Πολιτική, επιχειρήσεις, ενέργεια, καινοτομία, ανακύκλωση, τοπική αυτοδιοίκηση συνέθεσαν το εξόχως ενδιαφέρον παζλ των θεμάτων που αναδείχθηκαν κατά τις συζητήσεις της τέταρτης ημέρας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Τη σημερινή τέταρτη ημέρα στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ, βρέθηκαν και συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη, Χρήστο Κολώνα, Ελένη Στεργίου, Αθανασία Ακρίβου, Αλεξάνδρα Φωτάκη εκπρόσωποι της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής σκηνής. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Παύλος Γερουλάνος, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Γιώργος Στάμτσης, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο πρόεδρος της TEXAN Απόστολος Μούργος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επενδυτικός σύμβουλος και διευθυντής καταστήματος Αθηνών της HellasFin, Αλέξανδρος Νικολόπουλος, ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο Head of Business Development του ομίλου Volkswagen Maik Stephan.

Γερουλάνος: Το σχέδιο «Αναγέννηση» για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

Το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Η υποψηφιότητά του

Ο ίδιος λίγο πριν παρουσιάσει το σχέδιό του «Αναγέννηση» αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που θα φέρει η υποψηφιότητά του, εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και είναι η συγκρότηση των «καλών προτάσεων σε ένα ενιαίο όραμα που θα γίνει διακριτό», η παραγωγή ενός συγκεκριμένου σχεδίουό, η σωστή επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ με τα νοικοκυριά, η προσέγγιση ανθρώπων, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με διάφορες κοινωνικές ομάδες (Επιμελητήρια, συνδικαλιστές  κλπ) και τέταρτον η διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας που «να εμπνέει πως ό,τι λέμε θα το κάνουμε πράξη».

Για την οικονομία

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Γερουλάνος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα με τις εισοδηματικές ανισότητες με αρκετούς πολίτες που «βγάζουν δεν βγάζουν τον μήνα».

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι «δεν θα θυσιάσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες». «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει αν η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με την Ελλάδα του 2006. Στοιχεία της σημερινής εποχής μοιάζουν με την εποχή της μεγάλης πτώχευσης του 2009» ανέφερε.

Σχετικά με το πλάνο που έχει για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είπε: «Είμαι υπέρ των κινήτρων αν δημιουργείς νέες αγορές», ενώ δεν παρέλειψε να ακήσει κριτική προς την κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με την προσπάθειά της να μειωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εις όφελος συγχωνεύσεων.

Αποκέντρωση

Επίσης, άσκησε κριτική και στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο (η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου) έχει συνέπειες για τις Περιφέρειες στην Ελλάδα.

«Το θεσμικό πλαίσιο δεν εξυπηρετεί την αποκέντρωση αλλά το μακρύ χέρι του συστήματος. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Στάμτσης: Πώς η αγορά διαθέσιμης ισχύος φρενάρει τις τιμές στο ρεύμα

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επενδύσεις από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν μπει πλέον και στην λιανική αγορά και πως έχει μικρύνει ο ρόλος του λιγνίτη, είπε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Γιώργος Στάμτσης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις επιθυμούν να έχουν έναν εθνικό δημόσιο πρωταθλητή, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εξακολουθούν να ανήκουν σε μία μόνο εταιρεία.

Κληθείς να σχολιάσει το target model και το κατά πόσον επηρεάζει τις τιμές στη χώρα μας, ο κ. Στάμτσης τόνισε ότι η βασική αρχή πάνω στην οποία λειτουργεί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έκτακτη εισφορά

Αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτή δεν επεκτάθηκε: «Δεν είναι λύση να βάζουμε έκτακτη εισφορά και μετά να μοιράζουμε επιδοτήσεις» τόνισε.

«Πιο μόνιμη λύση είναι αντί να έχουμε τους καταναλωτές στραμμένους σε τιμολόγια που αλλάζουν κάθε μήνα, να στραφούν περισσότερο σε πιο σταθερά τιμολόγια Ακόμα και τώρα αν οι καταναλωτές ψάξουν θα βρουν σταθερά τιμολόγια τα οποία είναι πιο συμφέροντα από την τιμή που παίρνουν στο πράσινο μετά την επιδότηση».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΣΑΗ τονίζει ότι αυτό είναι ένα εργαλείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλα: «Η ΕΕ μας δίνει ένα εργαλείο ευρωπαϊκό» τόνισε αναφερόμενος  στην αναθεώρηση που έγινε πριν από τρεις μήνες: «Αν εσύ θέλεις να προστατεύεις τους καταναλωτές σου από εποχιακές διακυμάνσεις, τότε μπορείς να δημιουργήσεις μία νέα αγορά δίπλα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μία αγορά ηλεκτρικής ισχύος και όλοι οι παραγωγοί οι οποίοι θα συμμετέχουν θα έχουν την υποχρέωση να μην εισπράττουν πάνω από μία συγκεκριμένη τιμή, από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά είναι ένα έμμεσο πλαφόν».

Είπε επίσης ότι ως σύνδεσμος «αγωνιζόμαστε πολύ καιρό τώρα να πείσουμε την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια τέτοια αγορά».

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη

Παπαδόπουλος: Στόχος μας η δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Πάτρα

Στις ελπιδοφόρες προοπτικές της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας εστίασε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ισχυρό ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό οικοσύστημα

«Στην Πάτρα έχουμε πολύ ισχυρό ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό οικοσύστημα (startups) όπως και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. H Πάτρα προσεγγίζει το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στην Πάτρα, κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή βοηθώντας το ανθρώπινο δυναμικό να παραμείνει στον τόπο του», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας

«Η περιφέρειά μας έχει δώσει 120 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις της περιοχής (που έπληξε η πανδημία) από πόρους της ΕΕ. Έχουμε φτιάξει μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας που διαχειρίζεται κονδύλια της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη

Ποζρικίδης: Μετά την έκθεση τη ΔΕΘ του 2026 ξεκινάει η ανάπλαση – Στα 300 εκατ. ευρώ το project

Μετά την έκθεση του 2026 θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτό αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διϋπουργική ενέκρινε περισσότερο από 1/3 του προϋπολογισμού των 300 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 120 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από το ΠΔ -τα 90 εκατ.- και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας -τα 30 εκατ. ευρώ-. Στόχος είναι άλλα 120 εκατ. ευρώ να προέλθουν από ιδιώτη και 50-60 εκατ. ευρώ από την ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ συνδυαστικά με δανεισμό.

Η φετινή έκθεση

Όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση, ο κ. Ποζρικίδης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Η γερμανία, όπως είπε, έχει 1.300 εκθέτες σε 6.000 τ.μ. . Πρόκειται, σημείωσε, για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή της Γερμανίας τα τελευταίας 25 χρόνια στο εξωτερικό, με μια αποστολή 400 ατόμων και πολιτική εκπροσώπηση στο ανώτατο επίπεδο.

Ανέφερε ακόμη πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.000 ραντεβού ελληνικών επιχειρήσεων με γερμανικές σε ειδικούς χώρους.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση

Μούργος: Νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ στον τομέα της ανακύκλωσης

Η εταιρεία μας ουσιαστικά ήταν αυτή που «έφερε» την ανακύκλωση στην Ελλάδα πριν από 36 χρόνια και συνεχίζει με τη δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων ανακύκλωσης σε σουπερ μάρκετ και Δήμους, είπε ο Απόστολος Μούργος, πρόεδρος της TEXAN.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στην Παλλήνη για την κατασκευή πολυκέντρων ανακύκλωσης. Όπως είπε ο κ. Μούργος αυτά τα πολυκέντρα ανακύκλωσης εγκαθίστανται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη (48), Πειραιά και επεκτείνονται συνεχώς.

Στο ερώτημα αν υπήρχε κουλτούρα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, στο ξεκίνημα της εταιρείας, ο κ. Μούργος τόνισε ότι τότε δεν υπήρχε ο όρος ανακύκλωση, δεν υπήρχε καν νομικό πλαίσιο, αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Στα επόμενα βήματα της εταιρείας ο πρόεδρος της TEXAN είπε ότι η εταιρεία έχει κάνει 400 προσλήψεις τον τελευταίο χρόνο ενώ προγραμματίζονται άλλες 1000 μέχρι το 2026. «Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του προσωπικού», είπε.

Ο πρόεδρος της TEXAN έκανε αναφορά στην επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα και η οποία προαναγγέλθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

Δημητριάδης: «Παράθυρο» για στρατηγικό επενδυτή στα ΕΛΤΑ

Την προσέλκυση ξένων επενδυτών με την ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Ταμείου «βλέπει» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Με το νέο νόμο έχουμε ένα επενδυτικό βραχίονα για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να χτιστεί μια δομή σοβαρή.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν επενδύσεις μέσω του συγκεκριμένου ταμείου και με τη συνεργασία του Υπερταμείου, αναφέροντας ότι βασικοί τομείς αποτελούν η πράσινη ανάπτυξη και η τεχνολογία.

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για επενδύσεις σε μεγάλα project με καταλυτικό χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία, αλλά και να κινητοποιηθούν και άλλα κεφάλαια σε τεχνολογία, AI και διασυνοριακά project.

Σχετικά με άλλες εταιρείες του Υπερταμείου που ο πρωθυπουργός τις αποκάλεσε «μικρές ΔΕΗ», ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου σημείωσε: «Πάρα πολλές από αυτές τις εταιρείες είχαν προβλήματα γιατί διοικούνταν με παραδοσιακό τρόπο», φέροντας για παράδειγμα τη ΔΕΗ που «από τη χρεοκοπία στάθηκε στα πόδια της», για να προσθέσει με νόημα: «Δίνουμε ευελιξίες και στις άλλες», δίνοντας το παράδειγμα των ΕΛΤΑ.

Ακόμη αναφέρθηκε και στην περίπτωση των Αλυκών αναφέροντας ότι «σταθεροποιήσαμε τα έσοδα στο διπλάσιο βαθμό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Νικολόπουλος: Το bull market στο ΧΑ θα εξαντληθεί στις 1.700 μονάδες

Για την ιστορία της HellasFin, τα επενδυτικά προγράμματα της εταιρείας, τα επιτόκια, την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών μίλησε στο στούντιο του ΟΤ ο επενδυτικός σύμβουλος και διευθυντής καταστήματος Αθηνών της HellasFin, Αλέξανδρος Νικολόπουλος.

Μιλώντας για την HellasFin που ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1999, σημείωσε πως «Ένας νεωτερισμός που φέραμε προς τους πελάτες μας ήταν η “επενδυτική συμβουλή”».

Μετά την οικονομική κρίση ξεκινήσαμε να επενδύουμε και σε ελληνικά ομόλογα και επενδυτικά προϊόντα, είπε ο διευθυντής καταστήματος Αθηνών της HellasFin.

Αναφερόμενος στα επενδυτικά προγράμματα της HellasFin τόνισε την προβολή τους από την ιστοσελίδα της εταιρείας, την οποία χαρακτήρισε από τις πλέον εξελιγμένες στην ελληνική αγορά.

Η ελληνική οικονομία

Σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους σε όλη την ευρωζώνη».

«Τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας είναι άψογα» είπε για να επισημάνει ότι αυτή η διαπίστωση είναι άσχετη από την καθημερινότητα των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολόπουλος προέβλεψε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα πέσουν κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης .

Για τα ακίνητα, ο ίδιος είπε ότι στο εξωτερικό η αγορά ακινήτων είχε διπλασιάσει τις τιμές την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια προτίμηση των ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, όπου οι τιμές είναι σχετικά χαμηλότερες.

Το Χρηματιστήριο

Από το 2020 είμαστε σε bull market, είπε ο κ. Νικολόπουλος ενώ εκτίμησε ότι αυτό το bull market θα εξαντληθεί στις 1700 μονάδες, αναφερόμενος στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Φραγκογιάννης: Παλεύουμε να αλλάξουμε τις εντυπώσεις των ξένων για εμάς

«Η Ελλάδα είναι στα επενδυτικά ραντάρ αν και ακόμα παλεύουμε να αλλάξουμε τις εντυπώσεις που έχουν οι ξένοι για εμάς», επεσήμανε ο υφυπουργός εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, στο στούντιο του ΟΤ.

«Οι Γερμανοί βλέπουν σε εμάς έναν αξιόπιστο συνεταίρο, την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών ενώ έχουμε και brain drain στην Γερμανία. Στοίχημα για εμάς είναι να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν, η Ελλάδα πλέον κερδίζει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημείωσε εστιάζοντας στην επένδυση της VW στην Αστυπάλαια στην οποία «φτιάξαμε το πρώτο βιώσιμο νησί της Μεσογείου».

Από αγροδιατροφή μέχρι ΑΙ

«Οι στόχοι μας είναι γεωγραφικοί και κλαδικοί στην προσέλκυση επενδύσεων, η Ελλάδα είναι διπλωματική, ενεργειακή και ψηφιακή γέφυρα. Εστιάζουμε σε επενδύσεις σε τουρισμό, αγροδιατροφή, ναυτιλία, βιοεπιστήμη, φαρμακοβιομηχανία, υψηλή τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη.

Για την Τουρκία

Για την Τουρκία, σημείωσε πως «σταδιακά μέσω της οικονομικής διπλωματίας χτίζουμε κλίμα εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα με την Τουρκία περιλαμβάνει 31 θέματα που αφορούν τους πολίτες».

Τις δύο χώρες θα φέρει πιο κοντά και ο ψηφιακός διαγωνισμός Hackathon (θα διεξαχθεί το φθινόπωρο) με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών και θέμα τις «Έξυπνες Πόλεις», στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές λυκείων και πανεπιστημίων, στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων και επιστήμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία, ηλικίας 16-35 ετών.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση

OT FORUM – Δελής (ΚΚΕ): Οι ασκούμενες πολιτικές «πετούν στα σκουπίδια τις παραγωγικές δυνατότητες»

Για τα προβλήματα στα σχολεία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ανέφερε με έμφαση το κλείσιμο περισσότερων από 1.000 σχολικών τμημάτων, όπως είπε, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

«Πετούν στα σκουπίδια τις παραγωγικές δυνατότητες»

Αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο και τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Δελής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνολικά έχει τη δυνατότητα να παραγάγει σχεδόν τα πάντα. Οι ασκούμενες πολιτικές «πετούν στα σκουπίδια τις παραγωγικές δυνατότητες», τόνισε.

«Δεν είναι πράσινη η πυρηνική ενέργεια»

«Δεν μπορεί να βαφτίζεται πράσινη ενέργεια η πυρηνική ενέργεια, ούτε το φυσικό αέριο, γιατί είναι ορυκτό καύσιμο. Επίσης η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα τη χρήση του λιγνίτη με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχουν απωλέσει το τεκμήριο της προοδευτικότητας

Ερωτηθείς για την αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι και τα δύο κόμματα «ψήφισαν στη βουλή πάνω από τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Στην ΕΕ ακόμα περισσότερα. Αυτό δεν το λες αντιπολίτευση».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Stephan: Ανοιχτή σε νέες επενδύσεις η Volkswagen στην Ελλάδα

Για την επιτυχία του πειράματος της Αστυπάλαιας και την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό για την Volkswagen, έκανε λόγο ο Maik Stephan, Head of Business Development του ομίλου Volkswagen, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Τρία χρόνια πριν όταν ξεκινήσαμε το project στην Αστυπάλαια μαζίμε την ελληνική κυβέρνηση, η ιδέα ήταν να μεταμορφώσουμε το σύστημα μετακίνησης σε ένα ευφυές σύστημα κινητικότητας. Η πρόσκληση απέδωσε και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», πρόσθεσε ο κ. Stephan.

«Σήμερα ξέρουμε πως πάνω στο νησί έχουν διανυθεί περισσότερα από 500.000 χιλιόμετρα», σημείωσε , προσθέτοντας: «Η Αστυπάλαια βεβαίως έχει καταλήξει πολύ πιο high tech ακόμη και από την Αθήνα, ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλος βαθμός αποδοχής από το κοινό καθώς παρέχονται οχήματα ακόμη και μέχρι τα 2 τα ξημερώματα».

Έρχονται κι άλλες επενδύσεις

«Η Ελλάδα είναι όντως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Stephan. «Πριν από τρία χρόνια είπαμε με τον κ. Μητσοτάκη να κάνουμε το πείραμα στην Αστυπάλαια, ώστε να δούμε τι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε 20-30 χρόνια. Από το έργο αυτό διαπιστώσαμε ότι μπορεί να υπάρξει αποδοτική συνεργασία με την κυβέρνηση. Και από τόσες συμπράξεις που έχουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, δεν θυμάμαι ποτέ τόσο παραγωγική και αποδοτική συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση».

«Είναι ένα σύνθετο έργο. Και σ’ αυτό η κυβέρνηση στάθηκε τόσο δίπλα μας και στήριξε τόσο πολυ το πείραμα που θα θέλαμε να σκεφτούμε και περαιτέρω επενδύσεις και σχέδια», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο κ. Stephan διατύπωσε την άποψη ότι «όπως και εάν φαίνεται τώρα, είναι το μοναδικό μέλλον». Προέβλεψε, δε, ότι «τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η μοναδική τεχνολογία για αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία. Ειδικά για την Ελλάδα όπου ο ηλεκτρισμός προμηθεύεται από διάφορες πηγές, αιολική και ηλεκτρική και ηλιακή, γι’ αυτό και έχει χαμηλό αντίτιμο».

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News