Ο Τζέφρι Χίντον, που συχνά αποκαλείται «Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», και ο Τζον Τ. Χόπφιλντ είναι οι αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2024.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τίμησε τους Χίντον και Χόπφιλντ «για θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα».

Τζόφρι Χίντον: Ο «νονός» της AI προειδοποιεί για απειλές σε επίπεδο «εξαφάνισης του ανθρώπου»

Ο Χόπφιλντ ανέπτυξε μια μέθοδο για την «αποθήκευση και ανακατασκευή εικόνων και άλλων τύπων μοτίβων σε δεδομένα» και ο Χίντον δημιούργησε έναν τρόπο «αυτόνομης εύρεσης ιδιοτήτων σε δεδομένα και έτσι εκτελώντας εργασίες όπως η αναγνώριση συγκεκριμένων στοιχείων σε εικόνες», ανέφερε η Ακαδημία σε δήλωση.

Ο Χίντον είναι πασίγνωστος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που έχει μιλήσει ειλικρινά για τους κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα καθώς οι εταιρείες Big Tech αγωνίζονται να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα AI.

Ο Βρετανο-Καναδός είπε στο Business Insider ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν «πολύ» για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η παραίτηση Χίντον από την Google

Ο επιστήμονας υπολογιστών θεωρείται ευρέως ως πρωτοπόρος της μηχανικής μάθησης. Πέρασε πάνω από μια δεκαετία στην Google προτού παραιτηθεί τον Μάιο του 2023.

Δημοσιεύοντας σχετικά με την παραίτησή του στο X εκείνη την εποχή, ο Χίντον έγραψε: «Έφυγα για να μπορώ να μιλήσω για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να σκεφτώ πώς αυτό επηρεάζει την Google. Η Google ενήργησε πολύ υπεύθυνα».

Σε συνέντευξη στο BBC το Μάιο, ο Χίντον επανέλαβε την ανησυχία του για το ότι αναδύονται απειλές σε επίπεδο εξαφάνισης του ανθρώπου. Οι εξελίξεις του τελευταίου έτους έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να περιορίσουν τη στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, ενώ ο ανταγωνισμός για την ταχεία ανάπτυξη προϊόντων σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος οι εταιρείες τεχνολογίας να μην καταβάλουν «αρκετή προσπάθεια για την ασφάλεια».

Η εκτίμησή του Χίντον είναι ότι σε πέντε έως 20 χρόνια από τώρα υπάρχει 50% πιθανότητα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία

«Η εκτίμησή μου είναι ότι σε πέντε έως 20 χρόνια από τώρα υπάρχει 50% πιθανότητα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία». Αυτό θα οδηγούσε σε μια «απειλή επιπέδου αφανισμού» του ανθρώπινου είδους, επειδή θα μπορούσαμε να έχουμε «δημιουργήσει μια μορφή νοημοσύνης που είναι απλώς καλύτερη από τη βιολογική νοημοσύνη. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς».

Η απειλή της ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «εξελιχθεί», είπε, «ώστε να αποκτήσει το κίνητρο να κάνει περισσότερα για τον εαυτό της» και θα μπορούσε αυτόνομα «να αναπτύξει έναν υπο-στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι μεγάλα γλωσσικά μοντέλα επιλέγουν να είναι παραπλανητικά. Για τον Χίντον, οι πρόσφατες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία χιλιάδων στρατιωτικών στόχων είναι ο προάγγελος χειρότερων γεγονότων στο μέλλον. «Αυτό για το οποίο ανησυχώ περισσότερο είναι όταν αυτά μπορούν να πάρουν αυτόνομα την απόφαση να σκοτώσουν ανθρώπους», ανέφερε.

Ο Χίντον είναι πλέον ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι