Η διπλωματία των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Σάββατο εναντίον πιθανής οικολογικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι εναντίον δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Το Sounion, υπό ελληνική σημαία, χτυπήθηκε την Τετάρτη ανοικτά του λιμένα Χοντάιντα, που ελέγχουν οι αντάρτες. Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου με drones και πυραύλους.

Χωρίς θύματα η επίθεση σε ελληνικό τάνκερ στην Ερυθρά – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας

Προχθές Παρασκευή, η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, ανέφερε πως παρατηρήθηκαν τρεις πυρκαγιές πάνω στο σκάφος, ενώ οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικόνιζε τρεις εκρήξεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, το Sounion μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας, στο Ιράκ.

To βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στην Ερυθρά Θάλασσα:

Εκτιμούν μεγαλύτερη καταστροφή από το Exxon Valdez

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι απειλούν να οδηγήσουν στη διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ποσότητα τετραπλάσια από αυτή της καταστροφής του Exxon Valdez», προειδοποίησε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αναφερόταν σε μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν είχε ναυαγήσει το 1989 ανοικτά της Αλάσκας δεξαμενόπλοιο.

«Ενώ το πλήρωμα απομακρύνθηκε εσπευσμένα, οι Χούθι μοιάζουν αποφασισμένοι να βυθίσουν το σκάφος και το φορτίο του στη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Μίλερ.

Το πλήρωμα του Sounion, αποτελούμε από 23 υπηκόους Φιλιππίνων και δυο υπηκόους Ρωσίας, διασώθηκε από σκάφος της αποστολής Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή αποστολή προειδοποίησε την Πέμπτη πως το σκάφος, που είναι πλέον ακυβέρνητο, εγείρει «κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον».

«Πόλεμος των τάνκερ» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Άντεν έχουν μετατραπεί σε θέατρο αλλεπάλληλων επιθέσεων των υεμενιτών ανταρτών, που λένε πως τις εξαπολύουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον Οκτώβριο.

Τον Μάρτιο το πλοίο Rubymar, υπό σημαία Μπελίζ, που χτυπήθηκε από τους Χούθι, βυθίστηκε μαζί με το φορτίο του — 21.000 τόνους λιπασμάτων.

Ναυτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά στις επιθέσεις αυτές, που έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα στα ύδατα γύρω από την Υεμένη, θαλάσσια περιοχή ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Καλούμε τους Χούθι να σταματήσουν τις ενέργειές τους αυτές αμέσως και παροτρύνουμε άλλες χώρες να επέμβουν για να βοηθήσουν να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή», υπογράμμισε ο κ. Μίλερ στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη