Τώρα τελευταία οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία έχουν επηρεάσει αρνητικά το κάποτε ακμάζοντα κλάδο της λιανικής πολυτελών ειδών της χώρας. Γενικότερα έχει πληγεί η αγορά πολυτελείας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Η Burberry ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2025 τη Δευτέρα και τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για τη βρετανική εταιρεία λιανικής πολυτελείας.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δέχτηκε ισχυρό χτύπημα 23%, με τις πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα να μειώνονται κατά 21%. Η μόνη χώρα που γλίτωσε από την πτώση ήταν η Ιαπωνία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6%.
Κίνα: Οι μάρκες ειδών πολυτελείας προσφέρουν εκπτώσεις 50%
Αλλά δεν είναι οι πλούσιοι Ιάπωνες που ανατρέπουν την τάση. Είναι τουρίστες από την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία, αναφέρει το Business Insider.
«Η βιομηχανία πολυτελείας της χώρας έχει επωφεληθεί από τον ισχυρό τουρισμό από την Κίνα και άλλους πελάτες κοντά στην Ασία», έγραψε η Burberry σε μια ανακοίνωση κερδών.
Η Ιαπωνία καταφέρνει να αποφύγει μια ύφεση πολυτελείας
Η Burberry δεν είναι η μόνη μάρκα πολυτελείας που βλέπει τις πωλήσεις της να εκτινάσσονται στην Ιαπωνία.
Η Richemont, ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων πίσω από μάρκες όπως η Cartier, και ο όμιλος Swatch – η μεγαλύτερη ωρολογοποιία στον κόσμο – ανέφεραν ισχυρή ανάπτυξη στην Ιαπωνία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ασία στα αποτελέσματα αυτής της εβδομάδας.
Η LVMH παρουσίασε παρόμοιο φαινόμενο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου φέτος. Ο όμιλος πολυτελών ετερογενών δραστηριοτήτων, γνωστός για μάρκες όπως η Louis Vuitton και ο Dior, ανέφερε διψήφια αύξηση πωλήσεων στην Ιαπωνία, σημειώνοντας σε μια ανακοίνωση κερδών ότι είχε σημειωθεί «ισχυρή αύξηση των δαπανών από Κινέζους πελάτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία».
Ο ανταγωνιστικός όμιλος πολυτελών εταιρειών Kering, ο οποίος κατέχει μάρκες όπως οι Gucci, Balenciaga και Saint Laurent, ανέφερε επίσης παρόμοια τάση πωλήσεων. Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 της Kering, τα έσοδα από την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 16% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ η Ασία-Ειρηνικός, η οποία δεν περιλαμβάνει την Ιαπωνία αλλά περιλαμβάνει την Κίνα, μειώθηκε κατά 19%.
Το αδύναμο γιεν προσελκύει τουρίστες από την υπόλοιπη Ασία
Το γιεν υποχωρεί σταθερά σε αξία για περισσότερα από τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα τουριστικά δολάρια πηγαίνουν περισσότερο από ό,τι εδώ και χρόνια, και τα είδη πολυτελείας πιθανότατα κοστίζουν λιγότερο στους επισκέπτες στην Ιαπωνία από ό,τι στην πατρίδα τους.
Αυτό οδήγησε ξένους τουρίστες να συρρέουν στην Ιαπωνία για να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές και να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα από premium μάρκες. Τον Μάρτιο, η χώρα έσπασε το ρεκόρ τουριστών πριν από την πανδημία με 3,1 εκατομμύρια επισκέπτες.
«Αυτή τη στιγμή, η υποτίμηση του γεν οδηγεί πολύ τουρισμό στην Ιαπωνία», δήλωσε στο Business Insider η Αμρίτα Μπάντα, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας πολυτελών γνώσεων Agility Research & Strategy.
«Οι Κορεάτες, οι Ταϊβανέζοι, οι Κινέζοι και οι Σιγκαπούροι ταξιδεύουν και ψωνίζουν στην Ιαπωνία» είπε και πρόσθεσε ότι «απολαμβάνουν ευκαιρίες και ψωνίζουν στο Τόκιο, όπου γνωρίζουν ότι μπορούν να αγοράσουν πολυτελή προϊόντα πολύ φθηνότερα.
Πολλοί τουρίστες πολυτελείας έρχονται από την Κίνα
Η Κίνα υπήρξε προπύργιο για τις μάρκες πολυτελείας. Αλλά πρόσφατα, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν απρόθυμοι να ξοδέψουν τα μετρητά τους στο εσωτερικό.
Οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες έχουν περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν μόλις 2% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Τον Ιούνιο, οι εγχώριες πωλήσεις αυτοκινήτων, καλλυντικών και ηλεκτρονικών ειδών οικιακής χρήσης μειώθηκαν παρά την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει ένα σωρό προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης ακινήτων, της αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς, των γεωπολιτικών αντιθέσεων και των δημογραφικών προκλήσεων.
Η οικονομική αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι εγχώριοι καταναλωτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να ξοδέψουν σε προϊόντα διακριτικής ευχέρειας. Αντίθετα, επιλέγουν να αγοράσουν χρυσό ή να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε εμπειρίες.
Πιο ακριβά στην Κίνα
Δελεασμένοι από τις φθηνότερες τιμές των ειδών πολυτελείας, οι καταναλωτές πολυτελείας της Κίνας ξοδεύουν τα μετρητά τους στην Ιαπωνία.
«Οι τιμές των ειδών πολυτελείας στην Κίνα είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο ακριβές από ό,τι εκτός Κίνας», δήλωσε στο BI ο Ντάνιελ Λανγκέρ, καθηγητής αγοράς πολυτελείας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στρατηγικής πολυτελείας Équité.
Έτσι, μόλις άρθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του lockdown, «τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Xiaohongshu ήταν γεμάτα ιστορίες σχετικά με τις διαφορές τιμών μεταξύ ειδών από Hermès, Dior και άλλες», πρόσθεσε.
Το να ταξιδέψετε σε άλλους προορισμούς για να αγοράσετε είδη πολυτελείας σε χαμηλότερες τιμές δεν είναι καινούριο. Ο Λάνγκερ είπε ότι πριν από είκοσι με τριάντα χρόνια, οι Ιάπωνες πελάτες πολυτελείας θα ταξίδευαν στο Παρίσι και τη Ρώμη και θα επωφεληθούν από τις τότε χαμηλότερες τιμές των ειδών πολυτελείας.
Το ιδιαίτερα αδύναμο γεν έχει αντιστρέψει αυτή την τάση. Επιπλέον, η Ιαπωνία έχει έναν απίστευτο και αυξανόμενο πλούτο, πρόσθεσε ο Λάνγκερ. «Υπάρχει έντονη εσωτερική ζήτηση για πολυτέλεια, που τροφοδοτείται περαιτέρω από την εισροή ταξιδιωτών».
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία