Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης μειώθηκε ξαφνικά, καθώς οι αρχές στα ανατολικά της χώρας του ΟΠΕΚ επέβαλαν διακοπή της παραγωγής, κλιμακώνοντας μια κρίση που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η παραγωγή στο κοίτασμα El-Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη έχει σταματήσει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ οι τοπικοί φορείς εκμετάλλευσης δείχνουν ότι θα σταματήσουν σταδιακά την άντληση σε εθνικό επίπεδο.
Η κίνηση για το πάγωμα κάθε παραγωγής και εξαγωγής που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Δύση να αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαντίκ Αλ-Καμπίρ.
Λιβύη: Στερεύει από καύσιμα – Καρατομήθηκε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας διανομής καυσίμων
Η διάσπαση
Η χώρα διασπάστηκε σε ανταγωνιστικές ανατολικές και δυτικές κυβερνήσεις πριν από μια δεκαετία και η διαχείριση της νομισματικής αρχής δίνει τον έλεγχο δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων. Η Λιβύη -η οποία βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής- αντλούσε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.
Η Λιβύη μαστίζεται από ταραχές μετά την ανατροπή του επί μακρόν δικτάτορα Μοαμάρ Αλ Καντάφι το 2011 και οι ενεργειακοί της πόροι αποτέλεσαν βασικό πεδίο μάχης για τις φατρίες που ανταγωνίζονται για πολιτικό πλεονέκτημα, προκαλώντας συχνές διακοπές. Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν γύρω στο 2014 υποτίθεται ότι θα έληγαν με την κατάπαυση του πυρός το 2020 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Οι υποσχόμενες εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν και η Λιβύη διασπάστηκε εκ νέου.
Ο Αλ Καμπίρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το 2011 και υποστηρίζεται από την Ανατολή στη μακροχρόνια προσωπική του διαμάχη με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπιμπάχ που εδρεύει στην Τρίπολη, αντιστάθηκε στην απόφαση να τον απομακρύνει. Παρ’ όλα αυτά, μια κυβερνητική αντιπροσωπεία εισήλθε την Δευτέρα στην έδρα της ρυθμιστικής αρχής στην πρωτεύουσα για να διορίσει νέα ηγεσία.
Τα λάθη του Αλ-Καμπίρ
Οι επικριτές του Αλ-Καμπίρ λένε ότι χειρίστηκε με λάθος τρόπο τα έσοδα από το πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Λιβύης υποστηρίζουν ότι έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ανεξαρτησίας της χώρας, στερώντας τους ένα δίκαιο μερίδιο από τον πλούτο της εθνικής παραγωγής αργού πετρελαίου που επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή τους.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη απηύθυνε προειδοποίηση για «μονομερείς ενέργειες» που «θα έχουν υψηλό κόστος για τον λιβυκό λαό» και κινδυνεύουν να «επισπεύσουν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας». Δήλωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνάντηση με όλα τα μέρη για την επίλυση της κρίσης, καθώς ζήτησε την άμεση επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.
Οι αναφορές του Χαλίφα Χαφτάρ
Ενώ η κυβέρνηση στη δυτική Λιβύη έχει παγκόσμια αναγνώριση, ο ανατολικός αντίπαλός της έχει την υποστήριξη του Χαλίφα Χάφταρ, του ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού που είναι η ισχυρότερη πολεμική δύναμη της χώρας και ελέγχει εκτάσεις στα ανατολικά και τα νότια.
Ο Χάφταρ, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την κορύφωση της κρίσης, περιέγραψε αργά τη Δευτέρα τις κινήσεις αντικατάστασης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ως «παράνομα μέτρα που ελήφθησαν από πολιτικά κόμματα που στερούνται νομιμότητας».
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, οι αρχές της Τρίπολης κάλεσαν την Τρίτη την κυβέρνηση στα Ανατολικά να προσχωρήσουν εκ νέου σε μια συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και να εργαστούν για τη διενέργεια εθνικών εκλογών που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Latest News
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα σε Συρία και Κίνα
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν
Σε... Συμπληγάδες το πετρέλαιο - Πώς αλλάζει το τοπίο η Συρία
Με τα μάτια στη Συρία οι αγορές - Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο πετρέλαιο - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του κακάο
Οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες θα καθορίσουν εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις τιμές του κακάο
Νέα άνοδος made in China για τον χρυσό
Ο χρυσός επιστρέφει στα θησαυροφυλάκια της Κίνας μετά από 7μηνη
Άλμα άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Η άνοδος των τιμών τροφοδοτείται από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κίνα