Την κοινή πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας για την καθιέρωση ενός μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών σε περιόδους έκτακτης μεταβλητότητας των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Στην ατζέντα των 27 υπουργών ήταν η προαναφερόμενη κοινή πρόταση των τριών χωρών, η οποία είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των αντίστοιχων κυβερνήσεων μετά την έκρηξη των τιμών του καλοκαιριού στην νοτιοανατολική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στους «27» η ελληνική πρόταση για τις τιμές – Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα στην ΕΕ
Ο Σκυλακάκης για το πρόβλημα των τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών τόνισε ότι «για 25 ημέρες είχαμε μία ετήσια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη άνοδος του κόστους ενέργειας».
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «είχαμε μία ανωμαλία στο σύστημα μεταφοράς όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για μία μεγαβατώρα κόστισαν 40 φορές παραπάνω από τον κατώτατο μισθό της περιοχής (νοτιοανατολική Ευρώπη). Αν αυτό συνέβαινε στις χώρες σας πώς θα το αντιμετωπίζατε;» επισήμανε ο Σκυλακάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς κυρίως χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι και φέρονται να μην συμφωνούν με την πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε το πρόβλημα λέγοντας ότι ουσιαστικά «οι χώρες της Βαλκανικής αποσυνδέθηκαν από την αγορά με αποτέλεσμα την τεράστια διαφορά στις τιμές».
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε 6 με 10 χρόνια….
Ο κ. Σκυλακάκης στην τοποθέτηση του υποστήριξε ότι «για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες και ικανές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μεταφέρουν τις απαιτούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις περιφέρειες και τα κράτη της Ε.Ε. θα χρειαστούν έξι με 10 χρόνια. Αλλά αν επαναληφθεί το φαινόμενο τον άλλον μήνα ή σε έξι μήνες τι θα γίνει;»
Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών
Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη να θεσπιστεί «ένας μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο καταναλωτής ένα μηνιάτικο για μία ώρα ηλεκτρικής ενέργειας…», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας την αναθεώρηση των σχετικών κανόνων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε τέτοιες περιπτώσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης μετά το τέλος του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. η Κομισιόν συμφώνησε να μείνει ανοιχτή η συζήτηση για αυτό το φαινόμενο ώστε αν επαναληφθεί το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.
Όπως αναφέρουν πηγές, ήταν αναμενόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδίωκε να συμβιβάσει τις θέσεις των τριών κρατών μελών με τα υπόλοιπα και ιδίως τις κυβερνήσεις των κεντρικών και βορείων χωρών της Ε.Ε. που δείχνουν απρόθυμες στη θέσπιση ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι 27 συμφώνησαν επίσης στην υλοποίηση επενδύσεων για περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναγνωρίζοντας το πρόβλημα όπως επίσης να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός των συντηρήσεων προκειμένου π.χ. τους θερινούς μήνες να είναι διαθέσιμη η μεταφορική ικανότητα των υφιστάμενων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη, ότι έγινε αντιληπτό πώς οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες όσο μεγαλώνει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση και οι διασυνδέσεις θα παραμένουν αυτές που είναι.
Γεγονός, όπως ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές, που σημαίνει ότι η Κομισιόν θα κρατά ανοιχτή τη συζήτηση και το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων να παραμένει ανοιχτό…
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση