Η περιουσία πολλών κροίσων εδράζεται στα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών στις οποίες κατέχουν μερίδιο και ως εκ τούτου επηρεάζεται από τα σκαμπανεβάσματα των μετοχών αλλά και του ευρύτερου κλάδου δραστηριοποίησης. Έτσι, καθώς η παγκόσμια αγορά πολυτελείας γνωρίζει ύφεση, η καθαρή περιουσία του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό έχει υποχωρήσει φέτος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο ιδρυτής του ομίλου μόδας και σαμπάνιας LVMH είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου στα 187 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Αφού οι μετοχές της εταιρείας έφτασαν απογοητευτικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, οι ζημίες του Αρνό ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, ο Ζονγκ Σανσάν.
Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη απέκτησε ένα ιστορικό μπιστρό του Παρισιού
Εν τω μεταξύ, ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, υπέστη την μεγαλύτερη πτώση σε μια ημέρα, αν και εξακολουθεί να είναι 5% ανοδικά για το έτος. Την Τετάρτη (24 Ιουλίου), η περιουσία του συνιδρυτή της Tesla έπεσε κατακόρυφα κατά 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέφερε απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματα, ωθώντας αρκετούς αναλυτές να μειώσουν τους στόχους τιμών τους και να ρίξουν τις μετοχές της κατά 12%, τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Η μονοήμερη πτώση του Μασκ ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πτώση που οφείλεται στην αγορά στη 12ετή ιστορία του δείκτη πλούτου του Bloomberg, μειώνοντας την περιουσία του στα 240,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ακόμη και με την πτώση, παραμένει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια μπροστά από τον Τζεφ Μπέζος της Amazon στη δεύτερη θέση.
Η πτώση της πολυτέλειας
Ο 75χρονος Αρνόέχει πέσει στο Νο 3 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μόλις τον περασμένο μήνα, μια θέση που κατέκτησε μετά την πανδημία όταν η παγκόσμια ζήτηση για είδη πολυτελείας εκτοξεύτηκε στα ύψη. Ο Ζονγκ, εν τω μεταξύ, κινδυνεύει να χάσει την κορυφαία θέση στην πατρίδα του – την οποία κατέχει σχεδόν τρία χρόνια – εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού και προκλήσεων δημοσίων σχέσεων στον γίγαντα του εμφιαλωμένου νερού, Nongfu Spring.
Η πτώση της περιουσίας του Αρνό έχει τις ρίζες της στην οικονομική δυσφορία στην Κίνα, μια αγορά στην οποία βασίστηκε εδώ και καιρό η βιομηχανία πολυτελείας. Οι πωλήσεις της LVMH στην περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα υποχώρησαν 14% το τελευταίο τρίμηνο, αποτέλεσμα απογοητευτικό για έναν όμιλο που ήταν από τους πιο ανθεκτικούς μέχρι στιγμής. Σημάδια ότι η φούσκα της πολυτέλειας ξεφουσκώνει γρήγορα προέρχονται επίσης από τον ιδιοκτήτη της μάρκας κοσμημάτων Burberry και Cartier Richemont, που ελέγχεται από τον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο Γιόχαν Ρούπερτ.
Η επίσης γαλλική αντίπαλος Kering, που ιδρύθηκε από τον Φρανσουά Πινό, 87, την Τετάρτη, προειδοποίησε ότι τα κέρδη της ενδέχεται να μειωθούν κατά περίπου 30% το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εταιρεία πολυτελών ειδών, την οποία διευθύνει ο γιος του δισεκατομμυριούχου, αγωνίζεται να αντιστρέψει την πορεία του μεγαλύτερου εμπορικού σήματός της, την Gucci, καθώς η αποτίμηση του μειώθηκε στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια.
Για τον Αρνό, η ύφεση συμπίπτει με την τοποθέτηση των πέντε παιδιών του σε βασικές θέσεις στην LVMH και μια σειρά συμφωνιών μέσω της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων, L Catterton, που υποστηρίζεται από τον όμιλο.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ