Η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ιταλία εφέτος δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα για τους αναμενόμενους λόγους (ακρίβεια των σχολικών ειδών, εκπαιδευτικά προγράμματα, ωράρια κλπ) αλλά για ένα μείζον κοινωνικο-πολιτικό πρόβλημα που απειλεί τη συνοχή και της ίδιας της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι. Αιτία η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών και ηγέτη του κόμματος Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, να χορηγείται η ιταλική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας.
Ο Ταγιάνι πιστεύει ότι οι πολύ αυστηροί κανόνες που ισχύουν για την απόκτηση ιταλικής ιθαγένειας θα πρέπει να χαλαρώσουν και να γίνουν πιο «ρεαλιστικοί και σύγχρονοι». Όπως μεταδίδει από τη Ρώμη ο ανταποκριτής της γαλλικής «Les Echos» Ολιβιέ Τοσερί, αφορμή για τη διατύπωση των προτάσεων Ταγιάνι ήταν τα καλά αποτελέσματα πολλών Ιταλών αθλητών με ξένη καταγωγή στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Stellantis: Η «ζαριά» της Μελόνι με την τελευταία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας
Ο γάλλος ανταποκριτής σημειώνει ότι οι ιδέες Ταγιάνι προκάλεσαν έκπληξη στο ευρύτερο στρατόπεδο της κυβερνώσας Δεξιάς, δεδομένου ότι η Μελόνι είναι επικεφαλής μιας «εθνικιστικής» κυβέρνησης, που ήρθε στην εξουσία προτάσσοντας σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό. Η δε Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που είναι το πιο ακροδεξιό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, φέρεται να πνέει μένεα κατά του υπουργού Εξωτερικών.
Αλλά και το Forza Italia που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1994 και διαδέχθηκε τη μεταπολεμική Χριστιανική Δημοκρατία, όσο «κεντρώο» και μετριοπαθές κόμμα κι αν μοιάζει συγκρινόμενο με τους κυβερνητικούς του εταίρους, δεν θα το χαρακτήριζε κανείς ως «προοδευτικό» με την έννοια ότι επιδιώκει την κοινωνική αλλαγή.
«Ας ξυπνήσουμε, η Ιταλία άλλαξε»
«Το να είμαστε Ιταλοί, Ευρωπαίοι ή πατριώτες δεν έχει να κάνει με τις επτά προηγούμενες γενιές των προγόνων μας, αλλά με την έννοια του να είμαστε αυτό που είμαστε», είπε προ ολίγων ημερών ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι «μια από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες στην ιταλική πολιτική σκηνή», κατά τον ανταποκριτή της «Les Ehos».
«Ίσως είναι η χριστιανική μου ανατροφή, αλλά για μένα δεν υπάρχει διαχωρισμός χρώματος ή εθνότητας μεταξύ των ανθρώπων. Καλός Ιταλός είναι κάποιος που πιστεύει στην Ιταλία, τη γνωρίζει, την υπερασπίζεται. Πόσοι στρατιώτες που είναι παιδιά ξένων υπάρχουν στον στρατό μας; Και μετά ας δούμε τους αθλητές, τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας. Η Ιταλία άλλαξε, ας ξυπνήσουμε!», συμπλήρωσε ο ιταλός πολιτικός.
«Jus scholae»
Ο Ταγιάνι θέλει να εισαγάγει το «jus scholae», το «δίκαιο της εκπαίδευσης» ας πούμε, μια παραλλαγή του «jus domicilii» που ισχύει παράλληλα βέβαια με το «δίκαιο του αίματος» (jus sanguinis) ή/και το «δίκαιο του εδάφους» (jus soli) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής μεταναστών που αντιμετωπίζουν την ιθαγένεια ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι με τη λογική του pet degree.
Εν προκειμένω, η πρόταση συνίσταται στη χορήγηση ιταλικής υπηκοότητας σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς ή που έφτασαν στη χώρα πριν από την ηλικία των 12 ετών, εφόσον έχουν πάει σχολείο για τουλάχιστον δέκα χρόνια χωρίς διακοπή σε ιταλικό σχολείο.
Η εισαγωγή του «jus scholae» θα επέτρεπε στην Ιταλία να εγγράψει περισσότερους από 500.000 νέους πολίτες μέσα σε μια πενταετία, κάτι που θα απέφερε σπουδαία οφέλη σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα οξύ δημογραφικό πρόβλημα με σοβαρές οικονομικές και δημοσιονομικές προεκτάσεις. Αλλά ενώ η Αριστερή αντιπολίτευση χειροκροτεί την προοδευτική πρόταση που έκανε ένα από τα κύρια κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Λέγκα του Σαλβίνι κραυγάζει για προδοσία.
«Κομπρομί με την Αριστερά»
Λάβρος ο Αματέο Σαλβίνι κατηγορεί τη Forza Italia ότι «τα έκανε πλακάκια» με την Αριστερά. «Ο νόμος περί ιθαγένειας είναι καλός ως έχει. Δεν υπάρχει ανάγκη για να υιοθετήσουμε «δίκαια του εδάφους» ή άλλα συναφή. Αν επιμείνουν να αλλάξουν το νόμο θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Δεν είναι στο πρόγραμμά μας κάτι τέτοιο, οι προτεραιότητές μας είναι πολύ διαφορετικές», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.
Απαντώντας ο Αντόνιο Ταγιάνι αναγνώρισε ότι το ζήτημα της υιοθέτησης του «jus scholae» περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. «Ωστόσο τα κυβερνητικά προγράμματα δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν πάντα τα πάντα, μπορούν να εμπλουτιστούν», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι, η οποία προσωπικά δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα στο ζήτημα που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε υπαρξιακό για την κυβέρνησή της.
Ο πολιτικός επιστήμονας Αντόνιο Νότο μιλώντας στον ανταποκριτή της «Les Echos» εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ηγέτης της Forza Italia λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της ιταλικής κοινωνίας. «Ένας στους δύο Ιταλούς ψηφοφόρους, ακόμη και αν ψηφίζουν δεξιά κόμματα, τάσσεται της χαλάρωσης της διαδικασίας χορήγησης ιθαγένειας. Υπάρχει όμως και ένας πολιτικός σχεδιασμός από τον Αντόνιο Ταγιάνι. Απέναντι στο δεξιό ριζοσπαστισμό της Λέγκας και στην Τζόρτζια Μελόνι που θέλει επίσης να ενσαρκώσει μια συντηρητική δύναμη, ο Αντόνιο Ταγιάνι επιχειρεί να καταλάβει το κέντρο του πολιτικού φάσματος», παρατήρησε ο Νότο.
Η οικογένεια Μπερλουσκόνι
Υπάρχει όμως και άλλη παράμετρος της υπόθεσης, καθότι φαίνεται ότι ο Ταγιάνι δέχεται και κάποιες, ας πούμε, «άνωθεν πιέσεις» στο κόμμα του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Les Echos», ο αρχηγός του Forza Italia δεν μπορεί να αγνοήσει και κάποιες εντολές ή έστω επιθυμίες των βασικών οικονομικών υποστηρικτών του κόμματός του, που είναι η οικογένεια Μπερλουσκόνι.
Η οικογένεια φέρεται να έχει ζητήσει από τον Ταγιάνι να παίρνει αποστάσεις πό τους ακραίους κυβερνητικούς εταίρους του. Και ενώ στα οικονομικά ζητήματα το περιθώριο διαφοροποιήσεων είναι πολύ περιορισμένο και ο επόμενος προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πολύ «σφιχτός», καθώς οι Βρυξέλλες έχουν κινήσει (και) κατά της Ιταλίας τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στα κοινωνικά ζητήματα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για να πει το Forza Italia κάτι το διαφορετικό.
Στις αρχές του καλοκαιριού εξάλλου η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, κόρη του ιδρυτή του κόμματος και της οικονομικής αυτοκρατορίας βεβαίως που αυτός δημιούργησε, απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού τύπου δηλώνοντας ότι στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων συμφωνεί «συχνότερα με την Αριστερά παρά με την κυβέρνηση».
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία