Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε την Τρίτη στο Ισραήλ η αναπάντεχη απόφαση της Βρετανίας να παγώσει 30 άδειες εξαγωγής όπλων προς το εβραϊκό κράτος από τις συνολικά 350 που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό επιβολής κυρώσεων προς το Ισραήλ που επέβαλε μια δυτική, σύμμαχος και φίλη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η οργή των ισραηλινών αξιωματούχων έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες φίλες και σύμμαχοι χώρες της Δύσης το παράδειγμα του Λονδίνου και να αρχίσουν να κλείνουν τις στρόφιγγες ροής οπλικών συστημάτων προς το Ισραήλ.
Νορβηγία: Τι αλλάζει το μεγαλύτερο fund του κόσμου – Ο ρόλος του Ισραήλ
«Η Βρετανία έστειλε ένα πολύ προβληματικό μήνυμα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και στους χορηγούς της στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Ελί Κοέν είπε ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση του Λονδίνου «ενθαρρύνει όσους σκοτώνουν μωρά, απάγουν ηλικιωμένους και βιάζουν γυναίκες».
Όσοι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις «δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν οι τρομοκράτες χτυπούν τις πόρτες τους», είπε ο Κοέν.
Καθησυχαστικές δηλώσεις
Από την βρετανική πλευρά είναι εμφανής η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το όλο γεγονός. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο ανταποκριτής της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» στο Τελ Αβίβ μεταδίδει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι παραδόσεις των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς και μεγάλης ακτίνας δράσης, που επιτρέπουν την εκτέλεση αποστολών εναντίον στόχων στο Ιράν ή εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.
«Οι εξαγωγές βρετανικών όπλων είναι εξάλλου περιορισμένες. Σύμφωνα με τις στατιστικές των Ισραηλινών η αξία τους δεν ξεπέρασε τα 53 εκατ. δολάρια το 2022. Αντίθετα, οι ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας πολεμικού υλικού που εισάγει το Ισραήλ», σημειώνει ο Πασκάλ Μπρινέλ της «Les Echos».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας προσθέτει μια «σημαντική λεπτομέρεια»: οι αγορές πολεμικού υλικού από το Ισραήλ χρηματοδοτούνται σχεδόν στο σύνολό τους από την ετήσια τακτική αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 3,8 δισ. δολαρίων και επιπλέον από την έκτακτη βοήθεια αξίας 14 δισ. δολαρίων που ενέκρινε την άνοιξη το Κογκρέσο, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ένα κονδύλι 500 εκατ. δολαρίων που χορηγούν οι ΗΠΑ για τη συντήρηση και λειτουργία των διαφόρων συστημάτων αεράμυνας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ.
50.000 βόμβες
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος σύμμαχος και ο κύριος προμηθευτής πολεμικού υλικού του Ισραήλ. Από τις 7 του περασμένου Οκτωβρίου που έγινε η καταδρομική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 50.000 βόμβες και πυραύλους στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Εξ αυτών των πολεμοφοδίων τα δύο τρίτα ήταν βόμβες ενός τόνου.
«Πλέον των ΗΠΑ όμως, το εβραϊκό κράτος έχει στραφεί τους τελευταίους μήνες σε νέους προμηθευτές όπως είναι η Ινδία ή η Σερβία, ιδιαίτερα για την αγορά εκρηκτικών και όπλων που χρησιμοποιούνται στο Πεζικό», γράφει ο ανταποκριτής της «Les Echos».
Προηγήθηκαν οι Αμερικανοί
«Η έντονη αντίδρασή μας στην απόφαση της Βρετανίας να παγώσει ένα μέρος των εξαγωγών όπλων εξηγείται κυρίως από τον φόβο ότι άλλες χώρες θα επιβάλουν με τη σειρά τους κυρώσεις με αποτέλεσμα να μας απομονώσουν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε στη γαλλική εφημερίδα ένας Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις όπλων θα μπορούσαν επίσης να εξελιχθούν σε ένα μέσο πίεσης για την απόσπαση παραχωρήσεων από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Δεν είναι πρώτοι οι Βρετανοί που παγώνουν συμφωνία παράδοσης όπλων στο Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί οι ύπατοι σύμμαχοι, οι Αμερικανοί, οι οποίοι τον περασμένο Μάιο είχαν παγώσει την παράδοση 3.500 βομβών υψηλής ισχύος υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα τις χρησιμοποιούσε στις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Έπειτα από δημόσια καταγγελία της απόφασης αυτής από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, η Ουάσιγκτον ήρε εν μέρει την απαγόρευση και προχώρησε σε κάποιες παραδόσεις βομβών υψηλής ισχύος.
Μνήμες από το ‘67
«Τίποτα δεν εγγυάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταφύγουν ξανά σε ανάλογα μέτρα, ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις γίνονται όλο και πιο τεταμένες λόγω των απαιτήσεων του Νετανιάχου, οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή ενός αμερικανικού σχεδίου για κατάπαυση του πυρός», μεταδίδει από το Τελ Αβίβ ο ανταποκριτής της «Les Echos».
«Το μποϊκοτάζ της Βρετανίας, έστω και μερικό, έφερε πολύ άσχημες αναμνήσεις στους Ισραηλινούς. Το 1967, τρεις μέρες πριν από την έναρξη του Πολέμου των Έξι Ημερών, ο στρατηγός Ντε Γκωλ κήρυξε εμπάργκο όπλων. Αυτό το μέτρο είχε πολύ άσχημο αντίκτυπο στο Ισραήλ, διότι η Γαλλία ήταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ», σημειώνει ο Πασκάλ Μπρινέλ.
Ο ανταποκριτής θυμίζει ότι οι κυρώσεις που είχε λάβει τότε ο Γάλλος πρόεδρος «είχαν προκαλέσει ένα πραγματικό τραύμα στους Ισραηλινούς, που το ξεπέρασαν αφενός στρεφόμενοι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφετέρου αναπτύσσοντας μια ακμάζουσα βιομηχανία όπλων στη χώρα τους».
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία