Φτώχεια: Πιο εκτεθειμένοι οι ενήλικες που στην εφηβεία ζούσαν σε φτωχά νοικοκυριά – Η 4η θέση της Ελλάδας

Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την πιθανότηα έκθεσης στη φτώχεια στην ενήλικη ζωή

Φτώχεια: Πιο εκτεθειμένοι οι ενήλικες που στην εφηβεία ζούσαν σε φτωχά νοικοκυριά – Η 4η θέση της Ελλάδας

Το 26,1% των Ελλήνων πολιτών ηλικίας 25 έως 59 ετών, που ανέφεραν ότι είχαν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους όταν βρισκόταν περίπου στην ηλικία των 14 ετών, διέτρεχαν κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια, το έτος 2023, σε σύγκριση με το 14,9% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή η ηλικία ως καλή.

Φτώχεια: Ποιος φταίει για τη φτώχεια στην Ελλάδα

Δηλαδή εκτεθειμένος σε κίνδυνο φτώχειας ήταν 1 στους 4 πολίτες που στην παιδική τους ηλικία ήταν σε φτωχά νοικοκυριά, ενώ αντίθετα μόλις 1 στους 7 πολίτες που είχαν μεγαλώσει σε νοικοκυριό με καλή οικονομική κατάσταση, διέτρεχαν ανάλογο κίνδυνο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

Σε επίπεδο ΕΕ, για το 2023, κίνδυνο φτώχειας διέτρεχε το 20,0% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών που ανέφεραν ότι μεγάλωσε σε νοικοκυριό με κακή οικονομική κατάσταση (σε ηλικία 14 ετών), σε σύγκριση με το 12,4% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή η ηλικία ως καλή.

Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή

Το συμπέρασμα που επισημαίνει η Eurostat είναι πως τα πιο πάνω δεδομένα δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή.

Φτώχεια: «Μαύρη» πρωτιά για τη Βουλγαρία

Σε εθνικό επίπεδο, η Βουλγαρία ανέφερε τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κίνδυνο έκθεσης στη φτώχεια λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού κατά την εφηβεία του ερωτώμενου: το 48,1% όσων ανέφεραν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους γύρω στην ηλικία των 14 ετών διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με μόλις 14,4% από αυτούς που ανέφεραν καλή οικονομική κατάσταση. Η Ρουμανία παρουσίασε παρόμοια μεγέθη, με 42,1% και 14,6%, αντίστοιχα. Ακολούθησε η Ιταλία με 34,0% έναντι 14,4%.

Αντίθετα, η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ενήλικες που ζούσαν σε οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν αντιμετώπισαν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αργότερα της ζωής τους ως ενήλικα άτομα: 8,5% ήταν εκτεθεμένοι σε κίνδυνο φτώχειας και προέρχονταν από νοικοκυριά με κακή οικονομική κατάσταση έναντι 8,9% για εκείνους που προέρχονται από νοικοκυριό με καλή οικονομική κατάσταση. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ενηλίκων ήταν επίσης μικρές στη Σλοβενία ​​(10,9% και 10,4%) και στη Φινλανδία (10,1% και 9,2%).

OT Originals

Περισσότερα από Κοινωνία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο