Tα νέα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν μια διαφορετική απόχρωση στη διάσημη παρατήρηση του Λέοντος Τολστόι. Μπορεί όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες να είναι ίδιες, αλλά οι δυστυχισμένες οικογένειες της χώρας έχουν επίσης κάτι κοινό: την κρίση κόστους ζωής. Και αυτό αποτυπώνεται στα διαζύγια.
Το ποσοστό των ενηλίκων που δηλώνουν είτε αρκετά είτε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους είναι στο υψηλότερο από το 2014, αλλά το ποσοστό διαζυγίων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 και πλέον ετών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας των νοικοκυριών και τα ξεχωριστά στατιστικά διαζυγίων που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Βρετανία: Στον στόχο 2% της BoE διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτές οι τάσεις συνέπεσαν με τη χειρότερη περίοδο διψήφιου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, μειώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αυξάνοντας σημαντικά το κόστος. Η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που επέβαλε η Τράπεζα της Αγγλίας για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών ανέβασε το κόστος ιδιοκτησίας και ενοικίασης κατοικιών. Ουσιαστικά, αυτό ανέβασε το τίμημα της διάλυσης μακροπρόθεσμων συνεργασιών.
Τα διαζύγια στην Αγγλία και την Ουαλία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1971
Λιγότερα διαζύγια
«Μερικοί άνθρωποι ανέβαλαν το διαζύγιο ή τον χωρισμό μέχρι να βελτιωθεί η οικονομία», σχολιάζει η Joanna Newton, συνεργάτης στο Stowe Family Law. «Αυτό που ένα εισόδημα μπορεί να κάλυπτε προηγουμένως – λογαριασμοί, παιδική φροντίδα και άλλα έξοδα διαβίωσης, γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο».
Τα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης μια ευρύτερη μείωση των επιπέδων ευτυχίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των Βρετανών που ανέφεραν υψηλό άγχος και χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή ήταν πάνω από τα προ-Covid επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των νοικοκυριών που δημοσίευσε η ONS την Πέμπτη.
Η έκθεση έδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους έφτασε στο 6% το 2022, το μεγαλύτερο από το 2014.
Τα διαζύγια στην Αγγλία και την Ουαλία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1971, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος. Ο αριθμός των διαζυγίων μειώθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση σε 80.057 το 2022.
Αυτό συμβαίνει παρά την αναταραχή-ορόσημο των νόμων για το διαζύγιο το 2020 με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας χωρισμού εμποδίζοντας έναν σύντροφο να αμφισβητήσει το διαζύγιο που ζήτησε ο σύζυγός του. Η μεταρρύθμιση εισήγαγε επίσης τα λεγόμενα «χωρίς υπαιτιότητα» διαζύγια, τα οποία δεν απαιτούν πλέον από έναν από τους συζύγους να παρέχει στοιχεία για παράλογη συμπεριφορά εκ μέρους του συντρόφου τους.
Στεγαστικό πρόβλημα
Και ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται ξανά μετά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% τους τελευταίους δύο μήνες, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν υπερδιπλάσια του μέσου όρου τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας και η αγορά ενοικίων εξακολουθεί να είναι καυτή.
«Δεν νομίζω ότι το κόστος των στεγαστικών δανείων και τα επιτόκια έχουν μειωθεί αρκετά ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα και σίγουροι να πατήσουν το κουμπί», είπε η Newton.
Η αγορά κατοικίας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα δυστυχισμένα ζευγάρια αναβάλλουν τον χωρισμό. Η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων — μαζί με την εκτίναξη των τιμών ενοικίασης λόγω ελλείψεων προμηθειών, έκανε τη μετακόμιση από μόνη της απρόσιτη για πολλούς. Και ενώ η αγορά κατοικίας απέφυγε μια κατάρρευση πέρυσι, ορισμένα ζευγάρια ανέβαλαν την διάθεση του σπιτιού τους στην αγορά από φόβο μήπως πουλήσουν με ζημία.
«Το να πουλήσεις το σπίτι σου την καλύτερη δυνατή στιγμή σημαίνει περισσότερα χρήματα για να μοιράσεις μεταξύ των μερών και να αγοράσεις νέα καταλύματα», είπε η Newton.
Πάνω από το 30% των 500 ατόμων που ρωτήθηκαν από το Stowe Family Law έμειναν με τους συντρόφους τους επειδή δεν θα είχαν την πολυτέλεια να φύγουν μόνοι τους, σύμφωνα με μια έκθεση πέρυσι.
Με άλλα λόγια, η οικονομική πίεση είναι ένα κοινό στοιχείο σε πολλές δυστυχισμένες σχέσεις – μια ανατροπή στο συμπέρασμα του Τολστόι στην Άννα Καρένινα ότι, «όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο», καταλήγει το Bloomberg.
Latest News
Οι 5 φράσεις που λες στη δουλειά και δείχνουν ότι έχεις ισχυρή προσωπικότητα
Πρόκειται για μόλις λίγες λέξεις που όταν τις χρησιμοποιείς δείχνεις ότι έχεις άποψη και αντίληψη, φυσικά με απόλυτο σεβασμό προς τον συνομιλητή σου
Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. οι ελλείψεις στα 11 πιο κρίσιμα φάρμακα
Τις αιτίες ελλείψεων σε βασικά φάρμακα διερευνά η Ε.Ε. και σχετική έρευνα δείχνει ως κυριότερες αιτίες την έλλειψη πρώτων υλών και την παραγωγή εκτός Ευρώπης
Νέα μόδα της υβριδικής εργασίας το workation
Σύμφωνα με έρευνα της IWG η Αθήνα βρίσκεται στις 25 καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες
Τι ζητάνε και τι δίνουν οι εργοδότες: Μικρή προϋπηρεσία και χαμηλούς μισθούς
Οι 8 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων, προϋπηρεσίας ή ενδιαφέροντος
Τι έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων
Εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Μαρία Κάλλας.
Τηλεργασία: Πέντε συμβουλές για ένα ασφαλές home office
Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακολουθώντας 5 βήματα
Μόνο 1 στις 4 εταιρείες διαχειρίζεται καλά την κινητικότητα των εργαζομένων
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της έρευνας της EY για τις επιχειρήσεις σε 21 χώρες
Η δύναμη του χορού στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού Ι
Τριμήμερο φεστιβάλ χορού με τον τίτλο DANCELLS/DANCE/FESTIVAL, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου στις 11-13 Σεπτεμβρίου
Τρεις συμβουλές για να κάνετε καλή εντύπωση στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά
Μια προπονήτρια καριέρας που βοηθάει ανθρώπους στον κλάδο της τεχνολογίας, μοιράστηκε τρεις συμβουλές οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας σε μια συνέντευξη για δουλειά,
«Task Force και χρήμα από ΕΤΕπ για φθηνές κατοικίες» - Στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος Γ. Τσακίρης
Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη η νέα πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Τσακίρης μιλά στον ΟΤ