Ορισμένες ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες καθυστερήσεις και αυξανόμενο κόστος στις πληρωμές με εμπορικούς εταίρους στην Κίνα, αφήνοντας συναλλαγές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων γουάν σε εκκρεμότητα, δήλωσαν στο Reuters ρωσικές πηγές με άμεση γνώση του θέματος.
Ρωσικές εταιρείες και αξιωματούχοι εδώ και μερικούς μήνες επισημαίνουν τις καθυστερήσεις στις συναλλαγές μετά την αυστηροποίηση της συμμόρφωσης των κινεζικών τραπεζών μετά τις δυτικές απειλές για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων για συναλλαγές με τη Ρωσία.
Οι πηγές δήλωσαν ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί αυτόν τον μήνα: Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες κλείνουν «μαζικά» τις συναλλαγές με τη Ρωσία και πληρωμές αξίας δισεκατομμυρίων γουάν καθυστερούν, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ινδία: Ξεπέρασε την Κίνα σε εισαγωγες ρωσικού πετρελαίου
Σημαντικός εμπορικός εταίρος
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου πέρυσι και προμηθεύοντας είδη ζωτικής σημασίας, όπως βιομηχανικό εξοπλισμό και καταναλωτικά αγαθά που βοηθούν τη Ρωσία να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις.
Παρέχει επίσης μια προσοδοφόρα αγορά για πολλές ρωσικές εξαγωγές στις οποίες βασίζεται η Κίνα, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως τα γεωργικά προϊόντα.Αφού το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απείλησε τον Ιούνιο με δευτερογενείς κυρώσεις τις τράπεζες στην Κίνα και σε άλλες χώρες για συναλλαγές με τη Ρωσία, οι κινεζικές τράπεζες άρχισαν να τηρούν πολύ αυστηρή στάση στις συναλλαγές, δήλωσε πηγή σε μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρωσίας. Πωλεί μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών που εισάγονται από την Κίνα.
Λύση με χρυσό μέσω Χονγκ Κονγκ
«Εκείνη τη στιγμή, όλες οι διακρατικές πληρωμές προς την Κίνα σταμάτησαν. Βρήκαμε λύσεις, αλλά χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες, το οποίο είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η πηγή. Μια λειτουργική λύση ήταν να αγοράσει κανείς χρυσό, να τον μεταφέρει στο Χονγκ Κονγκ και να τον πουλήσει εκεί, καταθέτοντας μετρητά σε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό, δήλωσε το άτομο.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ορισμένες ρωσικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αλυσίδες μεσαζόντων σε τρίτες χώρες για να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους και να παρακάμπτουν τους ελέγχους συμμόρφωσης που διενεργούν οι κινεζικές τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, το κόστος για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών έχει αυξηθεί έως και στο 6% των πληρωμών των συναλλαγών, από σχεδόν μηδενικό πριν, είπαν.Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
«Για πολλές μικρές εταιρείες, αυτό σημαίνει πλήρες κλείσιμο», δήλωσε άλλη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Τι απαντά το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά δήλωσε ότι η οικονομική συνεργασία είναι σημαντική και για τις δύο χώρες και ότι θα βρεθούν λύσεις.
«Με τέτοιους όγκους και σε ένα τόσο μη φιλικό περιβάλλον, είναι αδύνατο να αποφύγουμε κάποιες προβληματικές καταστάσεις», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ωστόσο, το πραγματικά εταιρικό πνεύμα των σχέσεών μας μας επιτρέπει να συζητάμε και να επιλύουμε εποικοδομητικά τα τρέχοντα ζητήματα», ανέφερε.
Οι συναλλαγές με την Κίνα δεν προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην ανώτατη ρωσική ηγεσία, ωστόσο, επειδή οι πληρωμές σε τομείς προτεραιότητας εξακολουθούν να εξελίσσονται ομαλά και υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters.
Οι διμερείς συμφωνίες για μεγάλες εταιρείες, όπως οι εξαγωγείς πρώτων υλών της Ρωσίας και οι εξαγωγείς ζωτικής σημασίας τεχνολογιών της Κίνας, εξακολουθούν να λειτουργούν καλά, ενώ οι μικρότερες εταιρείες που εμπορεύονται καταναλωτικά αγαθά αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανέφεραν οι πηγές.
Το διμερές εμποριο και το σχόλιο της Κίνας
Οι Ρώσοι εξαγωγείς δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στη λήψη πληρωμών για εμπορεύματα που εισάγει η Κίνα, όπως το πετρέλαιο ή τα σιτηρά, δήλωσε στο Reuters άλλη πηγή προσκείμενη στη ρωσική κυβέρνηση.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% στα 137 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας, αφού έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.
«Το κανονικό εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας συνάδει με τους κανόνες του ΠΟΕ και τις αρχές της αγοράς, δεν στρέφεται κατά τρίτων και δεν υπόκειται σε παρεμβάσεις ή εξαναγκασμό από τρίτους», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε παράνομη μονομερή επιβολή κυρώσεων και «μακρόχρονη δικαιοδοσία» και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι εισαγωγές της Ρωσίας από την Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1% στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 λόγω προβλημάτων πληρωμών, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της Κίνας.
Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι οι συνολικές εισαγωγές της χώρας από όλο τον κόσμο θα μειωθούν έως και 3% φέτος.
«Οι εισαγωγές θα μειωθούν το 2024 λόγω της ενίσχυσης των εμποδίων των κυρώσεων που σχετίζονται με τις πληρωμές και την εφοδιαστική», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, αν και προέβλεψε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών νομισματικής πολιτικής που δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου.
Μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα τον Μάιο, ορισμένες τοπικές κινεζικές τράπεζες χωρίς παγκόσμια δραστηριότητα ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τις διμερείς πληρωμές. Θα ήταν εκτός της εμβέλειας των δυτικών φορέων επιβολής κυρώσεων.
Εμβάσματα με σφραγίδα
Ωστόσο, πηγές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες αυτές είχαν συχνά απαρχαιωμένα συστήματα πληροφορικής και δεν διέθεταν προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες.
Η τραπεζική πηγή ανέφερε ότι διασυνοριακοί ταχυμεταφορείς μετέφεραν έγγραφα εμβασμάτων μέσω των συνόρων Ρωσίας-Κίνας για να τα σφραγίσουν και να τα υπογράψουν με φυσική σφραγίδα οι Κινέζοι τραπεζίτες.
Οι κίνδυνοι
«Μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα με τις πληρωμές σε κρατικό επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε δυναμική εισροή επενδύσεων από την Κίνα», δήλωσε ο Κίριλ Μπαμπάεφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κίνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η έρευνα που συνυπογράφει ο Μπαμπάεφ και δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας, όπου η Κίνα έχει καταστεί κορυφαίος προμηθευτής.
«Στη σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα πληρωμών με τις κινεζικές τράπεζες οξύνουν ιδιαίτερα αυτή την πρόκληση, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί προμηθευτές πολλών τύπων βιομηχανικού εξοπλισμού εκτός από την Κίνα επί του παρόντος», επισημαίνεται στο ερευνητικό έγγραφο.
Οι μεγάλες εταιρείες στην Κίνα καθώς και στην Ινδία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές, δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέδριο στη Μόσχα στις 16 Αυγούστου.
«
Και τους λένε: “Παιδιά, αν συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τη Ρωσία, θα σας κόψουμε την πρόσβαση στην αγορά μας και θα σας κόψουμε την παροχή οξυγόνου”», είπε.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων