Για την απόφασή του να αλλάξει το όνομα της Mytilineos, σε Metlen, τον ρόλο που έπαιξε στην απόφαση αυτή η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά και για την έως τώρα πορεία του μιλά στους Sunday Times, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
«Ο Έλληνας μεγιστάνας της ενέργειας και των μετάλλων είχε συγκεντρώσει μια ομάδα 25 επενδυτικών τραπεζιτών για να συμβουλεύσει σχετικά με την εισαγωγή του ομώνυμου ομίλου της οικογένειάς του, Mytilineos Holdings, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου» γράφει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Στη συνάντηση αυτή ένας χρηματιστής του είπε χαρακτηριστικά: «Έχεις υπέροχο όνομα. Και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα είναι ένα πολύ διάσημο όνομα, πολύ παραδοσιακό. Αλλά αυτό το όνομα στα αγγλικά είναι πολύ δύσκολο να το προφέρεις – δεν μπορείς να είσαι εταιρεία FTSE 100 με αυτό το όνομα. Οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να λένε στους χρηματιστές τους τι μετοχές θέλουν να αγοράσουν».
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Μπαίνουμε στην λιανική αγορά ρεύματος της Μ. Βρετανίας
Ο κ. Μυτιληναίος ήξερε ότι η άποψη των τραπεζίτών είχε νόημα. Έτσι, τον Ιούνιο, αποφάσισε διστακτικά να αλλάξει το όνομα της οικογενειακής εταιρείας σε Metlen, ένα portmanteau από μέταλλο και ενέργεια, γράφει η Sunday Times, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος διατηρεί στις επαγγελματικές του κάρτες το παλιό όνομα της εταιρείας του.
Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών
Το να κεντρίσει το ενδιαφέρον των βρετανών επενδυτών είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Metlen, καθώς προσπαθεί να κερδίσει μια από τις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις στην αγορά του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισηγμένη στην Αθήνα Metlen Energy & Metals είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία στην Ελλάδα και παράγει περίπου 6,35 δισεκατομμύρια ευρώ (5,44 δισεκατομμύρια £) ετησίως, κυρίως από την κατασκευή ενεργειακών υποδομών, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα και εξόρυξη αλουμινίου.
Η συνάντηση με τον δημοσιογράφο της Sunday Times έγινε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας — «ένα γκρίζο, εκτεταμένο συγκρότημα που μοιάζει περισσότερο με στρατιωτική βάση παρά με εταιρικό oMce» — στο βορειοανατολικό Μαρούσι της Αθήνας.
«Ένας εγκεφαλικός τύπος με τον αέρα του γερασμένου ακαδημαϊκού ή διπλωμάτη, ο Μυτιληναίος σταματά για αρκετά δευτερόλεπτα πριν απαντήσει σε κάθε ερώτηση» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο Μυτιληναίος εξακολουθεί να είναι ένας «ταύρος» του Λονδίνου: «Το LSE, ακόμα κι αν δεν είναι στην πιο ένδοξη φάση του, εξακολουθεί να είναι το LSE».
Η εταιρεία που διευθύνει απασχολεί 6.500 άτομα σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Χιλής και του Καναδά. Η ενεργειακή της δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εσόδων, κατασκευάζει υποθαλάσσια ενεργειακά καλώδια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα και συνδέσεις στο δίκτυο.
Λειτουργεί επίσης επιχείρηση εμπορίας ενέργειας. Ο βραχίονας μετάλλων της Metlen είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς αλουμινίου και αλουμίνας στον κόσμο, το οποίο εξορύσσεται στην Ελλάδα και εργάζεται για την παραγωγή μετάλλων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς.
Μπαράζ συμφωνιών στη Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εταιρεία έχει συμβόλαια αξίας 2,15 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές του.
Νωρίτερα φέτος, έκλεισε μια συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την κατασκευή τμημάτων μιας υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης από τη Σκωτία στο Ντάραμ που θα μεταφέρει αρκετά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν δύο εκατομμύρια σπίτια.
Κατασκευάζει επίσης, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου για τους ενεργειακούς γίγαντες Vitol και Drax στην Αγγλία και την Ουαλία και το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Κεντ, παρέχοντας αρκετή ενέργεια για 100.000 σπίτια.
Η ίδιος υπαινίσσεται ότι μπορεί μια μέρα να προσπαθήσει να διαταράξει την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Octopus Energy. «Ξέρουμε την επιχείρηση. Έχουμε την τεχνογνωσία… Μπορούμε να κάνουμε την επιχείρηση».
Η προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο, βάσει της οποίας το 90% των μετοχών της Metlen θα διαπραγματεύονται στο Λονδίνο ενώ το 10% θα παραμένει στην Αθήνα, έρχεται σε μια απελπιστική στιγμή για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Αλλά ο Μυτιληναίος εξακολουθεί να είναι ένας «ταύρος» του Λονδίνου: «Το LSE, ακόμα κι αν δεν είναι στην πιο ένδοξη φάση του, εξακολουθεί να είναι το LSE».
«Το ερώτημα είναι: πιστεύω στο Λονδίνο ως οικονομικό κόμβο ή όχι; το κάνω. Πιστεύω ότι το Σίτι του Λονδίνου, μετά το Brexit, έχει δει τα χειρότερα;
Ναι, το κάνω. Πιστεύω ότι η παρουσία μας εκεί ως Metlen θα βοηθήσει το LSE, μαζί με άλλες εταιρείες, να βρει την προηγούμενη αίγλη του; Ναι, το κάνω!» τονίζει χτυπώντας το χέρι του πάνω στο γραφείο.
Η οικογενειακή επιχείρηση έχει τις ρίζες της στο 1908, όταν ο παππούς του, που ονομαζόταν επίσης Ευάγγελος Μυτιληναίος, ίδρυσε μια επιχείρηση μετάλλων που κατασκεύαζε καταναλωτικά αγαθά όπως λαμπτήρες. «Είμαι τυχερός που μοιράζομαι το όνομά του», λέει ο κ. Μυτιληναίος. Μεγάλωσε και είχε αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους, και έγινε μια μεγάλη επιχείρηση που ο παππούς ήλπιζε να μεταβιβάσει στους τέσσερις γιους του.
Στη συνέχεια, όμως, χτύπησε η καταστροφή. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας το 1941, η εταιρεία επιτάχθηκε από τους Ναζί.
Ο πόλεμος διέλυσε επίσης την οικογένεια: τρεις από τους γιους πήγαν στα βουνά για να προσπαθήσουν να απωθήσουν τους εισβολείς, ενώ ο πατέρας του κατευθύνθηκε στην Αίγυπτο για να πολεμήσει μαζί με τα βρετανικά στρατεύματα κατά της ιταλικής εισβολής εκεί.
Ο Μυτιληναίος γεννήθηκε το 1954 σε μια ταραχώδη εποχή για την Ελλάδα. Η οικογένειά του είχε μετακομίσει στην Αργεντινή στον απόηχο του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, μεταξύ 1944 και 1949, αναζητώντας μια πιο σταθερή ζωή. Όμως η νοσταλγία της μητέρας του ανάγκασε την οικογένεια να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε.
Ο νεαρός Μυτιληναίος ξεκίνησε ακαδημαϊκές σπουδές, ιδιαίτερα οικονομικά και ιστορία, που ήξερε ότι θα χρησιμοποιούσε μια μέρα για να διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση. «Ήμουν πάντα καλός μαθητής», λέει περήφανα.
Μετά από προπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατευθύνθηκε στο London School of Economics για μεταπτυχιακό στα οικονομικά. «Δεν είχα πολύ χρόνο να περάσω έξω από τη βιβλιοθήκη», γελάει.
Ανέλαβε την οικογενειακή εταιρεία στα 30 του το 1978, όταν ήταν ένας μέτριος έμπορος μετάλλων που αγόραζε και πουλούσε χάλυβα και άλλα μέταλλα. Εμπνευσμένος από το swashbuckling, την εταιρική κουλτούρα της δεκαετίας του 1980, ο Μυτιληναίος προσπάθησε να μετατρέψει την οικογενειακή εταιρεία σε όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων μετάλλων και εξόρυξης.
Ξεκίνησε ξανά την επιχείρηση ως Mytilineos Holdings το 1990, εξαγοράζοντας ορυχεία χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου σε όλη την Ευρώπη. Ανυπομονώντας να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για επέκταση, η Μυτιληναίος εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1995 και τρία χρόνια αργότερα εκκολάπτει την πρώτη εχθρική εξαγορά της Ελλάδας, αγοράζοντας μια πάλαι ποτέ κρατική κατασκευαστική επιχείρηση με το όνομα Μέτκα.
Η Μυτιληναίος αποφάσισε να μπει στο εμπόριο ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιδρύοντας την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αιολικής ενέργειας.
Η αναφορά του Στουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει πολλά κοινά με τον Μυτιληναίο, γράφει η εφημερίδα. Είναι περίπου στην ίδια ηλικία και έχουν σπουδάσει και οι δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι πολύ απλός – είναι άνθρωπος της δουλειάς. Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει αυτόν τον γίγαντα, συμμετέχει καθημερινά στις καθημερινές δουλειές», λέει ο κ. Στουρνάρας για τον επικεφαλής της Metlen. «Εμπνέει – δίνει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για το προσωπικό του».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας του βάζει πλώρη για το Λονδίνο, ο διοικητής της ΤτΕ απαντά: «Πλέον είναι μια διεθνής εταιρεία, ούτως ή άλλως. Οπότε πιστεύω ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τα ελληνικά σύνορα και να εισαχθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά. Δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», λέει ο Στουρνάρας.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Η Metlen βρίσκεται στη διαδικασία χρήσης των εγκαταστάσεων της για την παραγωγή γαλλίου, ενός υποπροϊόντος του βωξίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών κυψελών. Η ΕΕ επέτρεψε στην Metlen να ξεκινήσει την παραγωγή γαλλίου αφού η Κίνα, η οποία κυριαρχεί στο εμπόριο πολλών μετάλλων σπάνιων γαιών, έκλεισε τις εξαγωγές της πέρυσι.
«Όταν οι Κινέζοι σταμάτησαν τις εξαγωγές, χρησιμοποιούσαν το γάλλιο και άλλα μέταλλα όπως το γερμάνιο… ως εργαλείο — ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής… Ως όπλο. Είναι σαν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά είναι πιο σημαντικό, εξίσου σημαντικό», υπογραμμίζει.
Τα «μαθήματα» του παρελθόντος
Μια εισαγωγή στο Λονδίνο μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η Metlen και το αφεντικό της έχουν περάσει από δοκιμαστικές περιόδους στο παρελθόν, γράφει η εφημερίδα.
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε σημαντικά στον απόηχο της κρίσης δημόσιου χρέους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν οι διεθνείς επενδυτές έβγαλαν χρήματα από τις ελληνικές μετοχές. «Το είδα να έρχεται», λέει ο Μυτιληναίος.
«Μέχρι εκείνη την εποχή, είχα ωριμάσει τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά για να καταλάβω ότι [οι πολιτικοί] χάζευαν».
Η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να επεκταθεί διεθνώς. «Αρχίσαμε να εξάγουμε τα περισσότερα προϊόντα μας, γιατί στην Ελλάδα ο κόσμος δεν είχε χρήματα να πληρώσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Και κάθε μέρα, δεν ήξερες τι θα σου φέρει η επόμενη μέρα. Αυτή ήταν ίσως μια από τις πιο δύσκολες επιχειρηματικές περιόδους της ζωής μου».
Η δοκιμασία κάνει την προοπτική μιας νέας εισαγωγής να φαίνεται απλή συγκριτικά, και ο διευθύνων σύμβουλος της Metlen είναι αδιάφορος για το όλο θέμα. «Είμαι στο Λονδίνο δέκα φορές το χρόνο. Τώρα θα είμαι 15 ή θα μείνω περισσότερο. Εγώ πάντως είμαι στο σπίτι μου στο Λονδίνο», λέει.
Η δυσκολία αλλαγής του ονόματος
Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας ήταν η κατάργηση του οικογενειακού ονόματος .
«Συναισθηματικά μιλώντας, το πιο σημαντικό ζήτημα στο relisting, σε μεγάλο βαθμό, ήταν η αλλαγή του ονόματος», λέει.
«Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί είναι ένα παλιό όνομα. Φρόντισα να κρατήσω ανέπαφο το όνομα όπως το βρήκα, ώστε να το δώσω στα παιδιά μου», καταλήγει.