Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση πέντε ωρών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός» από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε, τα περισσότερα από την κυπριακή πλευρά.
Η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος συνεχίζεται, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο».
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.
Στην επιμονή δημοσιογράφου αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς».
Μαραθώνια συνεδρίαση
«Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ανέφερε από την πλευρά του ο Κύπριος ομόλογός του Γιώργος Παπαναστασίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.
Ερωτηθείς αν τα μέρη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».
«Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά απ’ εκεί που τελειώσαμε σήμερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο αφού η εργασία συνεχίζεται.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά για το τι συζητήθηκε εντός της σύσκεψης. «Επαναλαμβάνω ότι ήταν μία συζήτηση εποικοδομητική, τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και ουσιαστικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία ώστε να καταλήξει», τόνισε.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στον ΟΤ την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τονίζοντας ότι ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναχωρεί για Αθήνα.
Ο ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν επετεύχθη συμφωνία, αλλά ούτε προέκυψαν αξεπέραστες διαφωνίες. Πρόσθεσαν δε, πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η αποχώρηση του προέδρου
Η σύσκεψη ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με τη συμμετοχή υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη και εκπροσώπων της Κομισιόν και της Νexans .
Γύρω στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρησε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων. Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το έργο». Όπως γράφει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος έφυγε προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την παρουσίαση βιβλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα την περίοδο 1974 – 1979.
Καταιγιστικές εξελίξεις
Τις προηγούμενες ημέρες οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, με αιχμηρές δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων (και μη) μερών, τον κλοιό των πιέσεων να σφίγγει προς την κυπριακή πλευρά και έντονο παρασκήνιο σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε να αρθεί το «βραχυκύκλωμα» και να προχωρήσει η υλοποίηση του καλωδίου των περίπου 1.200 χιλιομέτρων.
Το project του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου
Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής αναφέροντας ότι «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές υποστηρίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, οι διαφορές τιμών είναι τόσο μεγάλες (το 2024 η κυπριακή αγορά είναι ακριβότερη κατά 72 ευρώ/μεγαβατώρα από την ελληνική) ώστε «σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές».
To κυπριακό αγκάθι
Η κυπριακή πλευρά ωστόσο δεν προχωρά στη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων -συνδέονται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου και με τον χρόνο ανάκτησης του κόστους- οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να μην αναστείλει η κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία Nexans.
Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που δημιουργεί τριβές στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Κύπρου για το έργο του Great Sea Interconnector φαίνεται ότι είναι το κόστος και πώς αυτό θα επιμεριστεί στις δύο πλευρές και λιγότερο το γεωπολιτικό ρίσκο.
Latest News
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση
Αυτή είναι η επιδότηση της κιλοβατώρας για τον Δεκέμβριο - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Τι αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο