
Η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά αποτελεσματική. Τα φτωχά νοικοκυριά στη Γερμανία και τη Γαλλία πληρώνουν έως και 2 δολάρια περισσότερα ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα από τους συμπατριώτες τους με υψηλότερο εισόδημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προϊόντα και υπηρεσίες που οι πλουσιότεροι είναι πιθανότερο να καταναλώνουν – όπως τα εισαγόμενα αγαθά και τα ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης – εξαιρούνται από την τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα. Με άλλα λόγια, η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι οπισθοδρομική, δηλαδή οι φτωχοί πληρώνουν αναλογικά περισσότερα από τους πλούσιους ως ποσοστό του εισοδήματός τους.
Η νέα έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι η διόρθωση αυτής της στρέβλωσης, δηλαδή η εξίσωση των τιμών του άνθρακα σε όλες τις χώρες, θα κατανείμει το οικονομικό βάρος της μείωσης των εκπομπών πιο ομοιόμορφα στα νοικοκυριά και θα ελαφρύνει το βάρος των φτωχότερων Ευρωπαίων.
Δεν είναι μόνο ένας κοινωνικά δίκαιος στόχος. Αυτό θα ήταν και οικονομικά πιο αποτελεσματικό. Θα εξασφάλιζε ότι οι φθηνότερες επιλογές μείωσης των εκπομπών θα εφαρμόζονταν πρώτες, γεγονός που θα μείωνε το κόστος επίτευξης των στόχων εκπομπών των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, θα κατανείμει το κόστος της μείωσης των εκπομπών σε επιχειρήσεις, τομείς και χώρες.
Το μέσο νοικοκυριό με το υψηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη πλήρωσε περίπου 10,75 δολάρια ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα το 2020. Τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,25 δολάρια περισσότερα. Η διαφορά αυτή αυξάνεται σε 1,75 και 2 δολάρια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία και σε 5 δολάρια στη Βουλγαρία.
Η ομοιόμορφη διαμόρφωση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα εντός των χωρών και, ακόμη καλύτερα, μεταξύ των χωρών, θα συνέβαλε στην εξίσωση του βάρους της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εντός της ΕΕ.
Στην πραγματικότητα, μια παγκόσμια τιμή θα ήταν πιο αποτελεσματική από αυτήν την άποψη, καθώς θα αύξανε την τιμολόγηση του άνθρακα που ενσωματώνεται στις εισαγωγές των νοικοκυριών της ΕΕ. Επειδή ένα τέτοιο σύστημα θα συνεπαγόταν επίσης μεγάλες διαφορές στις επιβαρύνσεις μεταξύ των χωρών, μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι η πρόταση του ΔΝΤ για κατώτατο όριο τιμών άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική αποτελεσματικότητα. Η συνεχιζόμενη επέκταση της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οδικές μεταφορές και στα καύσιμα θέρμανσης θα πρέπει επίσης να καταστήσει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο οπισθοδρομική.
Οι οικονομίες της ΕΕ πιθανότατα θα παραμείνουν πιο ανοιχτές (κατά μέσο όρο) και θα εφαρμόζουν υψηλότερες τιμές άνθρακα από τους εμπορικούς εταίρους τους. Ετσι, τα έσοδα από την τιμολόγηση των εγχώριων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν το κόστος τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα που ενσωματώνεται στα πακέτα κατανάλωσης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα από την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Geoffroy Dolphin είναι οικονομολόγος, ειδικός για το κλίμα, στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ. Ο Magnus Merkle είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Norwegian University of Life Sciences (NMBU). Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο