
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μια σειρά από τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν την Νταχίγια, την πυκνοκατοικημένη περιοχή νότια της Βηρυτού.
Τα ωστικά κύματα ακούστηκαν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ταρακουνώντας κτίρια και γίνονταν αισθητά σε απόσταση τουλάχιστον 15 μιλίων. Ήταν ένας από τους βαρύτερους βομβαρδισμούς στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
🚨🇮🇱🇱🇧 BREAKING: ISRAELI AIR FORCE LAUNCHES HEAVY AIRSTRIKES ON SOUTHERN BEIRUT
Intense Israeli airstrikes hit the Dahieh suburb of Southern Beirut, with several high-rise buildings reportedly collapsing in the last hour.pic.twitter.com/RWdv5FhWkz https://t.co/R8XZEELwUV
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 3, 2024
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τα μεγάλα πλήγματα που έχει δεχτεί η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αντιστέκεται. Σύμφωνα με την IDF τουλάχιστον 200 πύραυλοι από το Λίβανο εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης με στόχο το Ισραήλ.
Νεκρός ο διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά
Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί επίθεση στον καταυλισμό της Τούλκαρεμ. Από αυτόν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
Al-Aqsa Martyrs’ Brigades commander Raith Radwan was among those killed in the Tulkarem airstrike, according to Palestinian reports https://t.co/OKvyexbuLx pic.twitter.com/uTieG87aQm
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) October 3, 2024
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν την επιχείρηση στην Τούλκαρεμ, χωρίς να υπεισέλθουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο Ραΐθ Ραντουάν. Πρόκειται για τον διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά.
Βέβαια, η συγκεκριμένη επίθεση έχει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για ένα σπάνιο χτύπημα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη αφού έγινε με αεροπορική επιδρομή και όχι με χερσαίες δυνάμεις.
Αγωνία για τα αντίποινα στο Ιράν
Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αγωνία στον τρόπο που θα επιλέξει ο Νετανιάχου να απαντήσει στο Ιράν. «Το Ισραήλ έχει πληθώρα επιλογών αναφορικά με τα αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον της χώρας,» δήλωσε σήμερα στο CNN ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.
«Έχουμε πληθώρα επιλογών… επομένως εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πού και πότε θα θελήσουμε να χτυπήσουμε. Είναι ευάλωτοι και το ξέρουν», είπε ο Ντάνι Ντανόν στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Βεβαίως, μιλάμε μαζί τους σχετικά με την αντίδρασή τους και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή, αλλά δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή», είπε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Τα δεδομένα για την απάντηση του Ισραήλ
Με τη βοήθεια των δορυφορικών πληροφοριών των ΗΠΑ και των πρακτόρων της Μοσάντ (της υπερπόντιας υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ) στο έδαφος του Ιράν, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) διαθέτουν ένα ευρύ πεδίο επιλογής, σύμφωνα με το BBC.
- Οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις: Ένας πρώτος στόχος θα είναι οι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει λοιπόν βάσεις εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και αποθήκες αποθήκευσης. Θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω και να πλήξει βάσεις που ανήκουν στο IRGC, καθώς και αντιαεροπορικές άμυνες και άλλες συστοιχίες πυραύλων. Δεν αποκλείεται ακόμα και να προσπαθήσει να δολοφονήσει άτομα-κλειδιά που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
- Η οικονομία: Μία οικονομική επίθεση θα περιλάμβανε στόχους όπως τα πιο ευάλωτα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, δηλαδή τα πετροχημικά εργοστάσια, τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και ενδεχομένως τα ναυτιλιακά συμφέροντα. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα ήταν έπληττε περαιτέρω την δημοφιλία του Ισραήλ, καθώς θα επηρέαζε περισσότερο τις ζωές των αμάχων παρά τις στρατιωτικές δυνάμεις.
- Πυρηνικά: Αυτό είναι το μεγάλο θέμα για το Ισραήλ. Γεγονός επιβεβαιωμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, είναι ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 20% που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας. Το Ισραήλ, μαζί με άλλες χώρες, ανησυχεί ότι το Ιράν επιδιώκει να φτάσει σε ένα «κρίσιμο σημείο», όπου θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πηγή: tovima.gr


Latest News

Ρωσία: Πιο κοντά οι θέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση Πούτιν – Γουίτκοφ
Στη Ρωσία για νέα συνάντηση με τον Πούτιν ο απεσταλμένος του Τραμπ, Γουίτκοφ

Το FBI συνέλαβε δικαστή επειδή βοήθησε μετανάστη να «αποφύγει τη σύλληψη»
Η δικαστής αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μετά την πρώτη της εμφάνιση την Παρασκευή το πρωί στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης