βαν Νουρντέντε, Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad.
Σε αυτό το σημείο, το 37% των εργαζομένων λέει τώρα ότι θα σκέφτονταν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους εάν ο εργοδότης τους ζητούσε να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο και το 39% λέει ότι η εργασία από το σπίτι είναι αδιαπραγμάτευτη, διαπίστωσε η Randstad.
Latest News
Γιατί τo κλείσιμο εργοστασίων δεν θα σώσει την Volkswagen [γράφημα]
Αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων η Volkswagen
Το colpo grosso των τραπεζών με τις ασφάλειες και ο Συμβιβασμός της Δανίας
Πώς ένα παραθυράκι βοηθά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ενοποίηση
Ακούραστος ο Μπιλ Γκέιτς: «Θα δουλεύω για ακόμα... 30 χρόνια, όπως ο Μπάφετ»
Aκόρεστη η δίψα του Μπιλ Γκέιτς για εργασία - Θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του μακροχρόνιου φίλου του Γουόρεν Μπάφετ
Ποια αυτοκίνητα αγοράζουν πλέον οι Ευρωπαίοι -Το νέο τοπίο [γράφημα]
Η μετάβαση στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) δημιούργησε προϋποθέσεις να αλλάξουν πολλά στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας
Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη διέψευσε τις Κασσάνδρες- Πρόκληση η Κίνα
Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις πόρτες του εμπορίου ανοικτές, υποστηρίζει ο απερχόμενος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι
Τα μίνι μάρκετ χωρίς υπαλλήλους που «σπάνε» τις αργίες
Τα μίνι μάρκετ στη Γερμανία που «παρακάμπτουν» την εργατική νομοθεσία για τις Κυριακές και φέρνουν όλο και περισσότερους καταναλωτές στο ταμείο τους
Γιατί η Κίνα «έβαλε πάγο» στην αγορά χρυσού
Η κεντρική τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο το 2023
Οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις που οι εκατομμυριούχοι επιλέγουν να μετακομίσουν και... μία έκπτωτη
Ερευνα της Knight Frank δείχνει πώς επιλέγουν τόπο κατοικίας οι πλούσιοι και ποιες πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες»
Εκτοξεύθηκαν τα κέρδη του OnlyFans - Πόσα κέρδισε ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας
Τα κέρδη του Λιο Ραντβίνσκι, ιδιοκτήτη της συνδρομητικής πλατφόρμας OnlyFans, απο το 2020 έως και πέρυσι ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. δολάρια
Οι Αμερικανοί δεν βγαίνουν ποτέ στη... σύνταξη - Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται
Η πλειονότητα των συνταξιούχων (το 53%) της επόμενης γενιάς προβλέπει ότι θα εργαστεί, είτε επειδή θα το θέλει είτε για να συμπληρώσει το εισόδημά του, σύμφωνα με έρευνα του CNBC