Ενώ ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer εγκαθίσταται στο Νο 10 της Downing St, οι εύποροι επιχειρηματίες αναζητούν σπίτια στην Ελλάδα και το Μονακό, επειδή η προτεινόμενη αναθεώρηση του φόρου κληρονομιάς θα καταστήσει τη Βρετανία «απαγορευμένη ζώνη» για τους πλούσιους.
Ο Starmer ισχυρίζεται πως η αναθεώρηση αυτή θα κάνει το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας πιο δίκαιο και θα συγκεντρώσει κεφάλαια για τις καταπονημένες δημόσιες υπηρεσίες. Για τους πάμπλουτους επιχειρηματίες, όμως, η ζωή στο Λονδίνο έχει γίνει μια ακριβή απόλαυση που δεν μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν.
Τράπεζα της Αγγλίας: Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση Στάρμερ
Κατά την πορεία προς την εκλογική νίκη της 4ης Ιουλίου, το Εργατικό Κόμμα του Starmer δεσμεύτηκε για να καταργήσει επίσης μόνιμες ελαφρύνσεις «non doms» που θα μπορούσαν να λάβουν όσοι γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και εάν τοποθετούσαν περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας σε ένα καταπίστευμα εντός 15 ετών από τη μετακίνησή τους στη Βρετανία.
Βρετανία: Τι θα κάνουν οι πλούσιοι για τις απαλλαγές «non-doms»
Τώρα που έχει εδραιωθεί υ επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που ζητούν από τον Starmer και την υπουργό Οικονομικών Rachel Reeves να επανεξετάσουν αυτά τα σχέδια και να τα αντικαταστήσουν με έναν νέο εξαψήφιο ετήσιο φόρο για όσους έχουν καθαρή περιουσία άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών.
Οι πιο εύποροι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι μια εισφορά 150.000 λιρών θα μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για την κυβέρνηση, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία, χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε έξοδο.
«Η αντίληψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλώς πολύ καλό για να φύγει είναι λανθασμένη», δήλωσε στο Reuters ο 53χρονος Νιγηριανής καταγωγής, Λιβανέζος Bassim Haidar, που έχει στο ενεργητικό του τη δημιουργία της Intercomm Ltd. το 1991, και του ομίλου GMT Group και Channel IT.
«Το να φορολογείται τόσο βαριά ο πλούτος που δημιουργήθηκε εκτός Βρετανίας, ίσως χρόνια πριν οι άνθρωποι μετακομίσουν καν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι άδικο», ανέφερε καλώντας την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι με τους παγκοσμίως μετακινούμενους εκατομμυριούχους και να συζητήσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, οργανώσεις όπως η Patriotic Millionaires UK διεξάγουν επίσης εκστρατεία για τη θέσπιση ετήσιων εισφορών πλούτου στους επιχειρηματίες, με το επιχείρημα πως ο καθορισμός φόρου 2% σε ένα όριο 10 εκατομμυρίων λιρών ετησίως θα είχε αντίκτυπο σε περίπου 20.000 άτομα, αλλά θα εισέπραττε έως και 24 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Το τρικ με τα εμβάσματα
Οι εταιρείες επενδύσεων, οι διαχειριστές περιουσίας και οι ιδιωτικοί τραπεζίτες που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε περίπου 70.000 άτομα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που τελούν υπό το καθεστώς «non-dom» βρίσκονται σε εγρήγορση για το πότε μπορεί να ξεκινήσει η ιστορική φορολογική αναθεώρηση.
Η κυβέρνηση των Εργατικών υπολογίζει ότι μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως με την αντιμετώπιση της εγχώριας φοροαποφυγής. Η εκτίμηση του πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με την αλλαγή των φορολογικών προνομίων για τα υπεράκτια καταπιστεύματα είναι πιο δύσκολη.
«Δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί άμεσα πόσα εισοδήματα από το εξωτερικό έχουν οι μη ιδιώτες που χρησιμοποιούν εμβάσματα και, επομένως, ποια είναι η δυνητική φορολογική βάση», ανέφερε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών (IFS) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.
Ο φόρος κληρονομιάς έφερε στα βρετανικά ταμεία 2,1 δισεκατομμύρια λίρες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, 83 εκατομμύρια λίρες περισσότερες από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής φορολογικής αρχής που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η Βρετανία έχει περίπου 37.000 μη νομικά πρόσωπα που επιλέγουν να φορολογούνται με βάση το «έμβασμα». Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβάλλονται στα εισοδήματα ή τα κεφαλαιακά κέρδη τους από το εξωτερικό, εκτός εάν αυτά μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το IFS, οι άνθρωποι αυτοί κατέβαλαν συνολικά περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες σε φόρο εισοδήματος, εισφορές εθνικής ασφάλισης και φόρο κεφαλαιακών κερδών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020-21.
Ποιος χάνει, ποιος κερδίζει
Οι απειλές των πλουσίων να εγκαταλείψουν τα μη φιλικά φορολογικά καθεστώτα δεν είναι καθόλου καινούργιες, και ορισμένοι σύμβουλοι ισχυρίζονται πως το Λονδίνο ως πολιτιστικά ποικιλόμορφη πόλη με εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης θα πείσει τελικά τους εύπορους να συναινέσουν.
Παρόλα αυτά η Βρετανία είναι πιθανό να χάσει σχεδόν έναν στους έξι εκατομμυριούχους μέχρι το 2028, σύμφωνα με την έκθεση UBS Global Wealth Report για το 2024 που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η ελβετική τράπεζα ανέφερε ως λόγους για την απότομη αυτή μείωση -ύψους 17% σε περίπου 2,5 εκατομμύρια- τον υψηλό βασικό αριθμό των υπερπλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τη μικρότερη επίδραση της απόφασης της Βρετανίας να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια «non dom».
Αντίθετα, το σύνολο των εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16% έως το 2028, στη Γερμανία κατά 14%, στην Ισπανία κατά 12% και στην Ιταλία κατά 9%.
Ο πλούτος κινείται
Οι προτάσεις για την αυστηροποίηση των φορολογικών παραθύρων που ωφελούν τους πλούσιους έρχονται καθώς οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν τη Βρετανία πιο ελκυστική για τις παγκόσμιες εταιρείες και τους επενδυτές.
Την περασμένη εβδομάδα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας παρουσίασε μια αναμόρφωση των κανόνων εισαγωγής εταιριών στο χρηματιστήριο με στόχο να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες υποσχόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ωστόσο, επιχειρηματίες όπως ο Haidar ματαίωσε τα σχέδια για την εισαγωγή της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Optasia στη Βρετανία και άρχισε συνομιλίες με εναλλακτικούς τόπους εισαγωγής σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.
«Αν αυτοί που είναι ήδη εδώ θέλουν τώρα να φύγουν, πώς μπορείς καν να αρχίσεις να προσελκύεις νέους, όταν το νέο σύστημα θα είναι ακόμη πιο τιμωρητικό;», δήλωσε.
Ο David Lesperance, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φορολογικών συμβούλων Lesperance & Associates, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμά την ευκολία και τον ρυθμό με τον οποίο οι πλούσιες οικογένειες μπορούν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και πώς χώρες όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη προσπαθούν να τις προσελκύσουν.
Αρκετοί από τους πελάτες του εξέταζαν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε 17 εναλλακτικές φορολογικές δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.
«Ο πλούτος δεν μένει πια ακίνητος. Δεν χρειάζεται να παραμείνει. Τα χρήματα έχουν φτερά και θα πετάξουν», κατέληξε.
Latest News
H Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επηρέασαν την αξιολόγηση της Moody's για το αξιόχρεο της χώρας
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο