Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI υποχώρησε σχεδόν 2% την Τετάρτη περίπου στα 74 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά συνεχίζει να μειώνει τα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα λόγω της απειλής διακοπής του εφοδιασμού στη Λιβύη.
Λιβύη: «SOS» από τη διακοπή παραγωγής πετρελαίου
«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε μια αστάθεια, λόγω του ενδεχόμενου μεγάλης διακοπής του εφοδιασμού στη Λιβύη και των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή», σχολίασε ο Αμαρπριτ Σινγκ, ενεργειακός αναλυτής της Barclay’s.
Αρκετά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν σταματήσει την παραγωγή τους στη Λιβύη
Ο Σινγκ είπε ότι αυτή η εικόνα οφείλεται στην ανεπαρκή ζήτηση στην Κίνα, στους κινδύνους μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης και σε περιορισμένες ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αποσύρει τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο.
Περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κινδυνεύουν, καθώς οι αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για το ποιος πρέπει να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η ανατολική κυβέρνηση στη Βεγγάζη απείλησε τη Δευτέρα ότι θα διακόψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα και τις εξαγωγές, γεγονός που προκάλεσε ράλι στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού έχουν υποχωρήσει καθώς παραμένει ασαφές πόση προσφορά έχει πράγματι τεθεί εκτός σύνδεσης στην αφρικανική χώρα – μέλος του ΟΠΕΚ.
Αρκετά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν σταματήσει την παραγωγή τους στη Λιβύη, δήλωσαν μηχανικοί στο Reuters. Αλλά η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη και η εθνική εταιρεία πετρελαίου της χώρας δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία διακοπή λειτουργίας.
Η κρίση στη Λιβύη και οι προοπτικές για το πετρέλαιο
Η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη κινδυνεύει να παραλύσει για άλλη μια φορά τον κερδοφόρο πετρελαϊκό τομέα της βορειοαφρικανικής χώρας – αλλά η συχνότητα των συγκρούσεων και οι διαταραχές του αργού πετρελαίου έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της τιμής του πετρελαίου.
Πολιτικά διαλυμένη μετά την αποκαθήλωση του ιστορικού ηγέτης της χώρας Μοαμάρ Καντάφι, η οποία υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, η Λιβύη βρίσκεται για άλλη μια φορά βυθισμένη σε σύγκρουση μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης του Αμπντουχαμίντ Ντμπεϊμπά και της αντίπαλης διοίκησής της με έδρα την ανατολική Βεγγάζη, που εγκρίνεται από το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Λιβύης, τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από πάνω τους κρέμεται το φάντασμα του ανατολικού πολέμαρχου Χαλίφα Χάφταρ, του οποίου οι συμμαχικές δυνάμεις προστατεύουν και ελέγχουν τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.
Οι εντάσεις εκτοξεύτηκαν πρόσφατα για άλλη μια φορά σχετικά με την τύχη των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο, καθώς οι προσπάθειες του Ντμπεϊμπά να απομακρύνει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σαντίκ αλ-Καμπίρ ώθησαν τη διοίκηση της Βεγγάζης να ανακοινώσει το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), η οποία διαχειρίζεται τους πόρους υδρογονανθράκων της χώρας, δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα ανακοινωθέντα κλεισίματα, αλλά η θυγατρική της Waha Oil έχει αναγνωρίσει ότι «οι διαμαρτυρίες και οι πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου», σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση μεταφρασμένη από την Google.
Η θυγατρική Sirte Oil ανέφερε τους ίδιους λόγους για τους οποίους έπρεπε να «μειώσει σταδιακά την παραγωγή» και προέτρεψε τις «εξειδικευμένες αρχές να παρέμβουν για να διατηρήσουν τη συνέχεια της παραγωγής πετρελαίου» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεταφράστηκε από την Google.
Πηγές από τη Λιβύη που μπορούσαν να σχολιάσουν μόνο ανώνυμα λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους δήλωσαν στο CNBC ότι πολλά κοιτάσματα έχουν κλείσει πλήρως ή μείωσαν την παραγωγή αργού.
Πριν από την τελευταία κλιμάκωση, το μεγαλύτερο κοίτασμα της Λιβύης, με παραγωγή 300.000 βαρελιών ημερησίως, το El Sharara, έκλεισε στις αρχές Αυγούστου εν μέσω διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν από διαδηλωτές από την περιοχή Fezzan. Στη συνέχεια, η National Oil Corporation κήρυξε ανωτέρα βία – μια νομική διάταξη που καλύπτει μια εταιρεία όταν αποτυγχάνει να παραδώσει προμήθειες πετρελαίου λόγω περιστάσεων εκτός ελέγχου – στις εξαγωγές αργού του El Sharara στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με σημείωμα της NOC προς πελάτες.
Έκτοτε, η παραγωγή σε πετρέλαιο του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού της Λιβύης Es Sider μειώθηκε, με το κοίτασμα Ντάχρα να κλείνει, μαζί με τη σταδιακή ή πλήρη διακοπή στα κοιτάσματα Amal, Nafoora, El Feel και Mesla, όπως δήλωσαν λιβυκές πηγές στο CNBC.
Μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OΠΕΚ), η Λιβύη υπερηφανευόταν για την παραγωγή αργού 1,18 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις που αναφέρονται στην έκδοση Αυγούστου της μηνιαίας έκθεσης του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου — και μεταξύ 700.000 στα 900.000 βαρέλια ημερησίως αυτού του όγκου θα μπορούσαν «πιθανότατα να βγουν εκτός σύνδεσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας», είπαν οι αναλυτές της Rapidan στην αρχή της εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι οι προμήθειες και οι εξαγωγές από την πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή της Λιβύης «Oil Crescent» θα είναι εκτός σύνδεσης εντός ημερών, με τις διακοπές να διαρκούν αρκετές εβδομάδες».
Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης είναι από καιρό θύμα των εκβιασμών και των πολιτικών αντιπαραθέσεων – και η συχνότητα των διαταραχών αυτών έχει διαβρώσει τις προσδοκίες ορισμένων συμμετεχόντων στην αγορά ότι η τελευταία αναταραχή θα διαρκέσει μακροπρόθεσμα. Οι τιμές στο πετρέλαιο, οι οποίες κατρακυλούν κυρίως λόγω της αναιμικής ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, αυξήθηκαν τη Δευτέρα σύμφωνα με τις εκθέσεις της Λιβύης – αλλά έχασαν πολλά από αυτά τα κέρδη στη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ και την Τετάρτη οι τιμές κινούνται καθοδικά.
Latest News
Κοντά σε ρεκόρ 50 ετών η τιμή του καφέ - Θα πάρει χρόνια για να πέσει, λένε οι ειδικοί
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica διαμορφώθηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας
Πτωτικά λόγω κατοχύρωσης κερδών ο χρυσός
Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα σε Συρία και Κίνα
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν
Σε... Συμπληγάδες το πετρέλαιο - Πώς αλλάζει το τοπίο η Συρία
Με τα μάτια στη Συρία οι αγορές - Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο πετρέλαιο - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του κακάο
Οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες θα καθορίσουν εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις τιμές του κακάο