Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027. Εάν συμβεί αυτό δεν θα έχουμε ένα διαφορετικό κατώτατο μισθό μόνο ως προς το ύψος του αλλά και στον τρόπο που αυτός θα υπολογίζεται.
Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί από τον υπουργείο Εργασίας για να μελετήσει ένα νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται σύντομα να παραδώσει το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως
Το ψηφιακό εργαλείο και ο κατώτατος μισθός
Στη συνέχεια αυτός ο τρόπος υπολογισμού που θα στηρίζεται σε ένα ψηφιακό εργαλείο θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Πρώτα όμως αφού το Υπουργείο Εργασίας διαβάσει το πόρισμα και καταλήξει θα προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μισθοί: Αυξήσεις στα κατώτατα – στασιμότητα στα υψηλότερα κλιμάκια [γράφημα]
Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας, ο νέος αλγόριθμος ή καλύτερα τιμάριθμος θα λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες κάθε περιόδου αναπροσαρμογής. Μεγέθη της οικονομίας όπως πληθωρισμός, ανάπτυξη παραγωγικότητα, ανεργία.
Μοιάζει κατά ένα τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε με το μοντέλο αναπροσαρμογής που υπάρχει και για τις συντάξεις σήμερα.
Αρνητικός τιμάριθμος
Σε περίπτωση που ο τιμάριθμος θα είναι αρνητικός λόγω άσχημων οικονομικών εξελίξεων, ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται απλά θα μένει σταθερός. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OT φαίνεται ότι ο αλγόριθμος που προτείνεται από την επιτροπή θα βασίζεται στη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά και στη μεταβολή της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.
Παράλληλα το Υπουργείου Εργασίας «τρέχει» και για το ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα συνδράμει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για project ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πλήρη απασχόληση
Η σύμβαση για το έργο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφορά στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων καθώς και τη διασφάλιση των κατάλληλων υπολογιστικών εφαρμογών, ώστε να εξάγεται εμπεριστατωμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα λαμβάνει υπόψη στοιχεία της αγοράς εργασίας, της πορείας της οικονομίας ώστε να μπορεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα.
Με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός θα είναι πλέον ανεξάρτητος και από τον κάθε πολιτικό κύκλο της εκάστοτε κυβέρνησης,καθώς θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.
Μέχρι τώρα, ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται ως εξής: Αποστέλλεται έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης από την επιτροπή και διαβιβάζεται υπόμνημα προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Η τελική εισήγηση
Στη συνέχεια εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους ώστε να ενταχθούν στο πόρισμα διαβούλευσης ενώ η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό γίνεται από τον υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει και τον τελευταίο λόγο.
Όλη αυτή η διαδικασία λοιπόν αναμένεται να αλλάξει αφού η τεχνολογία και τα οικονομικά στοιχεία θα προσδιορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού βάσει των αντοχών της οικονομίας.
Οι δύο κατευθύνσεις για τους μισθούς έως το 2027
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027. Αυτό σημαίνει μια μέση αύξηση περίπου 5%- το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα 3 χρόνια.
Από το 2025,οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό δηλαδή θα δουν μια νέα αύξηση της τάξεως περίπου 5% βάσει πάντα όσων έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Μέσος μισθός 1.500 ευρώ
Μέχρι τώρα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχουν συμπαρασύρει σε μικρότερο βαθμό γενικότερα τους μισθούς. Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου ανέφερε πως ο μέσος μισθός το 2024 θα κλείσει πάνω από τα 1.300 ευρώ. Το 2023 ήταν στα 1.251 ευρώ.
Latest News
Οι τελευταίες πληρωμές και φοροεκκρεμότητες της χρονιάς
Ποιες δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως 31 Δεκεμβρίου ? Πώς δηλώνονται αναδρομικά ποσά από μισθούς και συντάξεις
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις με την αύξηση – Σε ποιους δικαιούχους και πότε θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις αυτές θα περιλαμβάνουν την αύξηση του 2,4% που έχει επιβληθεί οριζοντίως
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στο τέλος Δεκεμβρίου
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη εντός του 2025 δε θα δουν την αύξηση του 2,4%
Αναδρομικά: Πότε θα τα λάβουν 400.000 συνταξιούχοι - Οι δικαιούχοι
Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Καμία κυβερνητική δέσμευση για επέκταση της απόφασης σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Ποιοι θα «κερδίσουν» έκπτωση φόρου
Ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι αλλάζει στο χρονοδιάγραμμα, τις εκπτώσεις φόρου, τις δηλώσεις συζύγων
ΑΑΔΕ: Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως 28/2/2024
Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ - Πώς θα περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή
Στο Invest in Greece Forum ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΑΔΕ στους πολίτες
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.