Πτωτικά άρχισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να επανέρχεται στα γνώριμα ύδατα της συσσώρευσης που κάνει τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες, με τις συναλλαγές να παραμένουν πεισματικά χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 1.434,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.434,17 μονάδων (-0,62%) και 1.443,16 μονάδων (0%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 χιλ. τεμάχια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,65% στις 3.481,63 μονάδες, ενώ στο -0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.313,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 1.245,37 μονάδες.
Wall Street: Ανοδική αντίδραση μετά τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας
Χαμηλές συναλλαγές και trading τίτλων
Ουδέν νεότερο προέκυψε σήμερα από την εγχώρια αγορά η οποία συνεχίζει το βραχυπρόθεσμο trading τίτλων, αλλά και την πλάγια πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Όπως μάλιστα παρατήρησε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο γενικός δείκτης από τη μία δυσκολεύεται να διασπάσει τις 1.450 μονάδες, αν και προσπάθησε τρεις φορές, από την άλλη όμως στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, που τόσο φόβισε λόγω ξένων αγορών, συντήρησε τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.
Κατά τον ίδιο, το θέμα είναι τι περιμένει η αγορά να κινηθεί μιας και οι αγοραστές έχουν πάει περίπατο ενώ και οι πωλητές δεν αποχωρίζονται εύκολα τους ελληνικούς τίτλους. Θα είναι η Moody’s που θα μας ξυπνήσει ή ακόμα πιο σημαντικό είναι η παρουσίαση του τραπεζικού κλάδου σε ξένους θεσμικούς στην εκδήλωση της BofA, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης. Κατά τον ίδιο, λοιπόν, η εβδομάδα που έρχεται πολύ δύσκολα να μην βγάλει κίνηση μιας και η συσσώρευση δεν φαίνεται να μπορεί να κρατήσει και άλλο χρονικά.
Έτσι, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες. Η κατεύθυνση της λήξης της συσσώρευσης ωστόσο θα εξαρτηθεί από το αν καταφέρει τελικά ο γενικός δείκτης να διαπεράσει ανοδικά τις 1.450 μονάδες, κάτι που φαίνεται να είναι εφικτό εάν ένα νέο κύμα ξένων θεσμικών αγοραστών συνεχίσει να έρχεται. Με τη διαφορά να αναμένεται να γίνει τόσο με μια θετική ετυμηγορία από τον οίκο Moody’s, όσο και με μια θετική παρουσία των εισηγμένων στα προσεχή roadshows.
Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με την Fast Finance, ο γενικός δείκτης χρειάζεται μία κατοχύρωση των 1.447 μονάδων σε κλείσιμο με το επίπεδο να έχει κρατήσει 3 συναπτές απόπειρες. Έτσι λοιπόν μία διάσπαση θα κάνει την διαφορά ανοδικά προς τις 1.500 μονάδες, ενώ μία διάσπαση των 1.425 μονάδων θα δώσει πτωτικό mometum στην αγορά, με τις 1.400 και 1.373 μονάδες να είναι στηρίξεις.
Στον FTSE 25 είχαμε ένα λευκό σταθεροποιητικό κερί στην εβδομάδα που πέρασε σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών και χωρίς να μπορεί να υπερκεραστούν σε κλείσιμο οι 3.529 μονάδες, που αν συμβεί τότε θα υπάρξει ανοδικό momentum. Οι 3.460 μονάδες είναι η κύρια στήριξη που κατοχύρωση θα κάνει την διαφορά στην τάση. Ο τραπεζικός και αυτός χωρίς ουσιαστική κίνηση με την Εθνική να είναι το βαρίδι της περιόδου και τον δείκτη να περιμένει κάποια αφορμή για κίνηση. Οι 1.237 με τις 1.290 μονάδες είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα. Μία κατοχύρωση του τελευταίου θα δώσει ανοδικό momentum ενώ αντίστοιχα νότια κατοχύρωση των 1.237 θα μας φέρει και πάλι στις 1.200 μονάδες.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έχασε 2,50%, με τις Motor Oil, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Alpha Bank και Metlen να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Eurobank, Aegean, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΔΕΗ και Πειραιώς.
Στον αντίποδα, ο Τιτάνας έκλεισε με κέρδη 2,04%, με τις Ελλάκτωρ, Cenergy, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή να ολοκληρώνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Autohellas.