Όταν ένα νέο gadget, όπως ο επεξεργαστής Η100, βάζει φωτιά στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι συνήθως ένα καταναλωτικό προϊόν όπως ένα smartphone ή μια κονσόλα παιχνιδιών, σημειώνει το Bloomberg.

Nvidia: «Χτύπημα» 100 δισ. στον απόηχο των αποτελεσμάτων

Φέτος, οι τεχνολογικοί αναλυτές επικεντρώνονται σε ένα σκοτεινό στοιχείο υπολογιστή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δουν ποτέ. Ο επεξεργαστής H100 επέτρεψε μια νέα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχονται να μεταμορφώσουν ολόκληρες βιομηχανίες, ωθώντας την Nvidia να γίνει μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο. Έχει δείξει στους επενδυτές ότι ο θόρυβος γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη μεταφράζεται σε πραγματικά έσοδα, τουλάχιστον για την Nvidia και τους πιο βασικούς προμηθευτές της.

Πώς το Η100 άλλαξε τα δεδομένα

Η ζήτηση για τον H100 είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι πελάτες πρέπει να περιμένουν έως και έξι μήνες για να το λάβουν.

Οι παραγωγικές πλατφόρμες AI μαθαίνουν να ολοκληρώνουν εργασίες όπως η μετάφραση κειμένου, η σύνοψη αναφορών και η σύνθεση εικόνων απορροφώντας τεράστιες ποσότητες προϋπάρχοντος υλικού. Όσο περισσότερο βλέπουν, τόσο καλύτεροι γίνονται σε πράγματα όπως η αναγνώριση της ανθρώπινης ομιλίας ή η σύνταξη συνοδευτικών επιστολών εργασίας. Αναπτύσσονται μέσω δοκιμών και σφαλμάτων, κάνοντας δισεκατομμύρια προσπάθειες για την επίτευξη επάρκειας και απορροφώντας τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος στην πορεία.

Η Nvidia λέει ότι το H100 είναι τέσσερις φορές ταχύτερο από τον προκάτοχο του τσιπ, το A100, στην εκπαίδευση των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ή LLMs και είναι 30 φορές ταχύτερο απαντώντας στις προτροπές των χρηστών. Από την κυκλοφορία του H100 το 2023, η Nvidia ανακοίνωσε εκδόσεις που λέει ότι είναι ακόμη πιο γρήγορες – το H200 και το Blackwell B100 και B200.

Για τις εταιρείες που αγωνίζονται να εκπαιδεύσουν ειδικά γλωσσικά μοντέλα για την εκτέλεση νέων καθηκόντων, αυτό το αυξανόμενο πλεονέκτημα απόδοσης μπορεί να είναι κρίσιμο. Πολλά από τα τσιπ της Nvidia θεωρούνται τόσο βασικά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει την πώληση του H200 και αρκετών λιγότερο ικανών μοντέλων στην Κίνα.

Η AMD, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ γραφικών υπολογιστών, παρουσίασε μια έκδοση της σειράς Instinct πέρυσι με στόχο την αγορά στην οποία κυριαρχούν τα προϊόντα της Nvidia. Στην έκθεση Computex στην Ταϊβάν στις αρχές Ιουνίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Su, ανακοίνωσε ότι μια ενημερωμένη έκδοση του επεξεργαστή MI300 AI θα κυκλοφορήσει το τέταρτο τρίμηνο και υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα το 2025 και το 2026, δείχνοντας τη δέσμευση της εταιρείας της σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Nvidia

Η Intel σχεδιάζει τώρα τσιπ προσαρμοσμένα για φόρτους εργασίας AI, αλλά αναγνώρισε ότι, προς το παρόν, η ζήτηση για τσιπ γραφικών κέντρων δεδομένων αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι για τις μονάδες επεξεργαστών διακομιστών που ήταν παραδοσιακά η δύναμή της. Το πλεονέκτημα της Nvidia δεν είναι μόνο στην απόδοση του υλικού της. Η εταιρεία εφηύρε κάτι που ονομάζεται CUDA, μια γλώσσα για τα τσιπ γραφικών της που τους επιτρέπει να προγραμματίζονται για το είδος της εργασίας που υποστηρίζει τα προγράμματα AI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου