
Το ύψος της στοχευμένης, έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά σε καταναλώσεις του Οκτωβρίου για περισσότερα από 700.000 ευάλωτα νοικοκυριά, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ειδικότερα, για νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται σχεδόν το σύνολο του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Το σχέδιο για αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα τιμολόγια
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ρίχνουν στο τραπέζι μέρη του σχεδίου στη διάρκεια συναντήσεων τους με παρόχους και ηλεκτροπαραγωγούς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ε.Ε. και οι εγχώριοι οικιακοί καταναλωτές να κλειδώνουν σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος προκειμένου να αποφεύγουν τις ακραίες μεταβολές στις τιμές που πυροδοτούν οι χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα πριν την ενεργειακή κρίση σε σύνολο περί των 7 εκατομμυρίων οικιακών καταναλωτών ρεύματος, μόλις 500.000 με 600.000 ήταν τα νοικοκυριά που επέλεγαν τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα που είχαν συνήθως διάρκεια σύμβασης τους 12 μήνες διέθετε επί της ουσίας μόνο η ΔΕΗ.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είχε συμβάσεις με σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
Το σενάριο για διάταξη
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει ακόμη και το σενάριο νομοθέτησης της μετακίνησης των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος.
Πράγμα, βέβαια, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς.
Ωστόσο το τρικ… που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη των ειδικών ή πράσινων τιμολογίων να επιτρέψει στους παρόχους να θέσουν το δίλημμα στους οικιακούς καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με τέτοια προϊόντα: «Είτε προαιρετικά σε κυμαινόμενα (κίτρινα) και σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος είτε υποχρεωτικά σε σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος».
Όπως και να έχει πηγές της αγοράς εμφανίζουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι σε προβληματισμό ακόμη ως προς τις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει.
Στις σκέψεις Σκυλακάκη και Σδούκου, λένε πηγές στον ΟΤ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και μίας παράτασης των ειδικών ή «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος, μετά και το 2024, μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου