Στις 9 Αυγούστου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στήριξης της παρέμβασης Π3-77-1.1 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» στον τομέα της γεωργίας του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027, συνολικού ύψους 31.179.560 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2024.
Στόχος της παρέμβασης είναι η συνεργασία των αγροτών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.
ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τη σύσταση ομάδων παραγωγών
Τα ποσά στήριξης
Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
Το ποσό στήριξης καταβάλλεται στις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών ανά έτος
Η ενίσχυση χορηγείται για τα έτη που υπολείπονται της πενταετίας, μετά την οριστική υποβολή της αίτησης στήριξης και με την προϋπόθεση επίτευξης των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου. Η επιλεξιμότητα των παραστατικών που καθορίζουν την εμπορεύσιμη αξία του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών εκκινεί κατά το έτος λειτουργίας στο οποίο πραγματοποιήθηκε η οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης.
Οι δόσεις καταβάλλονται μία κάθε έτος μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης και μετά από πρόσκληση από τον αρμόδιο φορέα και με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον δικαιούχο. Οι δόσεις καταβάλλονται για τα έτη που υπολείπονται της πενταετίας από την υποβολή της αίτησης στήριξης και τη συμπλήρωση αντίστοιχου ημερολογιακού έτους από την αναγνώριση της Ομάδας Παραγωγών/Οργάνωσης Παραγωγών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο ΕΦ στον οποίο εκχωρείται η αρμοδιότητα πρέπει να καταβάλλει την τελευταία δόση μόνο αφού ελέγξει την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Ο υπολογισμός της αξίας παραγωγής για κάθε δόση προκύπτει από την ετήσια αξία της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών. Ειδικά η αξία παραγωγής περιλαμβάνεται ως εκτίμηση στο επιχειρηματικό σχέδιο για τα έτη 8 που υπολείπονται της πενταετίας και επαληθεύεται από τα αντίστοιχα παραστατικά και τη βεβαίωση της αξίας της εμπορευθείσας παραγωγής από ορκωτό λογιστή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ελεγκτών της ΕΛΤΕ, για το προϊόν ή τα προϊόντα που έχει αναγνωριστεί η Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών, για κάθε ημερολογιακό έτος της πενταετίας από την αναγνώρισή της.
Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
- 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση
- 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
- 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
- 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
- 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη. Ωστόσο, στην αναλυτική λογιστική καταχώρηση των δαπανών κατά κατηγορία, πρέπει να εμφανίζονται δαπάνες που είναι συναφείς με την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και τις λειτουργικές δαπάνες.
Ο προϋπολογισμός ένταξης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ετήσιων εκτιμώμενων ποσών πληρωμής, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του επιχειρηματικού σχεδίου και δε δύναται να αυξηθεί.
Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Η ενίσχυση δεν μπορεί να διανέμεται στα μέλη της Ομάδας Παραγωγών / Οργάνωσης Παραγωγών.
Οι δικαιούχοι
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών, οι οποίες έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια, έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του ν.4384/2016 (Α′ 78), ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την αναγνώριση και ο ελάχιστος αριθμός μελών κατά την αναγνώριση είναι ο εξής:
α) Για τις Ομάδες Παραγωγών φυτικής κατεύθυνσης είναι 12 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 100.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Ομάδες Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές, τα όρια διαμορφώνονται σε έξι και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.
β) Για τις Ομάδες Παραγωγών ζωικής κατεύθυνσης είναι 8 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 100.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Ομάδες Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές, τα όρια διαμορφώνονται σε πέντε (5) μέλη και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.
γ) Για τις Οργανώσεις Παραγωγών φυτικής κατεύθυνσης είναι 30 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 300.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Οργανώσεις Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές τα όρια διαμορφώνονται σε 15 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.
δ) Για τις Οργανώσεις Παραγωγών ζωικής κατεύθυνσης είναι 20 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 300.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Οργανώσεις Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές, τα όρια διαμορφώνονται σε δέκα και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.
Δείτε αναλυτικά την 1η πρόσκληση ΕΔΩ
Latest News
Κώστας Τσιάρας: Δίνουμε ανάσα στον αγροτικό κόσμο
Τι είπε στη Βουλή ο Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
Πώς θα διαφυλαχτεί η ποιότητα και θα επιτευχθούν υψηλές τιμές πώλησης στο βαμβάκι
Τι προτείνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στους παραγωγούς και εκκοκκιστές
Παράταση λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - Τι προβλέπει τροπολογία
Τι ισχύει για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας
Ναυαρχίδα του ελληνικού brand τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο για μια «επιθετική» πολιτική, είπε ο Διονύσης Σταμενίτης
Έως 20 Οκτωβρίου η μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της μεταβίβασης δικαιωμάτων ορίζονται σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Με αφανισμό κινδυνεύει ο αμπελώνας της Αττικής
«Βρισκόμαστε στο και 5», λένε οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Ανατολικής Αττικής
Πώς θα ρυθμιστούν «κόκκινα δάνεια» 3,8 δισ. των αγροτών - Τι θα γίνει με θερμοκήπια και αδρανείς γαίες
Τους 4 άξονες για τα κόκκινα δάνεια, τι αγροτικό πετρέλαιο, τα θερμοκήπια και τις αδρανείς γαίες παρουσίασε ο Κώστας Τσιάρας
Ποιο είναι το αποτύπωμα του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, στο «μικροσκόπιο» της διαΝΕΟσις
Τεχνολογική «ασπίδα» στην προστασία του ελαιώνα - Το ισπανικό «υπερόπλο»
Τα παράσιτα και οι ασθένειες που προσβάλλουν την ελιά μπορεί να προκαλέσουν απώλειες στην παραγωγή και να υποβαθμίσουν το τελικό προϊόν
Κώστας Τσιάρας: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα
Επίσκεψη Κώστα Τσιάρα σε μονάδα μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς στην Κατερίνη, ενώ εγκαινίασε και αλιευτικά καταφύγια στη Φθιώτιδα