Όπου γης και πατρίς για τους απανταχού κροίσους, και έτσι η προοπτική υψηλότερων φόρων για τους πλούσιους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία οδηγεί ορισμένους να σκεφτούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εργατική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για τους πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού, τους λεγόμενους non-doms, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν σε καταπιστεύματα στο εξωτερικό. Μια κίνηση της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς να αυξήσει τους φόρους στα κέρδη κεφαλαίου ή στην κληρονομιά πιστεύεται -επίσης ευρέως- ότι είναι στα χαρτιά.
Στην Γαλλία, οι εκλογές κατέληξαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής, αλλά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας η αριστερή συμμαχία υποσχέθηκε να φορολογήσει περισσότερο τους δισεκατομμυριούχους και κέρδισε τις περισσότερες έδρες.
Οι πλούσιοι Γάλλοι κάνουν μετεκλογικά σχέδια έκτακτης ανάγκης
Οι μετεγκαταστάσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια προγραμματισμού και οι προορισμοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικές και προσωπικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, της ασφάλειας, του καιρού και του τρόπου ζωής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να προσελκύσουν τους περισσότερους διεθνείς εκατομμυριούχους φέτος, ακολουθούμενα από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής Henley & Partners.
Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί που ήθελαν να εξερευνήσουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ τα αιτήματα για πληροφορίες τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η εταιρεία.
Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους, περίπου 3 εκατομμύρια η καθεμία, σύμφωνα με την Έκθεση Global Wealth 2024 της UBS Group AG. Οι δισεκατομμυριούχοι πολίτες τους αποτελούν τους 27 από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του Bloomberg Billionaires Index.
Βρετανοί και Γάλλοι αναζητούν φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον πιο κοντά στην πατρίδα τους
Η Ιταλία γίνεται πιο δημοφιλής. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα είναι μια διάταξη του 2017 που απαλλάσσει το ξένο εισόδημα, τα δώρα και την κληρονομιά από τον ιταλικό φόρο για 15 χρόνια με αντάλλαγμα μια εφάπαξ πληρωμή 100.000 ευρώ ετησίως. Μέλη της οικογένειας μπορούν να προστεθούν με χρέωση 25.000 ευρώ, ενώ κάθε εισόδημα, κέρδος, δώρο ή κληρονομιά που προέρχεται από την Ιταλία θα φορολογείται.
Η Ελβετία προσελκύει εδώ και πολύ καιρό τους πλούσιους παγκοσμίως λόγω της τραπεζικής ιδιωτικότητας και διακριτικότητας, της σταθερής πολιτικής και των ευνοϊκών φόρων. Οι πλούσιοι Νορβηγοί είναι από τους πιο πρόσφατους μετανάστες που έφτασαν.
Οι φορολογικοί συντελεστές ποικίλλουν ανά καντόνι και είναι γενικά χαμηλότεροι στις ελβετογερμανόφωνες περιοχές, σε σύγκριση με την Γενεύη, σύμφωνα με την KPMG. Ορισμένα καντόνια έχουν επιλογές κατ’ αποκοπή ποσού ευνοϊκές για τους πλούσιους ξένους κατοίκους που δεν εργάζονται στην Ελβετία.
Το Βέλγιο έχει γίνει πόλος έλξης για πλούσιους Γάλλους λόγω των ευνοϊκότερων φορολογικών κανόνων, καθώς και της γεωγραφικής και πολιτιστικής συγγένειας. Η χώρα διατηρεί τη γοητεία της εν μέρει λόγω της απαλλαγής των κεφαλαιουχικών κερδών σε μετοχές, της απουσίας φόρου περιουσίας και των χαμηλών φόρων δωρεών και κληρονομιών.
Το Μονακό, το οποίο δεν έχει φόρο εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών, φιλοξενεί ήδη τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κροίσων στον κόσμο, αλλά είναι λιγότερο θελκτικό για τους Γάλλους, καθώς κάθε Γάλλος πολίτης που μετακινείται εκεί εξακολουθεί να δεσμεύεται από το φορολογικό καθεστώς της Γαλλίας.
Η πρόσφατη συμπερίληψη του Μονακό σε μια διεθνή «γκρίζα λίστα» για παράνομες ροές χρημάτων μπορεί να ρίξει την θελκτικότητα. Ο χαρακτηρισμός, που μόλις αποτίναξαν τα Εμιράτα, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις εισροές κεφαλαίων.
Ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι είναι η πιο ακριβή αγορά ακινήτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Knight Frank.
Πιο μακριά
Για όσους είναι πρόθυμοι να πάνε πιο μακριά για να επωφεληθούν από κίνητρα προσέλκυσης πλουσίων, εδώ είναι τα πιο πιθανά σημεία στη Μέση Ανατολή και την Ασία:
Το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, που δεν φορολογούν μισθούς ή μερίσματα, έχουν δημιουργήσει και οι δύο εξελιγμένες χρηματοοικονομικές αγορές για να δελεάσουν παγκόσμιες εταιρείες και οικογενειακά γραφεία να δημιουργήσουν αγορές.
Οι φορολογικές απαλλαγές και άλλα κίνητρα της Σιγκαπούρης έχουν προσελκύσει εκατοντάδες οικογενειακά γραφεία τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντάς την σε κορυφαίο κόμβο διαχείρισης πλούτου. Όπως τα ΗΑΕ, η προβλεπόμενη εισροή εκατομμυριούχων θα μπορούσε να αντανακλά την άφιξη τραπεζιτών και δικηγόρων που εργάζονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Γνωστά μέρη
Για όσους θέλουν να παραμείνουν σε μια οικεία κουλτούρα και γλώσσα, οι ΗΠΑ προσελκύουν πλούσιους νεοφερμένους από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη, όπου η εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο είναι μεταξύ των πλεονεκτημάτων.
Αν και θεωρούνται χώρες με υψηλή φορολογία, η Αυστραλία και ο Καναδάς επίσης παραμένουν ελκυστικές επιλογές για τα πλούσια άτομα επειδή δεν έχουν φόρους περιουσίας, περιουσίας ή δώρων. Η δυνατότητα απόκτησης διαμονής και ιθαγένειας μέσω επενδύσεων έχει προσελκύσει από καιρό Ευρωπαίους και Ασιάτες. Ενώ ο καιρός της Αυστραλίας προσελκύει Βρετανούς υπηκόους, η επαρχία του Κεμπέκ προσελκύει αυξανόμενους αριθμούς Γάλλων, οι οποίοι αποτελούσαν το 13% των νέων μεταναστών πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Οι επιλογές για υπηκοότητα περιλαμβάνουν ακόμα μέρη όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Αγία Λουκία και η Μάλτα.
Latest News
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες