
Να αυξήσει τα έσοδά της από τον γαστρονομικό τουρισμό στοχεύει η Τουρκία, καθώς αναμένεται να φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.
Στη Γαλλία στρέφεται η Τουρκία για LNG
Ο γαστρονομικός τουρισμός ορίζεται ως μια μορφή ταξιδιού όπου οι επισκέπτες επιδιώκουν να ανακαλύψουν τη γαστρονομική κουλτούρα, τα τοπικά πιάτα, τα ποτά και τις μεθόδους παραγωγής μιας περιοχής ή χώρας.
Πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, τα Άδανα, η Χατάι και η Σμύρνη συγκαταλέγονται στα σημαντικά γαστρονομικά κέντρα της χώρας
Η Τουρκία, η οποία αυξάνει τα τουριστικά της έσοδα χρόνο με το χρόνο, θεωρείται μια από τις κορυφαίες χώρες σε αυτόν τον τομέα.
Καθώς έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 2.200 τοπικά φαγητά και ποτά, πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, τα Άδανα, η Χατάι και η Σμύρνη συγκαταλέγονται στα σημαντικά γαστρονομικά κέντρα της χώρας.
Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα και 41 διαφορετικά προγράμματα σπουδών στο φαγητό, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική παρέχουν εκπαίδευση, 16 από τα οποία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με έκθεση της Ahiler Development Agency, υπάρχουν 34 μουσεία γαστρονομίας στην Τουρκία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, ενώ περισσότερα από 360 φεστιβάλ γαστρονομίας διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Προκειμένου να αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την προώθηση της τουρκικής γαστρονομικής κουλτούρας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ισπανία και ο Καναδάς.
Τουρκία: Το 20% των εσόδων από τη γαστρονομία
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 20% των εσόδων από τον τουρισμό ύψους 23,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους προήλθε στην κατηγορία τροφίμων και ποτών.
Τα έσοδα που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε αυτήν την κατηγορία ήταν 4,74 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2023, δημιουργήθηκαν 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατηγορία τροφίμων και ποτών.
Σχολιάζοντας την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Τουρκία, ο Gurkan Boztepe, πρόεδρος του Gastronomy Tourism Association, είπε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο γαστρονομικός τουρισμός έχει αρχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη συνολική τουριστική στρατηγική της χώρας.
Τονίζοντας ότι η γαστρονομία έχει μεγάλες δυνατότητες στον στόχο της Τουρκίας «60 εκατομμύρια τουρίστες, 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα», ο Boztepe είπε ότι η αναγνώριση της Γκαζιαντέπ ως «Πόλης της Γαστρονομίας» από την UNESCO αύξησε περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.
Ο Boztepe είπε ότι τα έσοδα από τον γαστρονομικό τουρισμό αυξάνονται κάθε χρόνο.
«Ο στόχος μας στο τέλος του έτους στον γαστρονομικό τουρισμό είναι 18 δισεκατομμύρια δολάρια και ο στόχος για το 2025 έχει προγραμματιστεί στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.
Είπε ότι οι πολιτικές αειφόρου τουρισμού θα πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να ανταγωνιστούν χώρες με βαθιά ριζωμένες γαστρονομικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού.
«Οι γαστρονομικές πόλεις θα πρέπει να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο. Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο της να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον γαστρονομικό τουρισμό».


Latest News
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι