Εκπνέει τέλη Σεπτεμβρίου η άτυπη διορία του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών στο IRIS προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους.
Από την 1η Οκτωβρίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει διασταυρώσεις και επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που θα βρεθούν να μη διαθέτουν IRIS θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ.
Αλλάζει τα δεδομένα στις συναλλαγές το IRIS – Πώς θα γίνονται οι πληρωμές
Η υπηρεσία IRIS
Στην υπηρεσία έχουν εγγραφεί ήδη, πάνω από 530.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με τα στοιχεία να δείχνουν έκρηξη της χρήσης του IRIS μέσα στο 2024 καθώς 1 στους 2 πολίτες- δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια- με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών.
Την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα από το σύστημα IRIS εντός του 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.
Οι πολίτες που εγγράφονται στην υπηρεσία επωφελούνται απολύτως δωρεάν συναλλαγών, (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολης, γρήγορης και ασφαλούς πληρωμής, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.
Σημειώνεται, ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας εντός του 24ώρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).
Οι πληρωμές μέσω IRIS
Οι πληρωμές μέσω IRIS μπορούν να γίνουν από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη, μέσω σάρωσης κωδικού QR, ή μέσω κωδικών πληρωμής RF (αρκετά διαδεδομένη μέθοδος σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας, για παράβολα κ.ά.) ή μέσω της υπηρεσίας IRIS e-commerce, αν πρόκειται για ηλεκτρονικά καταστήματα.
Απαραίτητη είναι η ενεργοποίηση του Internet ή του mobile banking του πελάτη για την πληρωμή μέσω IRIS.
Ήδη η υπηρεσία πληρωμών μεταξύ φυσικών προσώπων, κυρίως μέσω κινητού, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς από την αρχή του έτους έχουν σχεδόν υπερδιπλαστεί οι συναλλαγές που προσφέρουν άμεση χρέωση στον τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς κόστος.
Στην περίπτωση των πληρωμών προς επιχειρήσεις, ο αριθμός των συναλλαγών, σε ετήσια βάση, έχει υπερδεκαπλασιαστεί, ενώ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων έχει διπλασιαστεί.
Latest News
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι παγίδες
Τα σημεία κλειδιά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι ημερομηνίες και οι «αόρατες» συναλλαγές
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
«Λερναία Υδρα» τα κρατικά φέσια – Στα 3,5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες
Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες - Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ. ευρώ
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Τα 12 ραντεβού με την εφορία πριν φύγει το 2024
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανενός είδους παράταση στις προθεσμίες
Νοθεία καυσίμων: Οι «έξυπνοι» έλεγχοι, τα λουκέτα της ΑΑΔΕ και τα κόλπα
Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και μετα από ανάλυση κινδύνου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στοχεύουν πρατήρια καυσίμων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων
Πόσοι παραμένουν στην εργασία μετά την επιδότηση της ΔΥΠΑ;
Υψηλή απασχολησιμότητα διαπιστώνει μελέτη του ΟΟΣΑ