Το ChatGPT δημιούργησε έναν νέο τρόπο χρήσης των συσκευών μας, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι περισσότερο από αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας. Η έρευνα στον τομέα της χωρικής ΑΙ και της ρομποτικής αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή και επαναφέρει την τεχνολογική εστίαση στον φυσικό κόσμο.

«Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι μιλούν κυρίως για chatbots και για τη δημιουργία εικόνων», δήλωσε στο CNBC ο Ρεβ Λεμπαρέντιαν, αντιπρόεδρος της τεχνολογίας omniverse και προσομοίωσης της Nvidia, προσθέτοντας ότι «Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα γύρω μας στον φυσικό κόσμο είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο σημαντικά».

Τεχνητή νοημοσύνη: Η εκμάθησή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, προβλέπει ο Αλτμαν

Με την πλατφόρμα Omniverse της Nvidia, ο Λεμπαρέντιαν περνά τις μέρες του χτίζοντας με φυσικό τρόπο κόσμους στον ψηφιακό χώρο και μάλιστα με ακρίβεια, γνωστούς αλλιώς ως digital twins –τεχνολογικά δίδυμα. «Η δημιουργία ρομποτικών εγκεφάλων για ρομπότ δεν θα είναι δυνατή εκτός εάν καταφέρουμε πρώτα να πάρουμε τον κόσμο γύρω μας και να τον αναπαραστήσουμε μέσα σε έναν υπολογιστή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ρομποτικούς εγκεφάλους στο μέρος όπου γεννιούνται, που είναι μέσα σε έναν υπολογιστή», είπε.

τεχνητή νοημοσύνη

Αλληλεπίδραση ρομπότ και φυσικών χώρων

Η χωρική τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στα μοντέλα να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο με τρόπους που προηγουμένως περιορίζονταν στην ανθρώπινη γνώση και η Nvidia δεν είναι η μόνη που χτίζει πάνω σε αυτό. Η ερευνήτρια και καθηγήτρια του Στάνφορντ Φέι-Φέι Λι ανέδυσε πρόσφατα την εταιρεία της World Labs από τη αφάνεια. Είναι μια εταιρεία χωρικής νοημοσύνης που κατασκευάζει «μεγάλα μοντέλα κόσμου» για να κατανοήσουμε, να αλληλεπιδράσουμε και να χτίσουμε πάνω στον τρισδιάστατο κόσμο γύρω μας. Με την υποστήριξη της Andreessen Horowitz, η World Labs υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις αρχικής χρήσης απευθύνονται σε επαγγελματίες καλλιτέχνες, σχεδιαστές, προγραμματιστές και μηχανικούς.

Από την πλευρά της, η Nvidia εργάζεται να φέρει τον τρισδιάστατο κόσμο στον υπολογιστή για σκοπούς προσομοίωσης και στη συνέχεια να επαναφέρει αυτό στον πραγματικό κόσμο. Ψηφιακά δίδυμα χώρων, μαζί με συνθετικά δεδομένα για το τι μπορεί να συμβεί εκεί, βοηθούν στην προσομοίωση περιπτώσεων χρήσης όπως η αυτόνομη οδήγηση, η οπτική βοήθεια και τα ρομπότ αποθήκης.

AI για ρομποτική, όχι μόνο ανθρωποειδή ρομπότ

Επικεντρώνοντας στην τελική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρομποτική είναι η απάντηση. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η πρόοδος της βαθιάς μάθησης και των συνεκτικών νευρωνικών δικτύων ξεκλείδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας μιας νοημοσύνης που μπορεί να αντιλαμβάνεται, να παίρνει αποφάσεις και να ενεργεί πάνω στον φυσικό κόσμο.

Τα ρομπότ, λέει ο Λεμπαρέντιαν, μπορούν να μας βοηθήσουν με μυριάδες τρόπους, από την κατασκευή μέχρι τη μεταφορά. «Ακόμη και οι χώροι που κατοικούμε μπορεί να είναι οι ίδιοι ρομπότ εφόσον μπορούν να αντιληφθούν υο πού βρίσκονται οι άνθρωποι, πώς να διαμορφώσουν το κλίμα και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας.

Αλλά τα ανθρωποειδή ρομπότ σχεδιάζονται με ανθρώπινο πρότυπο επειδή ο κόσμος γύρω μας έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί την ανθρώπινη μορφή μας.

«Κάθε μεμονωμένο αντικείμενο που σχεδιάζουμε έχει σχεδιαστεί για τις αναποτελεσματικότητες μας», είπε στο CNBC ο Αγκουστίν Χουέρτα, ανώτερος αντιπρόεδρος ψηφιακής καινοτομίας για τη Βόρεια Αμερική στη Globant. Η συνεργάτης της Nvidia Globant επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και τους κβαντικούς υπολογιστές. «Η δημιουργία ρομπότ που είναι τόσο αναποτελεσματικά όσο εμείς είναι πρόκληση, αλλά είναι επίσης απαραίτητη γιατί θα ενσωματωθούν σε αυτό το περιβάλλον το συντομότερο δυνατό και να αλληλεπιδράσουν δίπλα σε ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο φυσικός κόσμος θα αλλάξει από την τεχνητή νοημοσύνη μέσα σε χρόνια

Πολλές εταιρείες που επικεντρώνονται στη ρομποτική και τη χωρική νοημοσύνη δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών.

Αυτή η εξέλιξη, που ο Λεμπαρέντιαν πιστεύει ότι έρχεται σε λίγα χρόνια όχι δεκαετίες, θα μεταμορφώσει την εμφάνιση των εργοστασίων. Καθώς όμως τα ρομπότ συνεχίζουν να επεκτείνονται πέρα ​​από τους χώρους τους, ο Χουέρτα της Globant λέει ότι περισσότερες υποδομές θα αλλάξουν οπτικά, προκειμένου να εξυπηρετούν την εξελισσόμενη φυσική τεχνολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά είναι ήδη σημεία συζήτησης στα αρχιτεκτονικά πρότυπα για προσιτό σχεδιασμό, αλλά η εστίαση εκεί είναι στα άτομα με αναπηρία και όχι στα ρομπότ. Ωστόσο, ο Χουέρτα επιστεύει ότι στο τέλος, θα υπάρχουν οντότητες με διαφορετικές ικανότητες, ανθρώπινες ή συνθετικές, και το περιβάλλον θα πρέπει να μεταμορφωθεί σύμφωνα με αυτό.

Αυτή η νέα τεχνολογία,- σε αυτήν την περίπτωση, η βαθιά στοχαστική ρομποτική που χρησιμοποιεί χωρική τεχνητή νοημοσύνη για να προετοιμαστεί για τον πραγματικό κόσμο,  θα είναι «η πιο επιδραστική και μεταμορφωτική τεχνολογία που έχει δει ποτέ ο κόσμος», είπε ο Λεμπαρέντιαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου