Η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε με ρυθμό 2,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Με βάση αυτήν την εξέλιξη ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τις αναθεωρημένες προβλέψεις μας για την ελληνική οικονομία έως το 2028.

Για το 2024 ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας αναμένεται να προσεγγίσει το 2,14% (από 2,09% που σημειώναμε στις προηγούμενες προβλέψεις μας), ενώ τα επόμενα έτη έως το 2028 αναμένεται να κινηθεί άνω του 1,5% κατά έτος (1,72% το 2025, 1,96% το 2026, 1,86% το 2027 και 1,50% το 2028). Για το 2024 ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η συνολική αύξηση των επενδύσεων κατά 9,26% σε ετήσια βάση (οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,25%), ενώ κατά 2,09% αναμένεται να αυξηθεί και η ιδιωτική κατανάλωση. Αντιθέτως, οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 0,8% σε σχέση με το 2023.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 155,29% το 2024 και στο 138,34% του ΑΕΠ έως το 2028. Επιπλέον, το 2025 αναμένεται να είναι η πρώτη μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω του 10%, ενώ το επίπεδο του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,76% το ίδιο έτος, κάτω δηλαδή από τον στόχο του 2%.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) τουΕθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Eπιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Academia |

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γεράσιμος Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Academia |

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος