
Με το Νόμπελ Οικονομίας του 2024 τιμήθηκαν σήμερα οι Ντάρον Ατζέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον Βρετανία/ΗΠΑ).
Σύμφωνα με δημοσίευση της επίσημης σελίδας των Βραβείων Νόμπελ στο Χ, «η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Sveriges Riksbank στη μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ το 2024 στους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον για μελέτες σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία».
Νόμπελ για το microRNA – Το Νόμπελ Ιατρικής στον Βίκτορ Άμπρος και τον Γκάρι Ρίβκουν
BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Daron Acemoglu, Simon Johnson and James A. Robinson “for studies of how institutions are formed and affect prosperity.”… pic.twitter.com/tuwIIgk393— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
Σε ξεχωριστή ανάρτηση αναφέρεται πως οι φετινοί βραβευθέντες με το Νόμπελ Οικονομίας μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις διαφορές στην ευημερία μεταξύ των εθνών. «Κοινωνίες με φτωχό κράτος δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγή προς το καλύτερο. Η έρευνα των βραβευθέντων μας βοηθά να καταλάβουμε το γιατί».
Ο Γιάκομπ Σβένσον, πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου οικονομικών δήλωσε πως «η μείωση των τεράστιων εισοδηματικών διαφορών μεταξύ των χωρών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, χάρη στην πρωτοποριακή έρευνα των Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον, έχουμε μια πολύ βαθύτερη κατανόηση των βαθύτερων αιτιών για τις οποίες οι χώρες αποτυγχάνουν ή πετυχαίνουν».
«Η παγκόσμια ανισότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαφορές στο μέσο εισόδημα μεταξύ των χωρών. Γιατί όμως ορισμένες χώρες είναι φτωχές ενώ άλλες ευημερούν; Και γιατί τα χάσματα μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών είναι τόσο επίμονα; Αυτά δεν είναι νέα ερωτήματα, αλλά είναι από τα πιο επείγοντα στις κοινωνικές επιστήμες και η αντιμετώπισή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.Οι φετινοί βραβευθέντες έχουν πρωτοπορήσει σε νέες προσεγγίσεις, τόσο εμπειρικές όσο και θεωρητικές, οι οποίες έχουν προωθήσει σημαντικά την κατανόηση της παγκόσμιας ανισότητας», πρόσθεσε.
The richest 20 per cent of the world’s countries are now around 30 times richer than the poorest 20 per cent. The income gap between the richest and poorest countries is also persistent; although the poorest countries have become richer, they are not catching up with the most… pic.twitter.com/FIh56HB9Lk
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
Ο Αζτέμογλου περιέγραψε την αντίδρασή του όταν του είπαν ότι είχε κερδίσει ως «έκπληξη και σοκ». «Είμαι ενθουσιασμένος, είναι ένα πραγματικό σοκ και καταπληκτικά νέα, σας ευχαριστώ».
Τηλεφωνώντας στη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τη βράβευσή του επίσης ως «μεγάλη τιμή» και δήλωσε ανακουφισμένος που βρισκόταν στην Αθήνα όταν έλαβε το πρωινό τηλεφώνημα και όχι στο σπίτι του στις ΗΠΑ. Ερωτηθείς αν το περίμενε, είπε: «Δεν το περίμενα: «Ποτέ δεν περιμένεις κάτι τέτοιο, ξέρετε».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια