Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στα διοικητικά επιτελεία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών στο β΄ τρίμηνο του 2024, που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Καταλύτης για τις καλές επιδόσεις τους αναμένεται να αποτελέσει η διατήρηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε πολυετή υψηλά, καθώς η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο δεν είχε ουσιαστική επίδραση στο κόστος των χορηγήσεων, ενώ καταγράφηκε άνοδος στις νέες εκταμιεύσεις.

Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα μετά από 16 χρόνια – Ποιος είναι ο επόμενος στόχος

Τράπεζες

Ταυτόχρονα τα έξοδα για τόκους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Από τη μία πλευρά το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένει στο 25% έναντι 75% των υπολοίπων σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, όπου τα επιτόκια είναι μηδενικά, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται πτωτικά.

Σύμφωνα με αναλυτές, το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα των συστημικών ομίλων θα παραμείνει στη ζώνη των 2,1 δισ. ευρώ, σταθερό σε τριμηνιαία βάση και ενισχυμένο κατά 70% σε ετήσια.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές αναμένουν ελαφρά ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους, κινούμενα στην περιοχή των 480 – 490 εκατ. ευρώ.

Αυτό θα καταστεί εφικτό λόγω της αυξημένης παραγωγής νέων δανείων, της ενίσχυσης των εσόδων από τη διάθεση επενδυτικών προϊόντων, κυρίως αμοιβαίων κεφαλαίων και της συνεχιζόμενης ανόδου στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών των τραπεζών.

Τα οργανικά έσοδα

Με αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των οργανικών καθαρών εσόδων θα διαμορφωθεί πέριξ των 2,6 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ περίπου ή 60% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο της περυσινής χρήσης.

Από την άλλη, δεν υπάρχει κάποια αρνητική εξέλιξη, ως προς τις καθαρές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις, οι λειτουργικές δαπάνες παραμένουν σταθερές, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις εξελίξεις, αναλυτές που παρακολουθούν το κλάδο, θεωρούν εφικτή την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας άνω του 1 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, αθροιστικά για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, με το σχετικό μέγεθος σε επίπεδο εξαμήνου να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Αναθεώρηση στόχων

Θεωρούν δε σίγουρη την αναθεώρηση των στόχων για την κερδοφορία όχι μόνο του 2024, αλλά και συνολικά της τριετίας έως και το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για αυτήν την περίοδο στις αρχές Ιουνίου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τις αντίστοιχες κινήσεις των υπόλοιπων μεγάλων του κλάδου.

Κατά τις ανακοινώσεις του α΄ τριμήνου 2024, οι διοικήσεις τους είχαν τονίσει ότι οι όποιες αναθεωρήσεις θα γίνουν γνωστές κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις αποφάσεις της ΕΚΤ ως προς τους παρεμβατικούς της δείκτες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, η διαφαινόμενη αργή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, μέχρι και το τέλος της χρονιάς, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην οργανική κερδοφορία του συνόλου της χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν πλέον το καθαρό αποτέλεσμα να κινηθεί προς τα 4 δισ. ευρώ το 2024, ενισχυμένο κατά 15% περίπου σε σχέση με τη διετία 2022 – 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία