Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, βάζοντας νέα εμπόδια στην πορεία που χαράσσει η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις αναμενόταν ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,6%.
ΑΕΠ: Στο 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 – Τι είπε ο Χατζηδάκης [γραφήματα]
Τα στοιχεία
H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην αναφερόμενη περίοδο (μειώθηκε 0,1%).
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).
Η Πολωνία (+1,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+1,1%) και την Ολλανδία (+1,0%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η ΕΚΤ, όπου αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, μετά από μία πρώτη χαλάρωση της πολιτικής τον Ιούνιο. Η χαμηλή ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ φαίνεται να προκαλεί όλο και περισσότερο προβληματισμό, με ορισμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η νομισματική πολιτική δεν θα έπρεπε να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για παρατεταμένο διάστημα.
Απασχόληση
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο ζώνες.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +1,0% στη ζώνη του ευρώ και +0,9% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ.