Στην διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον εργασιακό βίο αλλά και με τις αμοιβές που ελάμβανε ο άνεργος ως εργαζόμενος προχωρεί η κυβέρνηση.

Το νέο επίδομα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων εβδομάδων σε πιλοτική βάση στην Αττική και σε ορισμένες περιοχές, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος επικεντρώνεται στην αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό, καθώς το υπάρχον σύστημα που συνδέει το επίδομα ανεργίας με τον κατώτατο μισθό, είναι σε ζωή πάνω από 50 χρόνια». Σήμερα το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.

Πλέον το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού έως 75%, βαίνοντας με τους μήνες μειούμενο.

Επίδομα ανεργίας: Πώς θα χορηγείται – Τι είπε στον ΟΤ ο διοικητής ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, περιλαμβάνει τις παρακάτω αλλαγές:

• Ένα σταθερό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό –σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες

• Ένα μεταβλητό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατά ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

• Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας χορηγείται για πέντε έως 12 μήνες.

• Η καταβολή του θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της κατάρτισης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

• Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη του επιδόματος ανεργίας θα αλλάξουν για τους εποχικά εργαζομένους.

Το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: από το διάστημα που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και από το ύψος του μισθού του. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ωστόσο για κάποιους θα είναι υψηλότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.