Το Κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Και η δολοφονία Χανίγια σε ιρανικό έδαφος είναι εκείνη που έκανε το σκοτάδι της απειλής ενός γενικευμένου πολέμου να σκεπάζει ολόκληρη την περιοχή, δημιουργώντας και το ερώτημα αν μαζί με το Χανίγια δολοφονήθηκε και η όποια ελπίδα για διέξοδο από την κρίση.

Διπλωμάτες σε όλη τη Μέση Ανατολή δούλεψαν τη Δευτέρα με στόχο να περιορίσουν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για μία ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, καθώς η Τεχεράνη υποσχέθηκε εκδίκηση για τη δολφοονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους με τίτλο «καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν, οι διπλωμάτες εργάζονται για να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο» οι New York Times.

Ανησυχίες

Και ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς μαίνεται στη Γάζα, η δολοφονία Χανίγια την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη ενέτεινε τις ανησυχίες μεταξύ Αράβων και Αμερικανών αξιωματούχων ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια ακόμη ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε δημόσια την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά το Ιράν και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει και οι δύο το Ισραήλ και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκτιμήσει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από αυτό.

Το Ισραήλ – όπως επισημαίνεται – αντιμετωπίζει απειλές για αντίποινα όχι μόνο από το Ιράν, αλλά και από συμμαχικές ομάδες όπως οι Χούτι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συνέχισαν να ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά τη Δευτέρα, με ισραηλινή αεροπορική επιδρομή να σκοτώνει δύο ανθρώπους στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν φάνηκαν να αποτελούν μέρος των μεγάλων αντιποίνων που είχε απειλήσει η Χεζμπολάχ στον απόηχο του ισραηλινού πλήγματος την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, έναν από τους ανώτερους διοικητές της ομάδας, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ανήμποροι οι άμαχοι του Λιβάνου

Και ενώ ο Ισραήλ περιμένει τα αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ, οι άμαχοι στο Λίβανο αισθάνονται ανήμποροι, περιμένοντας έναν ευρύτερο πόλεμο.

Επί σειρά μηνών που ο πόλεμος στη Γάζα ήταν σε εξέλιξη, οι κάτοικοι του Λιβάνου δεν ένιωθαν άμεσα τις συνέπειες των μαχών. Έστω και αν όπως επισημαίνουν οι New York Times από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, η Χεζμπολάχ δίνει μια δεύτερη, μικρότερη μάχη κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ για να βαλτώσει τις ισραηλινές δυνάμεις και να βοηθήσει τη Χαμάς, τον σύμμαχό της στη Γάζα.

Ωστόσο τώρα πια ο φόβος ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος εξαπλώνεται. Ειδικά με τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ από το Ισραήλ.

Και καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις και οι ξένες πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, η ανησυχία για το μέλλον έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα ​​από τη συνοριακή ζώνη, όπου έχουν περιοριστεί οι μάχες ως επί το πλείστον.

Οι μάχες έχουν ήδη μεταμορφώσει τον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον απεσταλμένο των New York Times. Η κυβέρνηση είπε ότι περισσότεροι από 98.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις και τα χωριά, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε επιδρομές του Ισραήλ με στόχο μαχητές της Χεζμπολάχ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ λένε ότι δεν θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά ότι είναι έτοιμοι για αυτόν. Διπλωμάτες αναζήτησαν τρόπους για να μειώσουν τη βία κατά μήκος των συνόρων, αλλά η Χεζμπολάχ είπε ότι δεν θα σταματήσει να χτυπά το Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Όπως σημειώνει το άρθρο οι εκτοπισμένες οικογένειες έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον Λίβανο, και παρόλο που είναι περισσότερες από εκείνες που εκτοπίστηκαν από το βόρειο Ισραήλ, η κατάστασή τους δεν έχει γίνει πολιτικό ζήτημα…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία