Αν και υπάρχει σαφής μεταστροφή της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια, η πυρηνική ενέργεια και η χρήση της στην ηλεκτροπαραγωγή παραμένει ένα ζήτημα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και των προσπαθειών για επίτευξη των κλιματικών στόχων η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια αναθερμαίνεται στην Ευρώπη, με χώρες να επαναλειτουργούν παροπλισμένους σταθμούς και τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) να εμφανίζονται στο προσκήνιο.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία SMR μελετάται πλέον και για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να έχει ανοίξει το θέμα.
Πυρηνική ενέργεια: Στο «τραπέζι» της Ελλάδας μικρά εργοστάσια για παραγωγή ρεύματος
H νεοφυής Atlhlos Energy που αλλάζει τα δεδομένα
Η Athlos είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τους Στάθη Βλασσόπουλο & Διονύση Χιώνη το 2024. Και οι δύο είναι Έλληνες πτυχιούχοι με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην Πυρηνική Μηχανική και τη Φυσική. Συνδυάζουν την εμπειρία σε όλα τα στάδια του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου και πιστεύουν ακράδαντα ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος του ελληνικού ενεργειακού μείγματος.
Ο ΟΤ μίλησε μαζί τους, αναφορικά με το όραμα και τους στόχους . Στη συνέντευξή τους περιγράφουν πώς έφτασαν στο σημείο που είναι σήμερα και ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και εξηγούν τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι «μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες» (Small Modular Reactors – SMR).
Η συνέντευξη για την πυρηνική ενέργεια
1. Είστε και οι δύο πτυχιούχοι με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην Πυρηνική Μηχανική και τη Φυσική. Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδρομή σας. Και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πυρηνική ενέργεια;
Είμαστε και οι δύο διπλωματούχοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Η αγάπη μας για την πυρηνική ενέργεια γεννήθηκε πριν την περίοδο των προπτυχιακών μας σπουδών αλλά σίγουρα καλλιεργήθηκε και κατά την διάρκεια αυτών. Για τον Στάθη, κομβικής σημασίας υπήρξε η επίσκεψη στο CERN ως μαθητής Λυκείου, το 2004, την χρόνια εορτασμού των 50 ετών του ινστιτούτου, όπου ανακάλυψε την μαγεία της πυρηνικής επιστήμης και των εφαρμογών της. Μέσω του τομέα πυρηνικής τεχνολογίας του ΕΜΠ ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με τις βασικές αρχές της επιστήμης αυτής και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο (αναγκαστικά) σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μεταξύ πολλών προγραμμάτων, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης πρόσφερε ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως προγράμματα σπουδών πυρηνικής τεχνολογίας κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που το επιλέξαμε. Έχοντας συνειδήτα επιλέξει να επικεντρώσουμε τις πορείες μας στο αντικείμενο αυτό, συνεχίσαμε την ακαδημαϊκή μας σταδιοδρομία με διδακτορικές σπουδές, γνωρίζοντας ότι η επιλογή αυτή ουσιαστικά συνδεόταν και με την μόνιμη παραμονή μας στο εξωτερικό, καθώς εγχώρια οι ευκαιρίες άσκησης του επαγγέλματος του πυρηνικού μηχανικού ήταν και παραμένουν περιορισμένες. Με το πέρας των σπουδών μας και οι δύο συνεχίσαμε τις επαγγελματικές μας σταδιοδρομίες στην πυρηνική βιομηχανία της Ελβετίας, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο φάσμα εφαρμογών, από την λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, μέχρι και την διαχείριση του χρησιμοποιημένου πυρηνικού υλικού και αποβλήτων.
Η προετοιμασία και έναρξη ενός πυρηνικού προγράμματος θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρότζεκτ στην Ελλάδα
2. Αν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο αντικείμενο ποιες επιλογές έχει;
Εργαστήρια πυρηνικής φυσικής και τεχνολογίας υπάρχουν στα κορυφαία ελληνικά ακαδημαϊκά κέντρα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών
«Δημόκριτος». Μεγάλη βάση δίνεται σε εφαρμογές της ακτινοπροστασίας και ραδιολογίας, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη συσχέτιση με εγχώριες εφαρμογές, και λιγότερη στην τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων. Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων στους τομείς πυρηνικής φυσικής και τεχνολογίας είναι υψηλότατο και οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Είναι κατανοητό φυσικά, πως για μία μεγαλύτερη εμβάθυνση σε αυτούς τους ερευνητικούς τομείς, οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο φάσμα εφαρμογών και ευκαιριών.
3. Πώς συλλάβατε την ιδέα να ιδρύσετε την Athlos Energy;
Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική βιομηχανία, είναι δηλαδή μια «μη-πυρηνική» χώρα, και για αρκετά χρόνια πιστεύαμε ότι η κοινή γνώμη δεν ήταν έτοιμη να αποδεχτεί μια τέτοια ενεργειακή επιλογή. Σήμερα, μια πληθώρα συγκυριών έχει διαμορφώσει μια νέα εποχή, φέρνοντας την λεγόμενη «πυρηνική αναγέννηση» στο προσκήνιο την οποία βλέπουμε έντονα να εξελίσσεται σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι οι στόχοι για ελαχιστοποίηση και μηδενισμό των ρύπων του καυσαερίου μέχρι το 2050 είναι μη εφικτοί βασιζόμενοι αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό είναι ένας κύριος λόγος όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε το 2022 την πυρηνική ενέργεια στο “green taxonomy” κατατάσσοντας την ουσιαστικά ως πράσινη μορφή ενέργειας.
Η κίνηση αυτή άλλαξε ταυτοχρόνως ριζικά τα μοντέλα χρηματοδότησης των πυρηνικών προγραμμάτων, ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και απαλλάσσοντας την απόλυτη εξάρτηση από κρατικές χρηματοδοτήσεις. Επίσης, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει ελκυστικότερη την πυρηνική ενέργεια, καταφέρνοντας να αυξήσουν ακόμα περισσότερα τα συστήματα ασφαλείας αλλά και να μικρύνουν το μέγεθος των αντιδραστήρων. Οι λεγόμενοι «μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες» (Small Modular Reactors – SMR), οι οποίοι έχουν μικρότερή ισχύ συγκριτικά με τους κλασσικούς μεγάλους αντιδραστήρες, φαίνεται να είναι η ιδανική λύση για διάφορες εφαρμογές και για περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων χωρών, όπως η Ελλάδα. Το μικρότερα μέγεθος αυτών τους κάνει και ελκυστικότερους επενδυτικά καθώς χρειάζονται αρκετά μικρότερα κεφάλαιο για την υλοποίηση τέτοιων πρότζεκτ. Επίσης η πυρηνική ενέργεια δεν έχει στοχαστικότατα, και λειτουργεί όλο το χρόνο αδιάκοπα. Αυτό είναι επίσης είναι σημαντικό κομμάτι μια πιθανής λύσης για εξισορρόπηση των τιμών ρεύματος αλλά και ενεργειακής ανεξαρτησίας. Τέλος, είναι πλέον ευρέως κατανοητό πως μία σειρά από βιομηχανικές εφαρμογές όπως η αφαλάτωση, η ηλεκτροδότηση data centers, η παραγωγή υδρογόνου και η απευθείας ηλεκτροδότηση βαριών βιομηχανιών μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της πυρηνικής ενέργειας.
Στη βάση όλων αυτών πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σημερινοί στόχοι που έχει η Ελλάδα για την ενέργεια και το κλίμα είναι αρκετά αισιόδοξοι. Κατανοώντας αυτήν την κατάσταση, προσφέρουμε μέσω της Athlos Energy μια ενναλακτική αλλά σύγχρονος ρεαλιστική πρόταση, μέσω της ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
4. Πώς επιλέξατε αυτό το όνομα;
Η προετοιμασία και έναρξη ενός πυρηνικού προγράμματος θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρότζεκτ στην Ελλάδα. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα αποτελέσει από μόνο του έναν άθλο. Εξ’ ού και το όνομα της εταιρείας μας, Athlos Energy.
H πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική μορφή πράσινης ενέργειας, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, η οποία μπορεί να λειτουργεί σταθερά όλο το χρόνο, με διάρκεια ζωής ενός αντιδραστήρα 60-100 χρόνια, προσφέροντας τεράστια ποσά ενέργειας
5. Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμά σας; Ποιος είναι ο σκοπός της εταιρείας;
Σκοπός της Athlos Energy είναι να προσφέρει μια έτοιμη και ολοκληρωμένη πρόταση στο Ελληνικό κράτος σχετικά με την ενναλακτική επιλογή επίτευξης των μελλοντικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, στη βάση της πράσινης μετάβασης, μέσω της πυρηνικής ενέργειας.
Σήμερα, αν το Ελληνικό κράτος αποφάσιζε να εξετάσει την επιλογή εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα ή ακόμα να δημιουργήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός, δημόσιος ή ιδιωτικός, στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί. H Athlos Energy επιχειρεί να καλύψει το κενό αυτό, προσφέροντας τις σχετικές υπηρεσίες, στη βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας, ακαδημαϊκής και βιομηχανικής, περί της πυρηνικής ενέργειας που φέρουν οι ιδρυτές της.
Ως εκ τούτου, βασικός στόχος της εταιρείας είναι να πείσει Ελληνικό κράτος για τα πλεονεκτήματα που φέρει η πυρηνική ενέργεια και εν συνεχεία, να προετοιμάσει και να τρέξει το πρώτο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Αυτό θα γίνει στην βάση πολύ συγκεκριμένων μελετών ακολουθώντας διεθνής κανονισμούς και με συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης, καθώς η κατανόηση και αποδοχή της προσπάθειας αυτής αποτελεί κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας.
Το όραμα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και να βοηθήσουμε τη χώρα μας να επιτύχει τους ενεργειακούς της στόχους. Να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να γίνει ένας καλύτερος τόπος.
6. Τι έχετε πετύχει μέχρι στιγμής;
Η νεοφυής εταιρεία μας συστάθηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2024. Παρόλα αυτά, οι δράσεις μας έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα εδώ και 2 χρόνια, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην επικοινωνία και ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την δημιουργία ενδιαφέροντος και κινήτρου περί την ενναλακτική λύση που μπορεί προσφέρει η πυρηνική ενέργεια. Αυτό έχει επιτευχθεί έχοντας μια αρκετά εξωστρεφής προσέγγιση, αρθρογραφώντας στον Ελληνικό τύπο, συμμετέχοντας σε σχετικές ημερίδες και εκδηλώσεις (Ακαδημία Αθηνών, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κτλ). Ταυτόχρονα, έχουμε επιτύχει την εδραίωση ενός ευρύ δικτύου διασύνδεσης και επαφών με άμεση επικοινωνία και προσέγγιση διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, όπως με την Ελληνική και διεθνής βιομηχανία, τα ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, την πολιτική σκηνή και τους Διεθνής Οργανισμούς (π.χ., Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας), κτλ.
7. Με λίγα λόγια πώς θα περιγράφατε τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας;
Εν συντομία, η πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική μορφή πράσινης ενέργειας, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, η οποία μπορεί να λειτουργεί σταθερά όλο το χρόνο, με διάρκεια ζωής ενός αντιδραστήρα 60-100 χρόνια, προσφέροντας τεράστια ποσά ενέργειας. Η ενεργειακή πυκνότητα της πυρηνικής ενέργεια είναι τάξης μεγέθους
μεγαλύτερη από άλλες μορφές ενέργειας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως χρειάζεται μικρή επιφάνεια γης και μικρός όγκος υλικών για να παραχθεί το ίδιο ποσό ενέργειας σε σχέση με π.χ. τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά πάρκα. Επίσης, δεν υπάρχει στοχαστικότατα, που σημαίνει ότι δεν εξαρτόμαστε από τα καιρικά φαινόμενα, δίνοντας ένα σημαντικό μέρος μια λύσης για ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα της τιμής τους ρεύματος. Παράλληλα, ένα πυρηνικός αντιδραστήρας προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, κατά την διάρκεια ζωής του, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και του κράτους. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό συνδυασμό με όλες τις άλλες πράσινες μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, κλτ), προσφέροντας ένα σταθερό φορτίο βάσης στο ενεργειακό μίγμα αντικαθιστώντας ουσιαστικά την ρυπογόνα ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Τέλος, η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση για διάφορες άλλες εφαρμογές όπως η ηλεκτροδότηση νήσων, αφαλάτωση, παραγωγή πράσινου υδρογόνου, αμμωνίας, υποστήριξη data centers, κτλ.
Σήμερα, λίγοι SMRs βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά πολλοί άλλοι είναι υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης
8. Στην Ελλάδα, το θέμα της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί ταμπού. Υπάρχουν τεχνογνωσία, εμπειρία και υποδομές για την ανάπτυξη σταθμών πυρηνικής ενέργειας;
Υπάρχει μια μικρή αλλά κρίσιμη μάζα Ελλήνων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μάλα στην δημιουργία ενός εγχώριου πυρηνικού προγράμματος. Παρόλα αυτά, αν η Ελλάδα αποφάσιζε να εντάξει την πυρηνική ενέργεια στο μίγμα της, τότε ο παράγοντας του ανθρώπινου δυναμικού θα ήταν πολύ σημαντικός, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν νέα προγράμματα για την εκπαίδευση διαφόρων σχετικών επαγγελμάτων, όπως πυρηνικών μηχανικών, κι όχι μόνο. Η τεχνογνωσία για την λειτουργία και κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα έρχεται από διεθνείς εταιρείες που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, η εγχώρια εμπειρία θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατά την διάρκεια προετοιμασίας του μακροχρόνιου αυτού έργου. Τέλος, οι υποδομές που απαιτούνται για ένα τέτοιο έργο δεν διαφέρουν πολλοί από αυτές που χρειάζονται για την κατασκευή λιγνιτικών σταθμών οι οποίοι λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας. Παρόλα αυτά, για την αδειοδότηση και λειτουργεία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι θεσμοί υπεύθυνοι για την επίβλεψη και την ασφάλεια αυτών των έργων, στην βάση διεθνή οργανισμών κι άλλων διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών.
9. Στην Ευρώπη και διεθνώς προωθείται η τεχνολογία των μικρών αντιδραστήρων (SMR). Ποια είναι η διαφορά τους με τους συμβατικούς μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς, και πού έχουν αναπτυχθεί τα λεγόμενα «πυρηνικά τσέπης»
Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs) είναι μια καινοτόμος τεχνολογία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που διαφέρει από τους συμβατικούς μεγάλους αντιδραστήρες ως προς το μέγεθος, το κόστος και την ασφάλεια. Οι SMRs παράγουν λιγότερη ισχύ (από μόλις 10 MWe έως 300 MWe) αλλά έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτερης και οικονομικότερης κατασκευής λόγω της αρθρωτής τους σχεδίασης. Επιπλέον, οι SMRs προσφέρουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, χρησιμοποιώντας παθητικά συστήματα ψύξης και αυξημένη ευελιξία σε εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σήμερα, λίγοι SMRs βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά πολλοί άλλοι είναι υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Ο μοναδικός πλήρως λειτουργικός SMR είναι Ρωσικός, ένα πλωτό εργοστάσιο που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές της Αρκτικής. Άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Κίνα, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση των δικών τους SMR, αναμένοντας να έχουν έναν από τους πρώτους χερσαίους SMR. Ο Καναδάς έχει ένα φιλόδοξο πλάνο, με την καναδική κυβέρνηση και βιομηχανία να έχουν θέσει ως στόχο για την λειτουργεία του πρώτου SMR το 2027. Παράλληλα, από κοντά ακολουθούν πολλές αμερικανικές εταιρείες, με στόχο την κατασκευή αντιδραστήρων στα τέλη αυτής της δεκαετίας, έχοντας ήδη λάβει ρυθμιστική έγκριση μια τεχνολογία από την NuScale Power και αναμένοντας πολλές ακόμα.
Λόγω του αναμενόμενου μικρότερου κόστους και του συντομότερου χρόνου κατασκευής των SMRs, είδαμε μέσα στον Οκτώβριο δύο από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς να επενδύουν στρατηγικά σε αυτήν την τεχνολογία. H Microsoft και η Google υπέγραψαν συμβάσεις συνεργασίας και επένδυσης με τις αμερικανικές εταιρείες Kairos Power και X-Energy, αντιστοίχως για να ηλεκτροδοτήσουν τα data centers τους μέσα σας επόμενα χρόνια. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η πυρηνική αναγέννηση έχει ήδη ξεκινήσει.
10. Είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα να δεχθούμε μια τέτοια τεχνολογία;
Παραδοσιακά και με τελευταία επίσημη έρευνα το 2018, η κοινή γνώμη δεν τασσόταν θετικά σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Η κοινή γνώμη συνδέει λανθασμένα την πυρηνική ενέργεια με τα πυρηνικά όπλα, ενώ οι αναμνήσεις από τα πυρηνικά ατυχήματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκουσίμα είναι ακόμα νωπές. Παράλληλα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης με απλό και κατανοητό λεξιλόγιο για τα πλεονεκτήματα και τις προσκλήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω (ερ. 3) φαίνεται να υπάρχει μια έντονη μεταστροφή, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών παγκοσμίως, καθώς η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να είναι η βέλτιστη λύση για να υποστηρίξει ρεαλιστικά την πράσινη μετάβαση προσφέροντας ταυτόχρονα σταθερότητα, ευελιξία και ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία. Συνεισφέροντας σε αυτά, ουσιαστικά δίνει λύσεις σε προβλήματα τα οποία έχουν απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουν να απασχολούν τον Ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση ειδικών συνθηκών έχει συμβάλει στην άμβλυνση της παραδοσιακής αρνητικής κοινής γνώμης περί την πυρηνική ενέργεια. Αν και χρειάζονται ειδικές έρευνες και χρόνια προσπάθειας για σωστή επικοινωνία περί της πυρηνικής ενέργειας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε έτοιμοι και στην Ελλάδα για την αποδοχή αυτής της τεχνολογίας ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χώρων. Κομβικός στόχος της Athlos Energy είναι να εξηγήσουμε με απλά λόγια και βασισμένοι σε εμπεριστατωμένες αναλύσεις και μελέτες τι θα μπορέσει να προσφέρει η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και μπορεί αυτή η τεχνολογία να βελτιώσει το βιοτικό μας επίπεδο.
11. Ποια θα ήταν τα οφέλη για τη χώρα μας με την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας;
Μεγάλο μέρος της ερώτησης έχει απαντηθεί σε διάφορα ερωτήματα παραπάνω. Επιπλέον…
Η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά διάφορους εγχώριους κλάδους, όπως την κατασκευαστική βιομηχανία, την τσιμεντοβιομηχανία, τη μεταλλουργία, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες πληροφορικής ακόμα και την ναυτιλία. Συγκεκριμένα, τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλυσίδα εφοδιασμού του μη-πυρηνικού τμήματος περιλαμβάνουν κατασκευαστές γεννητριών, συστημάτων ψύξης, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σωληνώσεων και συστημάτων επεξεργασίας νερού. Αυτές οι βιομηχανίες μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην τεχνολογική πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας.
12. Έχετε έρθει σε επαφή με αρμόδιους φορείς ή την κυβέρνηση για το θέμα αυτό; Κι αν ναι πού βρίσκονται οι συζητήσεις;
Έχουμε γνωστοποιήσει τις προθέσεις μας σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς αρμόδιους φορείς. Η επιτυχία του εγχειρήματος μας στηρίζεται στην σύμπραξη τους κράτους και της βιομηχανίας. Για αυτό το λόγο τους επόμενους μήνες σκοπεύουμε να συναντηθούμε με όλο το πολιτικό φάσμα αλλά και τους κύριους βιομηχανικούς εκπροσώπους της χώρας ώστε να κοινοποιήσουμε τις δράσεις της εταιρείας μας, το όραμα μας και την επιθυμία μας για μακροχρόνια συνεργασία.
13. Τέλος, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ελλάδα;
Μια πολύ σημαντική προϋπόθεση για την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η υποστήριξη ενός τέτοιου εγχειρήματος από το κράτος. Αυτό δεν προϋποθέτει την οικονομική ενίσχυση, αλλά την δέσμευση ότι το ελληνικό κράτος θα εξετάσει την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας, προσφέροντας ουσιαστικά σταθερότητα και μειώνοντας το ρίσκο για επίδοξους επενδυτές. Σήμερα, αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει κι αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε σαν πρώτο βήμα. Βλέποντας όμως πως διαμορφώνεται η διεθνής αγορά, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορα κράτη αλλά και από ιδιώτες όπως τράπεζες, τεχνολογικούς κολοσσούς (Google, Amazon, Microsoft, κτλ), venture capitals και ιδιωτικά funds, όπως επίσης και από εταιρείες παραγωγής ενέργειας.
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος
«Ακατάλληλη» γκάφα της Μattel - Τύπωσε... πορνογραφικό σάιτ σε συσκευασία κούκλας
Η Μattel κυκλοφόρησε τις κούκλες που τραγουδούν τον περασμένο μήνα, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας Wicked