Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών σε Λιανικό εμπόριο και Υπηρεσίες, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις αισιόδοξες προσδοκίες σε Κατασκευές και Καταναλωτές, με εκείνες στη Βιομηχανία να διατηρούνται αμετάβλητες.

IOBE: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Ισπανία (+1,7) και ηπιότερα στην Ιταλία (+0,4), ενώ υποχώρησε έντονα στην Γαλλία (-2,2) και την Πολωνία (-1,8). Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Γερμανία (+0,2) και στην Ολλανδία (-0,2).

Στην Ελλάδα , το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 106,8 μονάδες από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών. H υποχώρηση προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί.

Αν και γενικά η θερινή περίοδος προκαλεί θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους, φαίνεται πως οι προσδοκίες «διορθώνουν» την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν ίσως προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις. Ο προβληματισμός φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση. Διεθνώς, οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των
επιχειρήσεων.

Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση του Ιουλίου είναι σημαντική, αλλά απομένει να φανεί εάν θα μετατραπεί σε τάση κατά τους επόμενους μήνες.

Βιομηχανία

Ειδικότερα στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε έντονα τον Ιούλιο, στις 101,4, από 108,3 μονάδες τον Ιούνιο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση εντάθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισε ελαφρά, και το ύψος των αποθεμάτων διατηρήθηκε αμετάβλητο.

Αναλυτικά:
α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ενισχύθηκε αισθητά στις -12 (από -1) μονάδες τον Ιούλιο με το 23% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 11% (από 22%) να αναφέρει το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε (+17 μονάδες από +26 μονάδες), με το 26% (από 37%) των επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 9% ( από 11%) μείωσή της.

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται στις +11 μονάδες, με το 17% (από 21%) των επιχειρήσεων να αναφέρει διογκωμένα αποθέματα.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά στις +17 (από +1) μονάδες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού εντάθηκαν αισθητά (-18 από -4 μονάδες)

ε) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση εξασθένισε ελαφρά στις +2 από τις +5 μονάδες τον Ιούνιο, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να υποχωρεί στο 14% (από 16%), και το 12% (από 11%) να αναμένει μείωσή της.

στ) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών εξασθένισε ήπια στις +7 μονάδες, με το 14% από 16% τον προηγούμενο μήνα, να αναμένει αύξησή τους.

ζ) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 13% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 25% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 23% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 8% άλλους συγκυριακούς λόγους.

η) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων ενισχύθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+8 απο +3 μον. ο δείκτης), ενισχύθηκαν έντονα ως προς τις λοιπές αγορές (+10 μον. ο δείκτης από -2 μον.), ενώ ενισχύθηκαν οριακά ως προς την αγορά της ΕΕ (+2 από -2 μον. το ισοζύγιο)

Οπως υπογραμμίζεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ «Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον διατηρείται, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Ιούλιο το 49% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, όπως και τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
88η ΔΕΘ – OT FORUM – Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος
88η ΔΕΘ |

OT FORUM - Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για τη σημασία ενός ελκυστικού για επενδυτές φορολογικού συστήματος