Στον αγώνα για τα πιο καυτά και περιζήτητα χαρτοφυλάκια στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο λίγες χώρες μπορούν να κερδίσουν τα μεγαλύτερα βραβεία, σύμφωνα με το Politico το οποίο παρουσιάζει μία λίστα με τα φαβορί για τις θέσεις των επιτρόπων.
Οικονομία
Ένα από τα πλέον περιζήτητα χαρτοφυλάκια είναι εκείνο της οικονομίας με αρκετούς νυν και πρώην υπουργούς Οικονομικών να περιλαμβάνονται μεταξύ των υποψηφίων.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να ανατεθεί στον εκλεκτό της, τον ακροδεξιό Ραφαέλε Φίτο, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την οικονομία.
Υπάρχουν και άλλοι που διεκδικούν μερίδιο, όπως ο νυν υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μάγκνους Μπρούνερ, οι πρώην συνάδελφοί του της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, Μάικλ ΜακΓκράθ και Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε αντίστοιχα.
Ο Πολωνός Πιοτρ Σέραφιν – δεξί χέρι επί σειράν ετών του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ -, ο Σλοβένος Τόμας Βέζελ, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών και επίτροπος από τον περασμένο Οκτώβριο της απερχόμενης Κομισιόν, Γούπκε Χέκστρα, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Άμυνα
Η Φον ντερ Λάιεν σχεδίαζε ακόμη και πριν λάβει την έγκριση για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν ένα χαρτοφυλάκιο για την άμυνα, που φαινόταν αρχικά σημαντικό, αλλά στο μεταξύ έχει χάσει λίγη από τη λάμψη του, όπως λέει το Politico.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τη θέση του επιτρόπου Άμυνας περιλαμβάνονται εκείνα του Βάλντις Ντομπρόφσκις – εκτελεστικού αντιπροέδρου και επιτρόπου Εμπορίου στην απερχόμενη Κομισιόν.
Επίσης, ο φιλελεύθερος Γάλλος Τιερί Μπρετόν, που ήταν υπεύθυνος για την Εσωτερική Αγορά, την αμυντική βιομηχανία και τη τεχνολογία στην προηγούμενη Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν και είναι κοινό μυστικό ότι επιθυμεί μια προαγωγή του παρά τις επιθέσεις που είχε εξαπολύσει κατά της Φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
«Η ανταγωνιστικότητα είναι κορυφαία προτεραιότητα στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της εκλεγμένης προέδρου Φον ντερ Λάιεν, με έμφαση στην αντιμετώπιση των εναπομεινάντων διαρθρωτικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική ανταγωνισμού», δήλωσε ο Μπρετόν στο Politico.
Γεωργία
Η Φον ντερ Λάιεν φέρεται, να αναζητεί πιο στιβαρά χέρια από εκείνα του απερχόμενου Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, τον οποίο έβαλε στο περιθώριο στην πρώτη θητεία της.
Μεταξύ εκείνων που ακούγονται για το πόστο είναι ο Κύπριος πρώην υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο Κρίστοφ Χάνσεν – είναι μέλος της επιτροπής γεωργίας της χώρας του από το 2023 και επίσης υπηρέτησε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INTA), όπου βοήθησε στην καθοδήγηση των εθνικών σχεδίων για την αγροτική πολιτική της ΕΕ – και ο Ολλανδός Γούπκε Χέκστρα, αν και θεωρείται πιθανότερο ο τελευταίος να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.
Εμπόριο
Με τους περισσότερους να εποφθαλμιούν ένα «μεγάλο» χαρτοφυλάκιο οικονομίας που θα περιλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα, τη βιομηχανία ή τις χρηματοοικονοικές υπηρεσίες, το πόστο της εμπορικής πολιτικής δεν είναι τόσο περιζήτητο όσο άλλοτε, ειδικά τώρα που η Φον ντερ Λάιεν το έθεσε κάτω από την οικονομική ασφάλεια στη λίστα των προτεραιοτήτων της δεύτερης θητείας της.
Ανώτερος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είπε ότι το εμπόριο πιθανότατα θα ήταν μια «απλή» δουλειά Επιτρόπου – και όχι πλέον μέρος της ευρύτερης αποστολής ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου, όπως συνέβη με τον Ντομπρόβσκις.
Φαβορί για το πόστο αυτό είναι ο Γούπκε Χέκστρα καθώς η ολλανδική κυβέρνηση ποντάρει στις καλές της σχέσεις με την Φον ντερ Λάιεν. Ο Χόεκστρα τόνισε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ πρέπει να παραδεχθεί ότι έχει «πρόβλημα της Κίνας»
Βλέψεις για το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου έχει και η Σουηδία, που το κατείχε από το 2014 μέχρι το 2019 και επιθυμεί να το ανακτήσει με την υποψήφιά της, Τζέσικα Ρόσγουολ με στόχο να αναβιώσει την ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ.
Ωστόσο, η Σουηδία μπορεί να είναι πολύ υπέρ του ελεύθερου εμπορίου για να μπορέσει να ηγηθεί της εμπορικής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια, ειδικά δεδομένης της νέας εστίασης στην εμπορική άμυνα.
Η Στοκχόλμη επέκρινε την έρευνα που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και η Ρόσγουολ δήλωσε ότι θα την ενδιέφερε να εργαστεί σε θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανταγωνιστικότητα και τα κλιματικά ζητήματα.
Μια τρίτη επιλογή είναι εκείνη του Ιρλανδού Μάικλ ΜακΓκράθ, αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Τεχνολογία
Επικρατέστερη για το εν λόγω πόστο της τεχνολογίας ή της καινοτομίας ή ενός συνδυασμού των δύο θεωρείται η Φινλανδή Χένα Φιρκούνεν, που είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας στην πατρίδα της επί τρία χρόνια, ενώ ως μέλος της Ευρωβουλής εργάστηκε σε πολλά προβεβλημένα πρότζεκτ για την τεχνολογία και την καινοτομία.
Για χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται με την τεχνολογία φημολογείται πάντως και η Πορτογαλέζα Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.
Ενέργεια/Κλίμα
Φαβορί για τη θέση εμφανίζεται ο Τσέχος Τζόζεφ Σίκελα, επί του παρόντος υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχίας, που θα προτιμούσε ένα χαρτοφυλάκιο βιομηχανίας ή ενέργειας στην Επιτροπή, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησής του.
Ο Σίκελα επέδειξε ταλέντο να συνενώνει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όταν η Τσεχική Δημοκρατία ηγήθηκε του Συμβουλίου και οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τα μέτρα για συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου.
Ο Τζούλιαν Ποπόφ από τη Βουλγαρία μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε ως υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της χώρας του και ήταν πολιτικός σύμβουλος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα.
Στα ονόματα συμπεριλαμβάνεται ο Δανός Ντάν Γιόργκενσεν που ήταν υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια από το 2019 έως το 2022 και η Ισπανίδα Τερέσα Ριμπέρα που θεωρείται μια ισχυρή επιλογή για έναν ρόλο για το κλίμα, με δεκαετίες εμπειρίας.
Για επίτροπος Διεύρυνσης
Η Φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα χωριστό χαρτοφυλάκιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στο πόστο μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και τη Μολδαβία και τη νέα ώθηση για συμπερίληψη χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που θα απαιτήσει πολύ τεχνική και νομική εργασία, αλλά και πολιτικούς χειρισμούς.
Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόσφκις ακούγεται μεταξύ των επικρατέστερων για το πόστο καθώς τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά η Ουγγαρία έχει εκφράσει την επιθυμία να το διατηρήσει με τον υποψήφιό της Όλιβερ Βάρχελι, αν και συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες λόγω της αντίθεσής της στη διεύρυνση.
Χαρτοφυλάκιο Συνοχής
«Αν και δεν είναι απαραίτητα το πιο εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο, εκείνο της συνοχής επιβλέπει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ και διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδότησης που υπερβαίνουν τα όρια άλλων χαρτοφυλακίων. Η Συνοχή θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο όνομα που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια Επιτροπή που εστιάζει στις επενδύσεις και πιθανώς να μετονομαστεί σε “περιφερειακές επενδύσεις”», σύμφωνα με το Politico.
Η σημασία του χαρτοφυλακίου αυτού θα συνδεθεί επίσης με την επικείμενη συζήτηση για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο που οι Βρυξέλλες διανέμουν τα κεφάλαια στις φτωχότερες περιοχές.
Πρώτο στη λίστα των επικρατέστερων είναι ο Έλληνας υποψήφιος και πρώην περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, «που έχει εμπειρία στην επίβλεψη της εφαρμογής κοινοτικών κονδυλίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα προσβλέπει σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ιδιαίτερα λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε προκειμένου να εξασφαλίσει η Φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη θητεία».
Για το ίδιο πόστο της Συνοχής, αναφέρονται άλλα δύο ονόματα, εκείνο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιφεριακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, αλλά και της Ρουμάνας ευρωβουλευτού Ροξάνα Μινζάτου.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο