Απο σήμερα Τετάρτη και για δυο ημέρες η πρωτεύουσα της Κίνας θα θυμίζει… Νέα Υόρκη ! Για την ακρίβεια την περίοδο που πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και οι αποστολές των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού κατακλύζουν την πόλη.
Και η εξήγηση δεν είναι μόνον οι σημαίες των 50 και πλέον κρατών που κυματίζουν σε διάφορα σημεία της κινεζικής μεγαλούπολης των 21 εκατομμυρίων κατοίκων και η παρουσία του ίδιου του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες αλλά το γεγονός ότι το Πεκίνο φιλοξενεί τους αρχηγούς όλων – σχεδόν – των κρατών της Αφρικής που αποτελούν το 1/4 των μελών του ΟΗΕ και αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Κίνα: Αγώνας για να κρατηθεί η οικονομία, ύφεση σε βιομηχανία και ακίνητα
Ευκαιρία συνάντησης για τους ηγέτες μιας ολόκληρης ηπείρου με την ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι το Forum συνεργασίας Κίνας – Αφρικής που πραγματοποιειται κάθε τρία χρόνια και συνιστά μια σύνοδο κορυφής με ιδιαίτερη αξία για τις δύο πλευρές αλλά κυρίως για την Κίνα που αναπτύσσει σταθερά τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες για περισσότερο απο ένα τέταρτο του αιώνα.
Βέβαια, αρκετοί θεωρούν -ειδικά στη Δύση- ότι η Κίνα αρχίζει να κινείται με διαφορετικό τρόπο και αναζητά διεξόδους σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ή προκειται να αντιμετωπίσει στο μέλλον. Μια «πρωτη γεύση» είναι οι δασμοί και οι κυρώσεις που αντιμετωπίζει τόσο απο τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Λέγεται ότι οι ψηφιακές υποδομές της ηπείρου , μέσω των οποίων επικοινωνούν τα 1,3 δισεκατομμυρία των κατοίκων της Αφρικής βρίσκονται στα χέρια της Κίνας και αυτο ίσως είναι ένα μέτρο …
«Η δύναμη της συνεργασίας»
Απευθυνόμενος στους αφρικανούς ηγέτες κατα τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του, ο κινέζος ηγέτης τόνισε ότι η Κοινότητα Κίνας – Αφρικής είναι βαθια ριζωμένη στην παραδοσιακή φιλία των δυο πλευρών, που όπως είπε , «παραμένει ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη μέσα από τις γενιές, ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει ο κόσμος.
«Έχουμε χτίσει μαζί δρόμους, σιδηροδρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, βιομηχανικά πάρκα και ειδικές οικονομικές ζώνες. Αυτά τα έργα έχουν αλλάξει τη ζωή και το πεπρωμένο πολλών ανθρώπων», υπενθυμισε ο Σι , σημειώνοντας ότι η κοινότητα Κίνας-Αφρικής με κοινό μέλλον ευδοκιμεί με τη δύναμη της συνεργασίας του αμοιβαίου οφέλους , win-win.
Πέρα απο την οικονομική συνεργασία που είναι πολύπλευρη, το Πεκίνο «επενδύει» στη στενή πολιτική συνεργασία γεγονός που υπαινίχθηκε ο Κινέζος πρόεδρος λέγοντας ότι «οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει στενή συνεργασία και συντονισμό σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και από κοινού έχουν κάνει τη φωνή του Παγκόσμιου Νότου ισχυρότερη.
«Ο κινεζικός και ο αφρικανικός λαός των 2,8 δισεκατομμυρίων είναι ενωμένοι και μαζι θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα», πρόσθεσε.
Ενα παράδειγμα είναι το μπλόκ του Παγκόσμιου Νότου, οι BRICS. Ηδη, τρείς μεγάλες χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» έχουν αναβαθμίσει περαιτέρω τη συνεργασία τους με την Κίνα στο πλαίσιο της ομάδας των BRICS+ καθώς εκτός απο την Νότιο Αφρική ,που ανήκει στον αρχικό πυρήνα του μπλόκ, πρόσφατα εντάχθηκαν η Αίγυπτος και η Αιθιοπία.
Η προϊστορία
Οι σχέσεις της Κίνας με τα κράτη της Αφρικής μετρούν περισσότερες απο έξι δεκαετίες όταν και άρχισε η διαδικασία της απο-αποικιοποίησης και των απελευθερωτικών κινημάτων, τα οποία υποστηριξε η Κίνα. Η πολιτική συνεργασία συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια οταν οι περισσότερες αφρικανικές χώρες είχαν ενταχθει στο Κίνημα των Αδεσμεύτων ενώ ισχυροποιήθηκε πολύ περισσότερο όταν η Κίνα επιδίωξε την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες αυτές.
Απόδειξη αυτης της προσπάθειας του Πεκίνου είναι η εντυπωσιακή ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου που κατα το 2023 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο: Οι εμπορικές συναλλαγες της Κίνας με τις αφρικανικες χώρες έφτασαν τα 282 δισ. δολάρια καθιστώντας ή μάλλον επιβεβαιώνοντας ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής.
Νέα σελίδα
«Ζωτικός χώρος» και πρώτες ύλες
Η κινεζική προσπάθεια ανάπτυξης και ενίσχυσης της συνεργασίας με τις 50 και πλέον χώρες θα πρέπει να εκτιμηθεί και με την πιεστική ανάγκη του Πεκίνου, είτε για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους είτε για συγκεκριμένα αγαθά, να εισάγει πρώτες ύλες. Αλλωστε, η πλούσια σε φυσικούς πόρους ήπειρος και ειδικά τα αφρικανικά κράτη αναζητούσαν αγορές και συνάλλαγμα.
Η κινεζική εξορυκτική παρουσία στην Αφρική, η οποία είναι πολύ μικρότερη από τη δυτική παρουσία, συγκεντρώνεται σε πέντε -κυρίως- χώρες: Γουινέα, Ζάμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Μεταξύ αυτών, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε είναι μια προνομιούχος γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται η ζώνη χαλκού της Αφρικής και τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου, χαλκού και κοβαλτίου.
Η κούρσα της «πράσινης ανάπτυξης»
Οι επενδύσεις για καθαρή ενέργεια στην αφρικανική ηπειρο, σχεδόν μονοπωλούνται απο το Πεκίνο που οπως υποστηρίζει συμβάλει χρηματοδοτικά με το 50% στον τομέα της καθαρης ενέργειας αναπτύσσοντας περισσότερα απο 100 projects. Ακόμα, πάνω απο 1.000 μικρά υδροηλεκτρικά έργα έχουν κατασκευαστεί απο την Κίνα σε διάφορες αφρικανικές χώρες.
Βέβαια, η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ηλιακά και αιολικά πάρκα, τομείς όπου η Κίνα κατέχει , σχεδόν, δεσπόζουσα θέση. Οι ανάγκες για φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες μπορούν κάλιστα να ικανοποιηθούν απο τις κινεζικές βιομηχανίες.
Αλλά η Κίνα δεν παράγει μόνον εξοπλισμό για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράγει χιλιάδες καταναλωτικά και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές απο αυτές των δυτικών ανταγωνιστών της και συνεπώς οι χώρες της Αφρικής αποτελούν μια τεράστια αγορά ενάμιση δισεκατομμυρίου καταναλωτών. Βέβαια, οι δυνατότητες τους είναι πολύ χαμηλότερες των δυτικών κοινωνιών αλλα ακόμα και στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζει η Κίνα κανείς δεν έχει ούτε μπορει να αποκτησει την πρόσβαση που αυτή έχει.
Εργα υποδομής
Η Κίνα έχει βοηθήσει τις χώρες της Αφρικής στην κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων που υπολογιζονται σε περισσότερα απο 10.ο00 χιλιόμετρα, στην ανάπτυξη 100.000 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων και στη δημιουργία 66.000 χιλιομέτρων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη, οι κινεζικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει πάνω απο το 80% των υποδομών του δικτύου 3G και το 70% του δικτύου 4G, συμφωνα με τα στοιχεία του υπουργειου Εξωτερικών.
Ταυτόχρονα η Κίνα προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις , οι οποίες και συνεχίζονται. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας οι επενδύσεις των κινεζικών επιχειρήσεων επέτυχαν να δημιουργήσουν 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο διάστημα των τελευταίων ετών , μεταξύ 2021 και 2023.
Τα κινεζικά δάνεια
Στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας οι χώρες της Αφρικής έχουν δανειστεί απο την Κίνα περισσότερα απο 182 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την ακρίβεια στη διάρκεια αυτης της περιόδου (2000-2023) δόθηκαν 1.306 δάνεια σε 49 χώρες και 7 περιφερειακούς οργανισμούς της Μαύρης Ηπείρου.
Η Ανγκόλα είναι η χώρα που έχει λάβει τα περισσότερα δάνεια απο το Πεκίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Development Policy Center του Πανεπιστημιου της Βοστώνης, η χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής έχει δανειστεί 46 δισ. δολάρια και τα περισσότερα απο αυτα για τους τομείς των μεταφορών (70 συμβάσεις) και της ενέρεγειας (40).
Αμέσως επόμενη είναι η Αιθιοπία με δάνεια συνολικού ύψους 14,5 δισ. δολαρίων και ακολουθούν η Ζάμπια με 9,5 δισ. , η Νότια Αφρική με 6,9 δισ. και το Σουδάν με 6,3 δισ. δολάρια.
Latest News
Στεγαστική κρίση - Το παράδειγμα των ΗΠΑ
H πώληση μέρους αυτής της γης θα μπορούσε να ωθήσει την κατασκευή περισσότερων κατοικιών και να συμβάλει στη μείωση της στεγαστικής κρίσης
Γιατί φεύγουν «οικονομικοί πρόσφυγες» οι Νεοζηλανδοί
Αριθμός ρεκόρ 131.200 Νεοζηλανδών έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες
Tα ρομποταξί της Zoox ετοιμάζονται να βγουν στον δρόμο
Η Zoox ετοιμάζεται να υποδεχθεί πελάτες στα νέα της ρομποταξί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι ανταγωνιστές είναι ήδη στο δρόμο
Τι σημαίνει η συγχώνευση Christie's με την Gooding Auction House
Πώς θα ενισχυθεί ο Christie's
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε γραφεία
Το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγεί σε ανάκαμψη την μακροχρόνια υποτονική αγορά ακινήτων γραφείων της Ευρώπης
Το ποσό ρεκορ που άντλησε η μεγαλύτερη IPO της Ινδίας το 2024
Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο, IPO, της μονάδας στεγαστικών δανείων του μεγαλύτερου σκιώδους δανειστή της Ινδίας έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης
Κίνα σαν να λέμε... Σοβιετική Ένωση - Το δομικό πρόβλημα της οικονομίας
H Kίνα αντιμέτωπη με τσουνάμι προβλημάτων στην οικονομία
Αλλάζουν στέκια οι πλούσιοι - Πού επιλέγουν να πάνε για ΣΚ
Οι κύριες προτεραιότητες για τους εκατομμυριούχους κατά τη μετεγκατάσταση είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα
Πώς οι εταιρείες κατασκοπεύουν τους υπαλλήλους τους
Οι διάφοροι τρόποι που οι εταιρείες παρακολουθούν τι κάνουν και πότε είναι παρόντες οι υπάλληλοι καθώς πιέζουν για επιστροφή στο γραφείο
Ασφάλεια από... χρυσάφι για την προστασία του CEO - Πόσα ξοδεύουν οι εταιρείες - κολοσσοί
Οι CEOs στοιχίζουν εκατομμύρια στους εργοδότες τους