Με τον χρόνο να «τρέχει» για την εξαγορά καταπατημένων δημόσιων ακινήτων, από αγροτεμάχια και οικόπεδα μέχρι διαμερίσματα, χιλιάδες πολίτες επιδίδονται στο κυνήγι δεκάδων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας σε δημόσια ακίνητα που κατέχουν με τίτλους ή χωρίς τίτλους για τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια αντίστοιχα.

Τα δικαιολογητικά παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτά θα ληφθούν τελικά υπόψη για την αποδοχή ή μη της αίτησης εξαγοράς του ακινήτου.

Ποιοι και πώς μπορούν να εξαγοράσουν 90.000 καταπατημένα του Δημοσίου

Το τίμημα εξαγοράς των ακινήτων υπό προϋποθέσεις περιορίζεται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας, ενώ η εξόφλησή του μπορεί να γίνει σε έως 60 άτοκες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ.

Η πλατφόρμα  https://aeda.apps.gov.gr δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ακίνητα σε 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ από τις 31 Οκτωβρίου 2024 η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για όλους.

Τα καταπατημένα

Με έναν οδηγό το υπουργείο Οικονομικών απαντά σε βασικά ερωτήματα πολιτών σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων και τα δικαιολογητικά.

Πώς μπορώ να εξουσιοδοτήσω κάποιον να υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό μου;

Η εξουσιοδότηση γίνεται με τα ακόλουθα βήματα:

• Συνδέεστε με τους δικούς σας κωδικούς Taxis.

• Δημιουργείτε μια αίτηση και την αποθηκεύετε προσωρινά, χωρίς απαραίτητα να συμπληρώσετε κάποια στοιχεία.

• Μεταβαίνετε στην οθόνη των εξουσιοδοτήσεων και δημιουργείτε εξουσιοδότηση για τη συγκεκριμένη αίτηση καταχωρίζοντας το ΑΦΜ του εξουσιοδοτούμενου.

Μπορώ να εξουσιοδοτήσω περισσότερα του ενός πρόσωπα για την ίδια αίτηση;

Ναι.

Μπορώ να αναιρέσω την εξουσιοδότησή μου σε κάποιο ΑΦΜ;

Ναι, μπορείτε με τη διαγραφή της εξουσιοδότησης.

Αρκεί μια απλή εξουσιοδότηση ή χρειάζεται πληρεξούσιο;

Αρκεί απλή εξουσιοδότηση από το gov.gr.

Ποιος εκδίδει το e-παράβολο σε περίπτωση εξουσιοδότησης;

To e-παράβολο εκδίδεται από το ΑΦΜ του αιτούντος και όχι το ΑΦΜ του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του.

Εάν έχω εξουσιοδοτήσει για την αίτησή μου κάποιο φυσικό πρόσωπο, ποια στοιχεία επικοινωνίας θα δηλώσω;

Μπορείτε να δηλώσετε είτε τα δικά σας είτε του εξουσιοδοτημένου.

Σε περίπτωση που η κατοικία μου είναι σε οικισμό και δεν έχει «ένδειξη» οδού, τι συμπληρώνω στο πεδίο «οδός»;

Μπορείτε να συμπληρώσετε το όνομα του οικισμού ή της τοπικής κοινότητας και ο αριθμός να μείνει κενός.

Ποια χωρική αρμοδιότητα πρέπει να επιλέξω για την αίτησή μου;

Η χωρική αρμοδιότητα ταυτίζεται με τον νομό ή το νησί στον οποίο ανήκει το προς εξαγορά ακίνητο. Εάν το ακίνητο ανήκει σε δύο νομούς, θα επιλέξετε τον νομό στον οποίο υπάγεται το μεγαλύτερο μέρος του προς εξαγορά ακινήτου.

Εάν το προς εξαγορά ακίνητο ανήκει σε περισσότερους του ενός ΟΤΑ, ποιον ΟΤΑ θα επιλέξω για το αντίστοιχο πεδίο;

Θα δηλώσετε τον ΟΤΑ στον οποίο υπάγεται το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

Το πεδίο «Υπάρχει κτίσμα», σε ποιο είδος κτίσματος αναφέρεται;

Αναφέρεται σε οποιοδήποτε κτίσμα μπορεί να υπάρχει εντός της προς εξαγορά έκτασης, π.χ. αποθηκευτικός χώρος, χώρος στάθμευσης κ.λπ.

Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει αυθαίρετη κατασκευή, τι συμπληρώνω στο πεδίο RF;

Το πεδίο αυτό δεν συμπληρώνεται στο στάδιο υποβολής της αίτησης.

Πώς συμπληρώνω το πεδίο «είδος έκτασης»;

Για ακίνητο εντός σχεδίου (με ή χωρίς κτίσμα) επιλέγετε «οικόπεδο». Για ακίνητο εκτός σχεδίου (με ή χωρίς κτίσμα), επιλέγετε «Γήπεδο – αγροτεμάχιο – άλλο».

Πώς δηλώνω ότι επιθυμώ να εξαγοράσω διαμέρισμα;

Στο πεδίο «είδος έκτασης» συμπληρώνετε «οικόπεδο» και επίσης επιλέγετε το πεδίο «Υπάρχει κτίσμα». Επίσης συμπληρώνετε το εμβαδόν του διαμερίσματος στο πεδίο «εμβαδόν κτίσματος» και το εμβαδόν του οικοπέδου που αντιστοιχεί στα χιλιοστά του διαμερίσματος, στο πεδίο «Προς εξαγορά έκταση».

Εάν το προς εξαγορά ακίνητο περιλαμβάνει περισσότερα του ενός κτίσματα, τα στοιχεία οικοδομικής άδειας ποιου κτίσματος θα καταχωρίσω στα πεδία «αριθμός οικοδομικής άδειας» και «ημερομηνία ανέγερσης κτίσματος»;

Θα καταχωρίσετε τα στοιχεία οικοδομικής άδειας και την ημερομηνία ανέγερσης του βασικού ακινήτου.

Το ποσοστό κατοχής μου δεν είναι εκφρασμένο σε κλάσμα. Πώς θα το αναγράψω;

Θα μετατρέψετε το ποσοστό κατοχής σε κλάσμα και θα το αναγράψετε.

Πώς δηλώνω το ποσοστό κατοχής;

α) Εάν είστε συνιδιοκτήτης του Δημοσίου στο ακίνητο και αυτό προκύπτει από τίτλο με επαχθή αιτία, δηλώνετε ποσοστό κατοχής 100/100 στην περίπτωση που κατέχετε μόνος/η σας το ποσοστό του Δημοσίου επί του ακινήτου, ενώ στην περίπτωση που δεν κατέχετε μόνος/η σας το ποσοστό του Δημοσίου επί του ακινήτου, δηλώνετε το εξ αδιαιρέτου ποσοστό κατοχής σας επί του ποσοστού του Δημοσίου.

β) Στην περίπτωση που δεν είστε συνιδιοκτήτης του Δημοσίου, δηλώνετε 100/100 εάν κατέχετε μόνος/η σας ολόκληρο το ακίνητο του Δημοσίου ή τμήμα αυτού, ενώ στην περίπτωση που δεν κατέχετε μόνος/η σας το ακίνητο του Δημοσίου ή τμήμα αυτού δηλώνετε το εξ αδιαιρέτου ποσοστό κατοχής σας.

Σε περίπτωση που κατέχω το ακίνητο ο ίδιος ή οι δικαιοπάροχοί μου αδιαλείπτως επί 30 τουλάχιστον έτη, ποιο δικαιολογητικό αναρτώ στα πεδία «αποδεικτικό έγγραφο (τίτλος ή άλλο έγγραφο)» και «τελευταίος τίτλος»;

Στο πεδίο «τελευταίος τίτλος» αναρτάτε τον τελευταίο στη χρονική σειρά διαδοχής τίτλο και στο «αποδεικτικό έγγραφο (τίτλος ή άλλο έγγραφο)» μπορείτε να αναρτήσετε έγγραφο που αποδεικνύει την κατοχή του ακινήτου. Ενδεικτικά, και όχι αποκλειστικά, αυτό μπορεί να είναι:

• πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που έχει εκδοθεί εις βάρος σας, πρωτόκολλο αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης που έχει εκδοθεί εις βάρος σας, αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου

• δικαστική απόφαση, λογαριασμός ύδρευσης ή ηλεκτρικού κ.λπ. Εάν δεν έχετε τέτοιο έγγραφο, και καθώς το πεδίο αυτό είναι υποχρεωτικό, μπορείτε να αναρτήσετε τον παλιότερο στη χρονική σειρά τίτλο σας.

Ποια πρόσθετα δικαιολογητικά μπορώ να μεταφορτώσω;

Οποιοδήποτε δικαιολογητικό κρίνετε ότι μπορεί να υποστηρίξει το αίτημά σας, αποκλειομένων των ενόρκων βεβαιώσεων.  Μπορείτε να μεταφορτώσετε μέχρι και 10 πρόσθετα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση εξουσιοδότησης, ποιος πρέπει να εκδώσει το e-παράβολο;

Σε περίπτωση εξουσιοδότησης, το e-παράβολο θα πρέπει να εκδοθεί στο ΑΦΜ του αιτούντος (ΦΠ ή ΝΠ) και όχι του εξουσιοδοτημένου ΑΦΜ.

Πώς θα αναρτήσω το αποδεικτικό εξόφλησης του παραβόλου;

Δεν χρειάζεται να αναρτηθεί.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα