
Κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος μίλησε στον Steve Sedgwick του CNBC την Παρασκευή στο ετήσιο Ambrosetti Forum που πραγματοποιείται στο Cernobbio της Ιταλίας.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ότι προχωρά «πολύ μακριά και πολύ γρήγορα» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και επιδεινώνει το πρόβλημα του πληθωρισμού.
Επιτόκια: Η ΕΚΤ δεν θα πατήσει γκάζι στη μείωση παρά την υποτονική ανάπτυξη [έρευνα]
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις προσλήψεις πλην του αγροτικού τομέα τον Αύγουστο με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με το μέγεθος της αναμενόμενης μείωσης του κόστους χρήματος.
Οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου είναι μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αν και τα στοιχήματα για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο Στίγκλιτς, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001 για την ανάλυσή του στις αγορές, ενώνεται με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JPMorgan στις ΗΠΑ που ζητάει μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.
Η στέγαση και οι πληθωριστικές πιέσεις
«Έχω επικρίνει τη Fed ότι πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» λέει και εξηγεί ότι είναι «πραγματικά σημαντικό» για τη Fed να ομαλοποιήσει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρεί το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς κοντά στο μηδέν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2008.
«Αλλά στη συνέχεια προχώρησαν πέρα από αυτό και σκέφτηκα ότι αυτό έθεσε την οικονομία σε κίνδυνο για πολύ μικρό όφελος, πιθανότατα επιδεινώνοντας στην πραγματικότητα τον πληθωρισμό, κατά ειρωνικό τρόπο, επειδή αν εξετάσετε πιο προσεκτικά τις πηγές του πληθωρισμού, ένα μεγάλο συστατικό ήταν η στέγαση» σημειώνει.
«Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών, το οποίο τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις; Πιστεύετε ότι η αύξηση των επιτοκίων που δυσκολεύει τους εργολάβους ακινήτων να χτίσουν περισσότερα σπίτια, τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αγοράσουν περισσότερα σπίτια, θα λύσει την έλλειψη κατοικιών; Όχι, πηγαίνει ακριβώς προς τη λάθος κατεύθυνση», συνέχισε.
«Έτσι, πιστεύω ότι έχουν συμβάλει στο πρόβλημα του πληθωρισμού. Τώρα, παρόλο που τα μοντέλα τους δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, και δεν εξετάζουν τα πράγματα, νομίζω, τόσο βαθιά όσο θα έπρεπε, τα μοντέλα τους τους λένε [να] εξετάσουν τις αδυναμίες της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μειώσουμε τα επιτόκια».
Υπέρ της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης
Εάν ήταν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed θα ψήφιζε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, «επειδή πιστεύω ότι το παράκαναν και ότι αυτό θα βοηθούσε πραγματικά στο θέμα του πληθωρισμού και της απασχόλησης».
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πιστεύει ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ανεξάρτητα από το ποσοστό των προσλήψεων πλην αγροτικού τομέα ο Στίγκλιτς απάντησε: «Ναι».
Τα στοιχήματα αυξάνονται για μείωση κατά μισή μονάδα
Οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολογούν σταθερά μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed , με τα στοιχήματα για μείωση κατά μισή μονάδα να αυξάνονται λίγο μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη της έκθεσης για την έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τη μεταβολή της απασχόλησης ή JOLTS.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών τον Ιούλιο, γεγονός που θεωρήθηκε ως ένα ακόμη σημάδι χαλαρότητας στην αγορά εργασίας.
Οι έμποροι τιμολογούν επί του παρόντος περίπου 59% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ το 41% τιμολογεί μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης βρίσκονταν στο 34% πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου