Λιβύη: Απολύθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εν μέσω απαγωγών και απειλές ενόπλων

Το προεδρικό συμβούλιο στη Λιβύη όρισε τον Σαλάμ αλ-Σούκρι ως νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας

Λιβύη: Απολύθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εν μέσω απαγωγών και απειλές ενόπλων

Το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης προχώρησε στην αποπομπή του ισχυρού διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε μια απρόσμενη κίνηση που είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στη βαθιά διχασμένη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Mytilineos: Τέθηκε σε λειτουργία ο 2ος αεριοστρόβιλος της μονάδας στο Τομπρούκ της Λιβύης

Το συμβούλιο, το οποίο έχει τελετουργικές εξουσίες, όρισε τον Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ αλ-Σούκρι ως νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, αντικαθιστώντας τον Σαντίκ αλ-Καμπίρ, σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε αργά την Κυριακή. Ο Αλ-Σούκρι είναι οικονομολόγος και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Το συμβούλιο που εδρεύει στην Τρίπολη είναι σύμμαχος με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στη δυτική Λιβύη.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον αλ-Καμπίρ, ο οποίος ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας από τον Οκτώβριο του 2011 – τη χρονιά που η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.

Χωρισμένη στα δύο η Λιβύη

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει χωριστεί μεταξύ μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και αντίπαλων αρχών που εδρεύουν στα ανατολικά. Κάθε πλευρά έχει υποστηριχθεί από ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα είναι ο χώρος αποθήκευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε έσοδα από το πετρέλαιο καθώς και σε συναλλαγματικά αποθέματα. Το 2014, διασπάστηκε όπως ήταν αναπόφευκτο, αντανακλώντας και σε αυτό το επίπεδο τον βαθύ διχασμό των δύο αντιμαχόμενων ομάδων. Το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχηγείο της παραμένει στην Τρίπολη, ενώ ένα ανατολικό υποκατάστημα που συμμάχησε με τον στρατιωτικό διοικητή Καλίφα Χάφταρ ιδρύθηκε στη Βεγγάζη.

Το ανατολικό κοινοβούλιο και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα συμβουλευτικό όργανο με έδρα την Τρίπολη, χαρακτήρισαν την διάσπαση παράνομη. Τα δύο όργανα έχουν εντολή να διορίζουν αρχηγούς των κυρίαρχων οργάνων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με συνταγματικό έγγραφο που διέπει τη χώρα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα τα ανατολικά διόρισε νωρίτερα τον σαλ-Σούκρι διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε μια απόφαση που δεν εφαρμόστηκε και το κοινοβούλιο την ακύρωσε αυτόν τον μήνα.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο