Στο συρτάρι μπαίνει προς το παρόν το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.
Με νέα απόφαση, καταργείται η παλαιότερη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».
IRIS: Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών
Ετσι, μετά από πέντε μήνες καταργείται η 16μελής επιτροπή στην οποία είχε ανατεθεί το έργο του καθορισμού του πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η σύσταση της επιτροπής κρίθηκε απαραίτητη κατόπιν της έκδοσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας MiCAR [Market in Crypto-Assets / REGULATION και του στόχου που είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάβαση στο ψηφιακό ευρώ.
Στην επιτροπή συμμετείχαν εφοριακοί της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με έργο την υποβολή προτάσεων για το φορολογικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων.
Σήμερα δεν υπάρχει πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση των κερδών επισήμως από τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν, για παράδειγμα, οτιδήποτε μεγάλης αξίας που πληρώνεται μέσω καρτών ή τραπεζικού συστήματος.
Δηλαδή, εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τα κέρδη για την αγορά ενός ακινήτου, η φορολογική διοίκηση δεν θα αναγνωρίσει την προέλευση των χρημάτων και αυτομάτως θα ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια. Εφόσον δεν καλύπτονται τα τεκμήρια από άλλα περιουσιακά στοιχεία, θα καταβληθεί έξτρα φόρος για την αγορά του ακινήτου. Επί της ουσίας, τα κέρδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συναλλαγές κατά βάση εκτός τραπεζικού συστήματος.
Νομοθετικό κενό
Μετά την κατάργηση της επιτροπής, παρατείνεται το κενό που υπάρχει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα τα κρυπτονομίσματα να μην αναγνωρίζονται από την εφορία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους που έχουν επενδύσεις σε αυτά.
Πάντως, το κενό στο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές, ενώ, από την άλλη, ελάχιστοι δηλώνουν τα κέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στη φορολογική δήλωση, ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα, αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία επειδή θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης επίκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ειδικότερα:
– Οι μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 0,5%.
– Μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες.
– Κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή τα εταιρικά ομόλογα.
– Παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι στη λίστα των παραγώγων δεν συμπεριλαμβάνονται κρυπτονομίσματα.
Latest News
OT FORUM – Δήμας: «Παράθυρο» για αλλαγές σε τεκμήρια και μείωση εισφορών
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρέθηκε στο στούντιο του ΟΤ - Από του χρόνου το μάθημα της «φορολογικής συνείδησης» στα σχολεία
ΔΥΠΑ: Στρατηγική επιλογή η έμφαση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες
H ΔΥΠΑ έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα τη διαρκή βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών συμβουλευτικής
Επιστροφές εισφορών έως 12.000 σε δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς
Ανοιχτή μέχρι τον Ιούνιο 2025 η σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ
Τα ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής - Έκρυβαν έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ !
Στο δαιδαλώδες αυτό κύκλωμα, το 2022-2023, εμπλέκονται πάνω από 30 επιχειρήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον 14 έχουν συσταθεί με σκοπό την έκδοση και τη λήψη εικονικών τιμολογίων
ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκαν 2 νέα κέντρα στη Θεσσαλονίκη
Τα εγκαίνια του ΚΕΒΕΙΣ τελέστηκαν παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη
Συλλογικές συμβάσεις παντού ζητά η ΓΣΕΕ - «Διαβατήριο» για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Με ποσοστά άνω του 80%, οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις ως απαραίτητο στοιχείο για την προστασία και την διασφάλισή τους στο χώρο της εργασίας
Όλα για τη σύνταξη στο... κινητό - «Τρέχει» η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ
Τι θα περιλαμβάνει ο «ατομικός ψηφιακός φάκελος» άμεσα προσβάσιμος στους ασφαλισμένους
Αποποίηση κληρονομιών: Πότε και πώς οι κληρονόμοι γλιτώνουν από χρέη
Οι προθεσμίες «κλειδιά» και οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουν οι φορολογούμενοι – Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.
Παράταση στις προθεσμίες των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών
Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης αναλαμβάνεται εξαιτίας της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων
Ελεγκτικό σαφάρι για POS, ταμειακές μηχανές, αποδείξεις και IRIS
Το κύριο βάρος των ελέγχων θα πέσει στην διασύνδεση ταμειακών και POS προκειμένου να εντοπισθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση