Στη ζώνη των 1.420 μονάδων «επέστρεψε» σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μετά από τρεις ημέρες ήπιας ανόδου, χωρίς όμως να ανεβάσει τους συναλλακτικούς ρυθμούς, αφού συντάχθηκε και η Λ. Αθηνών με την παγκόσμια αναμονή για τη Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 1.419,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.417,85 μονάδων (-0,84%) και 1.433,39 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.
Wall Street: Νευρικότητα – Επιφυλακτικά τα «πονταρίσματα» για τη μείωση του επιτοκίου της Fed
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,77% στις 3.439,32 μονάδες, ενώ στο -0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.305,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 1.219,19 μονάδες.
Απουσία αγοραστών
Περισσότερο διεκπεραιωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή αναμονή για τις αποφάσεις της Federal Reserve. Και μπορεί η μείωση να είναι μια απόφαση εν πολλοίς αναμενόμενη, εντούτοις οι αγορές διχάζονται ως προς το μέγεθος της μείωσης, καθώς στο τραπέζι είναι τόσο οι 25 μονάδες βάσης, όσο και οι 50.
Το μέγεθος της χαλάρωσης που θα αποφασίσει η Fed, όπως και η ρητορική του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, είναι ο σημερινός, και ενδεχομένως ο μεσοπρόθεσμος, καταλύτης όλων των αγορών, δεδομένου του ότι θα φανεί το κατά πόσο οι ανησυχίες για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι βάσιμες και ρεαλιστικές. Και αυτός φυσικά θα επηρεάσει και τις ροές κεφαλαίων παγκοσμίως, ειδικά στις αγορές συναλλάγματος, επομένως και τις ισορροπίες σε αρκετές μετοχικές αγορές. Και το ΧΑ δεν εξαιρείται αυτού.
Βέβαια, ακόμη και αν η αγορά καταφέρει να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο της αναμονής, θα έχει μπροστά της και τις εξελίξεις γύρω από το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, οι οποίες επίσης θα εντείνουν την επιφυλακτικότητα. Ειδικά για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο στην παρούσα φάση.
Έτσι, το roll over θα συνεχιστεί στην αγορά, πέριξ των 1.420 μονάδων, οι οποίες δείχνουν ως το μη χείρον βέλτιστον όταν αναλογιστεί κανείς ότι λίγες ημέρες πριν κινδύνευσε να χάσει ακόμη και τις 1.400 μονάδες. Αν θέλει όμως να κινητοποιήσει τους αγοραστές, πρέπει στην παρούσα να συντηρήσει το εν λόγω επίπεδο και να καταφέρει να κατοχυρώσει τις 1.430 ή ακόμα καλύτερα τις 1.437 μονάδες.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, Εθνική, Metlen, Motor Oil, Titan, Jumbo, Coca Cola και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Aegean.
Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Cenergy, Autohellas, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, αλλά χωρίς καμία να κλείνει πάνω από το +1%. Αμετάβλητη έκλεισε η Λάμδα.
Latest News
Στο κατώφλι των ανεπτυγμένων αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών - Οι στόχοι της κυβέρνησης
Τι ειπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Société Générale στο Παρίσι, πoυ διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών
«Εγκλωβισμένο» στην περιοχή των 1.400 μονάδων - Ποιοι είναι οι καταλύτες για τη συνέχεια
Τα 29 δισ. που «κάηκαν» στις 1.400 μονάδες του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Με βοήθειες από ΔΕΗ και ΟΤΕ κατάφερε να σπάσει το πτωτικό σερί το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε τελικά να κλείσει θετικά, με τη βοήθεια τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΟΤΕ, και να σπάσει το αρνητικό σερί από την αρχή της εβδομάδας.
Σε χαμηλά ενός μήνα το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών πλέον διολισθαίνει σε αρνητικά εδάφη και οδεύει στο να κλείσει το πενθήμερο που ολοκληρώνεται σήμερα με το «απόλυτο κόκκινο»
Επιφυλακτική αντίδραση μετά την 4ήμερη πτώση στο ΧΑ
Επί τέσσερις ημέρες η αγορά έχει πιεστεί σημαντικά, χωρίς να μπορεί να ενεργοποιήσει αγοραστές, που προφανώς περιμένουν να δοκιμαστούν οι επόμενες στηρίξεις
Αδύναμο και σήμερα το ΧΑ - Πιέστηκε η Cenergy
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1.411,61 μονάδες
Ροκανίζει κι άλλες μονάδες η συσσώρευση στο ΧΑ
Η πολύμηνη φάση της συσσώρευσης δείχνει να έχει κουράσει αρκετούς εγχώριους επενδυτές που με την πρώτη ευκαιρία ολίγων αποδόσεων προχωρούν σε ρευστοποιήσεις
H JP Morgan κάνει τον «λογαριασμό» της αναβάθμισης του ΧΑ – Τι λέει για τη ΔΕΗ
Τα σενάρια από την JP Morgan κάνουν ειδική αναφορά για τη μετοχή της ΔΕΗ - Τι βλέπει με την αναβάθμιση του ΧΑ
Παραμένει καθηλωμένο το ΧΑ, παλεύει για τις 1.420 μονάδες
Η αγορά παραμένει στη διελκυστίνδα των αντίρροπων δυνάμεων που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες
Το ΧΑ «φλερτάρει» με την πίτα των 15 τρισ. – Πότε θα «πατήσει τη σκανδάλη» ο FTSE
Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο Αθηνών η πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές – Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ σε τηλεοπτική εκπομπή