88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Γραφάκος: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην επεξεργασία αποβλήτων

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Γραφάκος: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην επεξεργασία αποβλήτων

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Επενδύσεις – μαμούθ της τάξης του 1 δισ. ευρώ στην επεξεργασία αποβλήτων, προανήγγειλε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Στον παλμό της 88ης ΔΕΘ ο Οικονομικός Ταχυδρόμος – Ποιοι ανοίγουν την αυλαία

«O κλάδος της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων εξελίσσεται πολύ δυναμικά, με το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση για τις μονάδες με αποτέλεσμα να υπογραφούν οι συμβάσεις (έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και έχουν προκύψει ανάδοχοι) το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2025. Περίπου 45 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (μεταξύ άλλων σε Αττική, Θεσσαλονίκη) είναι αναγκαίες σε όλη την χώρα. 600 εκατ. ευρώ είναι οι κοινοτικοί πόροι αλλά θα συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέα με την μέθοδο του ΣΔΙΤ. Το επενδυτικό πλάνο για τις μονάδες προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα είχαμε καθυστερήσεις αλλά πλέον θα τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα γίνουν ακόμη δέκα έργα για τα απόβλητα», επεσήμανε ενώ στάθηκε και στην σημασία της κατασκευής μονάδων που θα καίνε απορρίμματα παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα που θα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας.

Οι διαγωνισμοί θα τρέξουν το ερχόμενο έτος για 6 μονάδες που στόχος είναι να κατασκευαστούν από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2030. «Η Ελλάδα έτσι θα πετύχει τον στόχο ταφής κάτω από 10%», ανέφερε.

«Στην Αττική θα κατασκευαστούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στον Πειραιά (στο Σχιστό) και άλλη μία μονάδα που θα εξυπηρετεί την Κεντρική Αττική», υποστήριξε.

Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 12 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και 19 υπό κατασκευή ενώ μένουν μόνο 4 έργα να δημοπρατηθούν (ΣΔΙΤ Βορείου Αιγαίου, ΣΔΙΤ Νοτίου Αιγαίου, ΣΔΙΤ Κω-Καλύμνου, ΣΔΙΤ Στερεάς Ελλάδας).

Όπως εκτίμησε, το 2025 θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα έργα ενώ το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Τέλος ταφής, καφέ κάδοι, σύστημα εγγυοδοσίας

«Το τέλος ταφής θα επιστραφεί στους δήμους στη λογική να προωθήσουν δράσεις που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση», ανέφερε, προαναγγέλοντας την εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο. «Όταν εφαρμοστεί η εγγυοδοσία θα υπάρχει τέλος 10 λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια», διευκρίνισε.

«Στους καφέ κάδους που δέχονται μεγάλο όγκο αποβλήτων είμαστε πίσω σαν χώρα, χρειάζεται να προωθηθούν εντατικότερα οι καφέ κάδοι», σημείωσε. «Γενικότερα πρέπει να γίνουν βήματα για να ενισχυθεί η ανακύκλωση, η ταφή πλέον είναι ξεπερασμένη», κατέληξε.

OT Originals

Περισσότερα από 88η ΔΕΘ

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433