Πράσινο φως στους εμπόρους της Ουγγαρίας να καθορίζουν ελεύθερα, χωρίς κατάλληλη αιτιολόγηση τις τιμές πώλησης και τις ποσότητες μιας σειράς αγροτικών προϊόντων δίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποφασίζοντας ότι σχετική ρύθμιση της ουγγρικής κυβέρνησης είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού η Ουγγαρία ρύθμισε, με κυβερνητικό διάταγμα, την εμπορία έξι βασικών προϊόντων (ορισμένα είδη ζάχαρης, αλεύρι σίτου, ηλιέλαιο, χοιρινό κρέας, κρέας πουλερικών και γάλα).

Eurostat: Μειώνονται οι τιμές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ -Τι συμβαίνει με τα ελληνικά

Στη συνέχεια από το Νοέμβριο του 2022, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, το διάταγμα τροποποιήθηκε και προστέθηκαν στον κατάλογο άλλα δύο προϊόντα, συγκεκριμένα τα αβγά και οι πατάτες. Το εν λόγω κυβερνητικό διάταγμα παρέμεινε σε ισχύ έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι το διάταγμα της ουγγρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επιβολής προστίμων που προβλέπει το διάταγμα αυτό, αντίκειται στον κανονισμό ΚΟΑ

Επιβολή προστίμου

Τον Μάιο του 2023, οι ουγγρικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στον λιανοπωλητή SPAR Magyarország αφού διαπίστωσαν ότι, σε ένα από τα καταστήματά του, δεν είχε τηρήσει τις ημερήσιες ποσότητες σε απόθεμα πέντε προϊόντων που αναφέρονται στο διάταγμα.

Η SPAR από την πλευρά της άσκησε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου Szeged  (Ουγγαρία) προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης των αρχών. Δεδομένου ότι υπήρχαν αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα του κυβερνητικού διατάγματος με τον κανονισμό ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγορών) και ιδίως με την αρχή της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών πώλησης των γεωργικών προϊόντων βάσει του θεμιτού ανταγωνισμού, το δικαστήριο αυτό ζήτησε την έκδοση προδικαστικής απόφασης από το Δικαστήριο.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ «το κυβερνητικό διάταγμα υπονομεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό, θεμελιώδες στοιχείο του κανονισμού ΚΟΑ. Η υποχρέωση διάθεσης προς πώληση γεωργικών προϊόντων σε ρυθμιζόμενες τιμές και σε συγκεκριμένες ποσότητες εμποδίζει τους εμπόρους να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές πώλησής τους και τις ποσότητες που επιθυμούν να πουλήσουν βάσει οικονομικών εκτιμήσεων».

Το σκεπτικό

Στη συνέχεια, το Δικαστήριο εξετάζει το επιχείρημα της Ουγγαρίας ότι ο περιορισμός αυτός δικαιολογείται από τους στόχους της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της προστασίας των μειονεκτούντων καταναλωτών μέσω της εγγυημένης προμήθειας βασικών τροφίμων σε προσιτές τιμές.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι, ακόμη και αν το κυβερνητικό διάταγμα ήταν κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων αυτών, τα μέτρα που συνεπάγεται δεν είναι αναλογικά. Η υπονόμευση της ελεύθερης πρόσβασης από τους εμπόρους στην αγορά υπό συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και η διατάραξη ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλείται από τις ρυθμιζόμενες τιμές και ποσότητες υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο κρίνει ότι το διάταγμα της ουγγρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επιβολής προστίμων που προβλέπει το διάταγμα αυτό, αντίκειται στον κανονισμό ΚΟΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Προβολή του ελληνικού κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο
AGRO |

Γευστικές δοκιμές για το ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι γευστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος προβολής του ελληνικού κρασιού που σχεδίασε και υλοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

«Ρεσάλτο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ο τεχνικός σύμβουλος, το μπλακ άουτ στο Fast και οι παράνομες χρεώσεις στους αγρότες
AGRO |

«Ρεσάλτο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ο τεχνικός σύμβουλος, το μπλακ άουτ στο Fast και οι παράνομες χρεώσεις στους αγρότες

Συνεταιριστικές οργανώσεις και μελετητικά γραφεία καταγγέλλουν την αυθαίρετη κατάργηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τεχνικό σύμβουλο του δωρεάν λογισμικού Fast – Οι παράνομες χρεώσεις – Σε ομηρία οι αγρότες