Αν και η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για την άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 που δημοσιεύτηκαν χθες, εντούτοις υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι δίνουν «σήμα» για τη συνέχιση των αβεβαιοτήτων, όπως και για το ότι το τελικό μέγεθος για το σύνολο της χρονιάς είναι πιθανό να περάσει κάτω από τον πήχη των κυβερνητικών προβλέψεων για 2,5%. Άλλωστε και η ανάλυση της ΤτΕ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κάνει λόγο για 2,2%, ενώ και το ΙΟΒΕ έχει δημοσιοποιήσει εκτίμηση για 2,1%, η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει.
Η ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ
Πρώτα από όλα, εάν εξετάσει κάποιος τα επιμέρους στοιχεία θα διαπιστώσει ότι είναι η χειρότερη επίδοση κατά την τελευταία 5ετία (2,2% το 2024, 2,3% το 2023, 7,3% το 2022 και 5,6% το 2021). Συνεπώς, θα πρέπει να φανεί ποιο θα είναι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου για το 2024, το οποίο παραδοσιακά είναι το καλύτερο. Ωστόσο, «το βασικό θέμα είναι η συγκριτική βάση με το 2023», όπως είπε στον ΟΤ γνωστός οικονομικός αναλυτής.
Επιπλέον, η άνοδος των επενδύσεων είναι μόλις στο 3,5% για το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, όταν ο προϋπολογισμός του 2024 προέβλεπε άνοδο για το σύνολο του έτους της τάξης του 15,1% (!) και τελικά «κατέβηκε» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου στο 9,1%. Συνεπώς μένει να δειχθεί αν και αυτό το αναθεωρημένο ποσοστό θα επιτευχθεί εν τέλει, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά από την πλευρά της από τη μεριά της ποσοστό αύξησης στο 7,4%.
ΑΕΠ: Πώς επηρεάζουν επενδύσεις και κατανάλωση
Χωρίς σημαντική αύξηση των επενδύσεων, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας χαρακτήρισε πρόσφατα αδύνατη την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος είχες προειδοποιήσει πρόσφατα. Ειδικά τώρα που παρατηρείται ότι άλλοι σημαντικοί δείκτες της οικονομίας έχουν φρενάρει σε εντυπωσιακό βαθμό. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στο ΑΕΠ πρώτου τριμήνου η αρνητική έκπληξη ήταν η σημαντική μείωση των εξαγωγών αγαθών με ποσοστό -8,8%, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση κατά +2,5% των εισαγωγών, προκάλεσε την πρώτη εδώ και πολλούς μήνες σοβαρή επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο παραμένει και ο τουρισμός, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με το πόσα ξόδεψαν οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας το καλοκαίρι, κάτι που σχετίζεται με την κατανάλωση. Πάντως, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
Το στοίχημα με το Ταμείο Ανάκαμψης
Το στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις οποίες γίνεται λόγος από τα κυβερνητικά χείλη. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η έγκριση από την Κομισιόν, αλλά αναζητείται η ταχεία διοχέτευσή τους προς την πραγματική οικονομία, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στον βαθμό που θα έπρεπε.
Πάντως, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν φτάσει στο 7μηνο τα 159 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν 1,797 δισ. ευρώ (απόσταση 1,638 δισ. ευρώ). Παράλληλα, οι δαπάνες για το Ταμείο Ανάκαμψης άγγιξαν τα 876 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ενώ ο στόχος είχε τεθεί στα 3,617 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η εκτέλεση αγγίζει το 24,7%.
Πρόβλημα το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα
Ανησυχητική εξακολουθεί να παραμένει η πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που μοιραία στέλνει αρνητικό σήμα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες, οι οποίες αφορούν εμμέσως και την καθημερινότητα. Προφανώς και τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.
Το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2024 αυξήθηκε κατά 1,71 δισ. ευρώ ή κατά 9,6%, στα 19,39 δισ. ευρώ από 17,68 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σημείωσε ότι «Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί, το γεγονός της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, κατά 6,6%, κάτι το οποίο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί με ένα ευρύτερο σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα αποτελεί ένα μόνιμο ανάχωμα στις εισαγωγές, ιδιαίτερα, προϊόντων όπου η Ελλάδα, έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει ξανά».
Μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν φαίνεται ότι θα είναι φέτος η απώλεια του ΑΕΠ από το εμπορικό έλλειμμα, αφού το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έκλεισε με εμπορικό έλλειμμα αυξημένο κατά 10,5%, ενώ ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,7% φαντάζει ανέφικτος.
Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 25,3 δισ. ευρώ, έναντι 26,12 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα του 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,2%.
Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή στην εξίσωση, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 758,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,1% σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου το 2023.
Latest News
Οι συναντήσεις Θεοδωρικάκου στο Παρίσι
Ο Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με αξιωματούχους από το Ισραήλ και τη Σουηδία και συζήτησε θέματα ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων
Βουτιά 38% στις εξαγωγές κρητικών προϊόντων στο α’ εξάμηνο [διαγράμματα]
Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές προϊόντων από την Κρήτη προς τρίτες χώρες - Η εικόνα ανά κλάδο οικονομίας
Στα δημοτικά σχολεία στρέφεται η ΤτΕ - Τι είπε ο Στουρνάρας για τον οικονομικό αλφαβητισμό
Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για την ανάγκη ένταξης ενός μαθήματος χρηματοοικονομικής κατάρτισης στα προγράμματα διδασκαλίας των σχολείων
Πρόσθετα 220 εκατ. ευρώ στους Δήμους - Τι λέει ο Β. Σπανάκης για τις ρυθμίσεις οφειλών
Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά με το Νομοσχέδιο αυτό έρχεται ο λογαριασμός αρωγής για τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους
Πώς το… «πλεόνασμα» 6 δισ. ευρώ είναι… έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ!
Δεν υπάρχει πάλι πρόβλεψη στις κρατικές δαπάνες για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ποσού 2,6 δισ. ευρώ
Οι αλλαγές που έρχονται στο «Σπίτι μου 2» -Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για άτοκο δάνειο
Στην Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
Aλεξίου (Cenergy): «Οι ΗΠΑ αγκάλιασαν την επένδυση της Ελληνικά Καλώδια» [γράφημα]
Ο CEO της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου και ο CFO Αλέξανδρος Μπένος παρουσίασαν τους στόχους της ΑΜΚ για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ
Εξοχική κατοικία ακόμη και με 6 ιδιοκτήτες - Το νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας από την Owners
Με τη συνιδιοκτησία που φέρνει η Owners, η εξοχική κατοικία γίνεται προσιτή στο 1/6 της τιμής
Ποιες «παγίδες» κρύβει ο νέος προϋπολογισμός - Τα «κρυφά χαρτιά»
Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς τελεί υπό την αίρεση των γεωπολιτικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή
Σκληραίνει ο πόλεμος για τα μπόνους δόμησης – H μεγάλη δίκη στο ΣτΕ
Ομοβροντία παρεμβάσεων για τα «μπόνους» δόμησης από κατασκευαστικές, ΚΕΔΕ και ΤΕΕ – Οι επιπτώσεις στην οικοδομή