Reuters Breakingviews
Το αφεντικό της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, αντιμετωπίζει δύο μεγάλα ερωτήματα. Μπορεί να ενσωματώσει με επιτυχία την Credit Suisse, την οποία απέκτησε η τράπεζά του πέρυσι σε μια κρατική διάσωση, και μπορεί να αποδείξει ότι ο συνδυασμένος όμιλος έχει μια αξιόπιστη μηχανή ανάπτυξης; Με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της τράπεζας, τα έχει καταφέρει στο πρώτο σημείο αλλά λιγότερο στο δεύτερο. Αυτή η αβεβαιότητα θα κρατήσει υπό πίεση την αποτίμηση του ομίλου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η UBS απορροφά με επιτυχία την παλιά επενδυτική τράπεζα Credit Suisse. Το λεγόμενο μη βασικό τμήμα θα πρέπει να στεγάζει μόνο 48 δισεκατομμύρια δολάρια σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του 2024, μείωση 44% από το επίπεδο του περασμένου καλοκαιριού. Οι έμποροι της μονάδας, υπό τον Beatriz Martin Jimenez, φαίνεται επίσης να αποχωρούν από τις παλιές θέσεις της Credit Suisse με κέρδος, καθώς το τμήμα δημιουργεί επίσης έσοδα.
Εν τω μεταξύ, ο Ερμότι ανεβάζει τον ρυθμό της ολοκλήρωσης. Πρόσθεσε επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια στις περικοπές δαπανών που σχεδιάζει να κάνει φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει φτάσει στα μισά του δρόμου προς τον συνολικό στόχο εξοικονόμησης 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2026. Η μόνη αμφισβήτηση είναι πόσο από το όφελος θα πέσει στο τελικό αποτέλεσμα της UBS. Ο Ερμότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει έναν αριθμό σχετικά με το ποσοστό των αποταμιεύσεων που θα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, είναι η ανάπτυξη. Η βασική επιχειρηματική δραστηριότητα και η εγχώρια ελβετική τράπεζα κατέγραψαν χαμηλότερα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο. Μερικοί από τους παράγοντες μπορεί να είναι προσωρινοί: για παράδειγμα, οι πλούσιοι πελάτες πραγματοποιούν λιγότερες συναλλαγές. Και ο Ερμότι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η μονάδα πλούτου σημείωσε καθαρές εισροές 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο – ακόμη και την ώρα που το αντίστοιχο ποσό της αντίπαλης Morgan Stanley κατρακύλησε.
Ωστόσο, οι ρυθμοί αύξησης για τις εισροές περιουσιακών στοιχείων σε αυτή τη βασική επιχείρηση δεν εμπνέουν σχεδόν το 2% έως 3% τα τελευταία τρίμηνα, εν μέρει επειδή το τμήμα έκανε ντάμπινγκ λιγότερο κερδοφόρους πελάτες. Τελικά, ο Ερμότι θέλει να υπερτροφοδοτήσει τα πράγματα, με στόχο να αρπάξει 200 δισεκατομμύρια δολάρια από νέα καθαρά περιουσιακά στοιχεία ετησίως έως το 2028. Αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς σκοπεύει να το κάνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο στόχος είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό εισροής που σκέφτονται οι αναλυτές για τη Morgan Stanley φέτος.
Το κενό αναμφισβήτητα κάνει την αποτίμηση της UBS, περίπου 1 φορά της μελλοντικής απτής λογιστικής αξίας, να φαίνεται δίκαιη, παρόλο που ανταγωνιστές πλούτου όπως η Morgan Stanley και η Julius Baer διαπραγματεύονται 2 ή 3 φορές, με βάση τα στοιχεία LSEG Datastream. Για τον Ερμότι, η αύξηση αυτού το αριθμού σημαίνει ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει την πρώτη του γραμμή.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου